| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku 2. celostátní setkání žáků domácích škol

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5156 z 56 
24.9.2007 10:03:50
Z tvého příspěvku si vyvozuji závěr, že předčasné domácí vyučování dítěte grafomotorice a podobným nesmyslům je nejen ztrátou času rodiče, ale navíc ještě naruší malému prvňáčkovi vztah ke škole. Chudák kluk – místo aby v pěti letech lítal po hřišti, rozvíjel se fyzicky a sociálně, případně rozvíjel všeobecný přehled, tak musel cvičit grafomotoriku. Hlavně že si gratuluješ k té angličtině.... nechceš ho přihlásit do Einsteinovy společnosti?
Verily
22.9.2007 15:08:47
Na domáci školu jsem si netroufla, ale myslím, že má smysl. Syn je velmi chytrý, doma mu odmalička všechno raději vysvětlím ,než mu věšet na nos nějaké bulíky, nemám na to dost fantazie :-). Navíc jeho vztah ke mně jako k autoritě je takový lehce vágní (musím vše říkat třikrát), kdežto paní učitelku poslechne, protože "to se musí" :-). Teď chodí do 1. třídy, ale už je tu problém - ve třídě se nudí. Umí už písmenka, grafomotoriku jsme s ním cvičila už rok dopředu, takže základy psaní mu jdou taky dobře. V matematice ve škole počítají do 5 - a on se už učí násobilku. Nějaké sčítání a odčítání do sta je pro něj hračka. Zatím se zabaví sám (vytáhne si papír a něco si maluje) - než to dodělají ostatní, ale jak dlouho to potrvá než zjistí, že mu ta škola z vědění v téhle fázi nedává prakticky nic? Že tohle všechno věděl a znal už před 1-2roky? Rozhodně jediné, co ho zatím vytěžuje jsou kurzy AJ, které základy se učí a tak si gratuluji že jsem ho zapsala alespoň sem. Aby vůbec poznal co to je naučit se něco nového co nezná.
21.9.2007 21:07:30
celý první stupeň na základce..:-)
21.9.2007 21:06:58
Ráchel, dík za osvětu. Ač jsem nebyla třídní hvězdou, nedovedu si domácí vyučování (u sebe) představit, ale napadá mě, že jistá holčina (nadaná) se prakticky celý 1. stupeň na střední nudila, tady by asi domácí učení pomohlo..ale, jak říkáš je to dost náročné pro rodinu. Přiznávám, že bych se těžko vzdávala práce a určitého způsobu života a věnovala se domácímu vyučování dítěte..držím pěsti těm, co se pro tuto cestu z jakýkoliv důvodů rozhodli, ať se daří..ale je to individuální, no.
Ráchel, 3 děti
  • 
21.9.2007 20:29:08
ahoj Lizzie, znám zblízka řadu dětí, které úspěšně prošly domácí školou. Nemají problém se zařadit do kolektivu, jsou v mnoha směrech vyspělejší, než jejich vrstevníci. Umí přemýšlet a pracovat s informacemi. Rodiče, kteří učí děti doma, jsou si dobře vědomi toho, že děti potřebují kontakt s vrstevníky, jen ho nespojují se vzděláváním - děti aktivní v různých kroužcích, oddílech apod. Já osobně vnímám, že to kolektivní vzdělávání je v některých směrech dost na škodu - v dceřině třídě se velká část času promrhá jen tím, že se učitelka snaží zklidnit náročné žáky... a zbytek se toho pak moc nenaučí. Často mě to štve, že se pak s ní stejně ještě doma musím učit - dost blbej způsob, jak učit dítě dobrému využívání času. Já jsem o DŠ hodně uvažovala, nakonec jsem se z osobních i rodinných důvodů rozhodla jinak, ale myslím si, že to je v mnoha směrech dobrá volba - nikoliv je pro dítě "s problémy", ale pro jakékoliv. Musí to být ale rozhodnutí obou rodičů, je to pro rodinu v mnoha směrech dost náročné.
21.9.2007 15:04:51
Dříve jsem domácí školu příliš nechápala, teď už vím, že pro některé děti je výhodou, testování ,,učení doma" dětí i ve věku, kdy nastal 2. stupeň ŠD je pro mě novinkou..oukej, mámy, co děti učí doma tak trochu obdivuji, na druhou stranu si říkám, že pokud dítě žádné výrazné problémy nemá je pro něj lepší klasická školní docházka..ale toť můj osobní názor, nikomu to nevyvracím.
Ale - jak se dvanáctileté děti začlení do třídního kolektivu? Není to příliš pozdě? Z mého pohledu nezvyklé, pokud je dítě zdravé bez výraznějších problémů, není pro něj přestup tak trochu šok? Neznám nikoho, kdo prošel domácím vyučování, proto jsou pro mě odpovědi právě na tyto otázky dost velkou neznámou..
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5156 z 56 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.