| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Já chci taky rovnátka!

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 55 [Dalších 5 >>]
22.8.2007 17:44:25
Slyšela jsem, že dudlík může způsobit předkus. zajímalo by mě,jestli je to pravda nebo mýtus a pokud ano, tak v jakém případě ??? Pokud někdo znáte odpověď předem za ni díky.
jáel
22.8.2007 16:59:12

Leno:

"Snímací rovnátka nemají význam jen tehdy, když se nenosí."

To je trochu zjednodušené. Já jsem nosila snímací rovnátka na noc od čtrnácti tři roky, poté fixní několik měsíců, poté asi ještě dva roky snímací každou noc, postupně každou druhou, jednou za týden atd. Nijak to nepomohlo (zuby se postupně vrátily do původního postavení), a až později (kdy už jsem si oddechla, že mám s těmi blbými rovnátky nadosmrti pokoj) jsem se od jiné ortodontistky dozvěděla, že mi v dětském věku měli doporučit vytržení některých zubů, protože v úplném počtu se mi do mého typu čelisti (projevující se také úzkým vyklenutým patrem) zkrátka nevejdou, rovnátka nerovnátka, a zuby se tlačí dopředu, přední zuby se můžou překrývat, špičáky vystupovat z řady před ostatní zuby ("upír") apod. Tato velmi častá vada (naštěstí banální a nejčastěji asi bez vlivu na funkčnost chrupu, jen třeba někomu může vadit esteticky), i když je dočasně korigována rovnátky, se vrací do původního stavu, pokud se některé zuby nevytrhnou (nejčastěji ty čtyřky - špičáky).

Takže myslím, že pokud se i jen nasazovací rovnátka nosí poctivě (jaký já byla poctivec! no, a co z toho mám :-)), mohou toho v lehčích případech spoustu zlepšit, ovšem jen za předpokladu, že má člověk v puse dost místa. Já ho tam dost nemám, ovšem téměř ve třiceti se nebudu nechat trápit trháním zdravých funkčních zubů, které jsou jenom poněkud křivé, abych byla krásnější. Plyne z toho ale ponaučení pro maminky, aby si tohle ohlídaly, a mají-li jejich děti tento typ čelisti, aby se i zubaře zeptaly, zda by nebylo dobré některý zub vytrhnout a teprve potom nasadit rovnátka. (Máme tuto vadu v rodině - sestřenice na tom byla ale mnohem hůř než já - typ "upír" - jako dítěti jí vytrhli obě horní čtyřky, srovnali během dvou let, a na střední škole už měla pokoj a hezky rovné zuby.)

Anies, 2 děti
  • 
22.8.2007 15:44:54
Já jsem nosila snímací rovnátka, protože fixní tehdy/70. léta/ nebyly tak běžné a rozšířené jako dnes. Měla jsem dost předkus a asi po 2 letech byla vada odstraněna a to tak, že trvale. Museli mi sice vytrhnout 2 stálé zuby, ale dnes jsem ráda, že to moji rodiče včas řešily. Takže kdo o rovnátkách uvažuje a není se svými zuby spokojen, měl by vyhledat odbornou pomoc. Obzvláště dnes, když jsou takové možnosti........
Moje děti 10 a 7 let zatím rovnátka nenosí. Starší dcera čeká až bude mít úplný chrup, ale předkus jako já v jejich letech nemá. Mladší syn má zatím převážně mléčný chrup, ale toho asi rovnátka neminou,ikdyž ani on klasický předkus nemá........
nekázanka
22.8.2007 15:32:08
umělé patro měla snad jen rovnátka, co jsme nosili my jako malí. moje dcera nosí snímací a další dceru snímací čekají. je to takový pevný drátěný aparátek, ani tam nemůže být žádná pevná destička, protože se průběžně utahují. do fixních bychom nešli, protože máme jako rodina zvýšenou kazivost zubů (navzdory pečlivé hygieně) a mladší navíc hraje na klarinet, což by s fixíky šlo do kopru, nátisk by byl v háji.
22.8.2007 13:05:41
autorka píše o tom, že snímací rovnátka se nosí po skončení léčby fixními rovnítky a to přibližně po stejnou dobu jako se nosily fixní
marup
  • 
22.8.2007 13:04:28
Martino, myslím, že zrovna v Praze je možností hodně :-)
Osobně jsem byla na konzultaci u Dr. Müllerové http://www.dr-piskacek.cz/ k nasazení rovnátek jsem se ještě neodhodlala, ale konzultace byla moc fajn - všechno probráno, vysvětleno, ukázáno... no ale to je na soukromejch klinikách standart :-)

A namátkou, co mi vyhodil vyhledávač:
http://www.orthodontclinic.cz/uvod.html
http://www.esthesia.cz/esthesia.html
http://www.fnkv.cz/kliniky/stomatologicka_klinika/html/pro_pacienty_5.php
http://www.stomacentrum.cz/stoma/index2.html
http://www.dentalcover.cz/poskytovana-pece.html
http://www.firmy.cz/Prvni-pomoc-a-zdravotnictvi/Zdravotnicke-sluzby/Zdravotnicka-zarizeni/Lekarske-ordinace/Stomatologicke-ordinace/Ortodoncie/reg/praha
22.8.2007 13:04:14
autorka píše o tisícikorunách
Lucka
  • 
22.8.2007 12:07:50
No uvidíš, jak to bude až je přestaneš nosit. Sestřenka byla po 7 letech skoro na svém. Fixní jsou 100x lepší a hlavně nemají umělé patro.
Martina 22
  • 
22.8.2007 11:31:09
Ráda bych fixní rovnátka, mám přední zuby trochu přes sebe, dost mi to vadí, neusmívám se.
V mládí jsem nosila sundavací, ale po čase jsem se na to hloupě vyprdla.
Jenže když jsem hledala ortodoncii v Praze setkala jsem se jen s dětskou. Proto prosím někoho o radu, doporučení kam se obrátit.
Kolik vlastně taková rovnátka stojí? Zrovna levné to asi nebude, že?
Renata
  • 
22.8.2007 10:59:56
Lizzie,

jestli se pro fixní rovnátka nakonec rozhodneš, neboj se a jdi do toho. Mě je nasadili ve 33 letech. Nosila jsem je necelé dva roky a moc to pomohlo. Neměla jsem nějak extra křivé zuby, ale mezi hornimi jedničkami se mi rozšiřovala mezera a už to bylo docela nevzhledné. Naivně jsem si myslela, že přijdu na ortodoncii, oni mi nasadí na ty dva horní zuby drátky a bude vyřešeno.
Paní doktorka mi po vstupním vyšetření řekla, že mezera mezi horními zuby je můj nejmenší problém a že mám úplně špatně postavené spodní zuby, tudíž špatný skus a že s tím musíme něco udělat, než o ty spodní zuby přijdu (vytáčely se směrem ven z úst). Musela jsem si nechat jednu spodní jedničku vytrhnout a asi po týdnu jsem dostala fixní rovnátka. Zvykla jsem si na ně během dvou dnů a není pravda, že je nutné vyvarovat se tuhé stravy, pouze vyloženě tvrdých potravin (ořechy, celá mrkev apod.)Jezdila jsem na přitahování rovnátek 1x za 4 - 6 týdnů a po jejich sundání mi na zadní stranu spodních zubů nalepili drátek, který je drží na místě kam patří (ten už tam budu mít pořád, ale vůbec o něm nevím) a na horní zuby mám nasazovací rovnátka na noc, které postupně vysazuji.

Při návštěvách na ortodoncii jsem viděla i lidi mnohem starší, kteří měli fixní aparátky, takže, Vy, kteří si myslíte, že je na rovnání křivých zubů pozdě, vězte, že není, lepší zuby rovnat, než je trhat.

Renata
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 55 [Dalších 5 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.