| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porodní plán

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 52 [Dalších 2 >>]
  • 
24.5.2007 16:10:31
Je to důležité, nebo si jen chceš rýpnout?
Přišla jsem do porodnice, když mi vytekla voda a řekli mi, že se zatím nic neděje, manžela poslali domů a já jsem čekala, co se bude dít. No a ono se potom dělo celkem rychle:)
Ale sebekriticky musím přiznat, že jsem ten porodní plán předem s porodnicí nekonzultovala, nicméně chodila jsem na kursy, takže jsem měla jakžtakž jasno, co můžu chtít. A zas tak rychlý ten porod nebyl, takže v podstatě jsem ho mohla vytáhnout i v průběhu, ale řekla jsem si, že už se na to vykašlu, že vím, co tam mám napsané, a budu se toho držet. Což se podařilo.
Co jsem ale chtěla říct svým příspěvkem je, že když má člověk představu, co chce, tak má být připraven se jí pokud možno držet (nebo mít někoho, kdo s tím pomůže) a počítat s tím, že vše bohužel v našem systému nepůjde hladce. A pokud to nepůjde vůbec, tak to nějak řešit, a to na místě a ne si stěžovat podobně postiženým někde na internetu.
Lenka
  • 
24.5.2007 16:05:29
Tak tady ty informace na mně působí jako pohádka - vše je fajn, v pořádku, všichni jsou na sebe milí, vše OK., maminka nezlobí a doktoři si dělají jen tu nejlepší práci. A co když budu chtít porodit do vody a ne na lehátku nebo v sedě? A co když nebudu chtít, aby mne vyšetřoval chlap, ale jenom PA? A co když budu chtít odejít dřív než za tři dny? A co když nebudu chtít očkovat v porodnici? Na západ od nás jsou tyto požadavky naprosto legitimní, u nás - jak jsem si četla- dokonce k mamině, která nechtěla očkovat už v porodnici a chtěla jít domů den a půl po porodu, navíc lékařku i domácí službu měla zajištěnou, takovou maminu přišla zpovídat i sociální pracovnice a přesvědčovala, jak je porodnice fajn, proč chce jít domů, jak je očkování novorozence výhodné.... Dospělou, poučenou, vysokoškolsky vzdělanou ženu! Stalo se to na Obilňáku, odkud pochází tento návod na porodní plán. Neříkám, že se u nás mnohé v porodnicích nezlepšilo, ale pořád je co dohánět, hlavně v tom, aby se na rodící ženy pohlíželo jako na svéprávné a dospělé lidi.
Markéta, syn 5 l.
  • 
24.5.2007 15:48:39
Miládko, a proč jsi ten porodní plán nevytáhla?
  • 
24.5.2007 15:16:42
Je mi líto komentářů, které říkaji, že je to jen pěkná pohádka.
Bohužel je pravda, že s porodním plánem v porodnicích nepočítají. Ale na to se snad můžeme připravit, a hlavně se připravit na to, že své potřeby si holt musíme obhájit. A navíc, pokud to nepůjde, tak je tady možnost si na postup stěžovat - a ne na internetu, ale přímo v porodnici.
Bojím se, že pokud samy rodičky nebudou vyžadovat lepší přístup, tak změny půjdou hodně ztuha.
Jinak rodila jsem s připraveným porodním plánem, který jsem sice nevytáhla, ale víceméně vše šlo dle mých představ. Pokud se něco mělo dít, tak jsem se vždycky ptala k čemu to je a jestli to je nutné.
Martina+F+H+L
24.5.2007 14:50:32
Tak to já jsem s porodním plánem úplně vyhořela. Sestra si ho četla a jen říkala: "To nejde, to neudělají, s tím nepočítejte, o tom s Vámi nebudou ani diskutovat. Byla jsem z toho úplně vyřízená. Naštěstí jsem nastoupila do porodníce na vyvolání, takže jsem měla možnost se sebrat a odjet do jiné porodnice. Ve Vrchlabí jsem porodní plán vyndala s velikými obavami, ale porodní asistentka mě ubezpečila, že tam mám jen samé normální věci a není o čem diskutovat. Takže, z mé zkušenosti radím, nestyďte se a nedejte se odbýt - co na tom, že dr. pospíchá, porodní plán proberte už v poradně a nejlépe i na dětském odd.
Majda + bříško
  • 
24.5.2007 14:23:23
Můžu se zeptat, kde jsi rodila. Právě se snažím vybrat tu správnou porodnici. A není to vůbec jednoduchý...
Majda
Emmča, 2 děti
  • 
24.5.2007 14:12:39
Mám obdobnou zkušenost. Článek je úžasný, leč pro mě vyzněl jako pohádka před spaním. Je pravda, že možná se dá na takovou porodnici narazit, ale mám pocit, že jde spíše o "hudbu budoucnosti". Snad.
Beruš
  • 
24.5.2007 13:15:49
pěkně napsané, ne všechny, vč. mě, jsme si asi nedokázaly vše před porodem představit (co je možné a nemožné), proto přikládám ještě jeden zdroj informací: http://www.babyonline.cz/porod.html
včetně fotoseriálu, kde je vidět, co se děje od příjmu do propuštění
24.5.2007 12:52:22
Řekla bych, že s braním porodního plánu v úvahu, to bude tak půl na půl. Pokud je všechno v pořádku, porod pěkně postupuje bez sebemenších komplikací, maminka není hysterická a nemocnice není tak natřískaná, že si rodičky téměř dýchají na záda, pak si myslím, že ho lékaři v potaz vezmou, ona doba přece jen trošku pokročila a nerodíme v pravěku.
Ale v opačném případě, se určitě může stát pravý opak. Myslím hlavně, pokud rodí hodně žen najednou. Já jsem měla štěstí, vždycky jsem rodila v noci a byla jsem jediná. Ale kamarádka rodila ten samý den ráno a bylo tak narváno, že ji nenechali ležet ani ty povinné dvě hodinky na sále a o splnění porodního plánu si mohla nechal tak leda zdát. Jenže to je trošičku pochopitelné, i když asi jenom z pohledu nezúčastněného. Protože maminka, coby přímý účasník to vidí asi jinak.
piraela
24.5.2007 12:10:32
Hezky napsaný článek. Někdy je to ale jen teorie. Už jsem rodila dvakrát a nevím, jestli bych s porodním plánem uspěla u nás v porodnici. Lékaři a porodní as. se ke mně při porodu (vlastně už při příjmu) chovali jako bych byla hluchá, slepá a mentálně zaostalá.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 52 [Dalších 2 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.