| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zvykáme si na mateřskou školu

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 70 [Dalších 30 >>]
Lenka
  • 
28.9.2007 12:05:58
Opravdu by mě zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby se někdo tímhle problémem zabýval řekněme za takových 30 let a zkusil by srovnat české děti, které do 3 let byly doma, se stejně početnou skupinou dětí z některé jiné evropské země, které chodily do jeslí. Myslíš si, že by se opravdu ukázalo, že ta druhá skupina je na tom hůře, že jsou ti lidi méně šťastní, úspěšní, méně psychicky odolní? Já o tom teda pochybuju.
Ráchel, 3 děti
  • 
28.9.2007 10:10:04
Lenko, to že na psychice dětí zanechává stopy, když jsou do věku tří let v jeslích, bylo promkázáno již někdy v šedesátých letech Matějčkem. Tím netvrdím, že nemůže v životě nastat situace, kdy nezbývá nic jiného, než dítě do jeslí dát... já byla jedním z takových dětí. A jsem přesvědčená o tom, že to na mě stopy zanechalo.
Lenka
  • 
28.9.2007 9:38:27
No, Majko, ale ne každý má to štěstí, že má manžela, který vydělává. Pokud jako svobodná matka zůstanu doma do 4 let věku dítěte a přijdu o práci, z čeho potom budeme žít? Nehledě na to, že takhle dlouhá mateřská snad nikde jinde ve světě není. V zahraničí je normální, že jdou děti do jeslí třeba od jednoho roku a myslím si, že to na jejich psychice žádné stopy nezanechá. Opravdu by mě zajímalo, jestli byla provedena nějaká studie, podle které jsou lidi ze západní Evropy, kde jsou jesle na denním pořádku, psychicky labilnější než Češi, kteří do jeslí nechodí.
Míša
  • 
28.9.2007 0:19:35
no záleží na školce, u nás například buď jen v září, a pro taková ta mrňata, která se narodila těsně po vánocích, takže v září nastoupit nemůžou, ale do dalšího září by to bylo moc daleko, je nástup v lednu. to je třeba náš příklad, malá je v únoru, takže od září dle pravidel naší školky nemohla (nebyly jí v tom kalendářním roce 3) ale musím od února do práce, do září daleko, tak půjde v lednu. Předesílám, že v našem městečku je jen 1 školka a v okolí jsou všechny dost nacpané, takže přespolní neberou, tudíž výběr=0, naštěstí je naše školka podle všeho dobrá.
LU,2děti
  • 
27.9.2007 20:27:40
Nemyslím si, že je špatné říct dítěti, že může ránu vrátit. Mírné a neprůbojné děti to potřebují slyšet, a naopak ty agresivní by měl člověk vést k empatii. Proto jsme syna dali (upozorňuji že ve 3. třídě) na karate. A trochu se mu tím odboural vnitřní blok, že je špatné někoho bouchnout. Nepere se, není agresivní, ale už si nenechá vše líbit. A má mnohem větší sebevědomí.
27.9.2007 18:29:39
Fisperando, tak ti prajem, aby ti deti nedopadli ako tie moje. Aby si raz nemusela to svoje "at se jim to libi nebo ne" raz lutovat ako ja. Lebo nic nestoji za tie problemy, co sme mali my.
27.9.2007 18:25:22
Magrato, pravda je niekde uprostred. Rodic by mal byt v strehu, kym dieta nie je v pohode a dat bacha, aby sa v nom nieco nezlomilo. Deti su rozne a to, co je pre jedno len neprijemnym obdobim, ktore zvladne, pre druhe moze byt traumou.

Nas presviedcali, ze placu vsetky deti, ze to bude v pohode a tak... a my sme uverili. Az kym nam syn po 2 tyzdnoch v skolke nezacal koktat a nekoktal az do nastupu do skoly - aj to dodnes dakujem, ze to vobec preslo.

Zo skolky sme ho brali (aj napriek presviedcaniu uciteliek, ze koktanie urcite prejde, ze to nie je prve dieta a podobne zvasty...).
A neskor sme nasli skolku, kde si postupne zvykal spolu so mnou.
Chvalabohu sme si to mohli dovolit, neviem ako by dopadol, keby sme tak neurobili.

Myslim, ze smutok a urcite tazkosti su pri zvykani normalne. Ale vsetko ma svoju mieru.
27.9.2007 15:59:50
Něco takového měla před lety při nástupu do školky nejstarší holka. Byla to v podstatě jenom únava z toho, že každý den musí po ránu vstávat, že každý den musí jít do školky... já v té době byla doma i s mladší holkou, tak jsem to nelámala přes koleno a stanovily jsme si dny, kdy do školky chodit bude a kdy ne - nejdřív to byly dva dny v týdnu, pak tři a ono se to během dvou měsíců srovnalo :o) (nevím, třeba by to šlo i rychleji, ale neměla důvod nijak spěchat)


-------------------
27.9.2007 15:55:49
Tak u nás to dopadlo podobně..
1. dny (začal chodit od začátku září)se se mnou ani nerozloučil a do třídy běžel a chtěl raději do školky než do MC, pak už to bylo chladnější a tento týden začal brečet, říkat, že chce zůstat doma..
Od druhého týdne ve školce pravidelně přespává..když si ho vyzvednu po obědě, je dost mrzutý a rozhodí ho každá maličkost, po spánku ve školce je v pohodě, odpočatý, plný síly, ale druhý den se před dveřma do školky vzteká,sabotuje převlékání, ale ve školce je pak prý úplně v pohodě, alespoń mě v tom učitelky ujišťují..tak nevím..
LU,2děti
  • 
27.9.2007 15:10:40
Fisperando, myslím, že děti mohou nastoupit do školky i jindy než v září.
Jinak můj syn taky plakal. Já studovala, tak se nedalo nic dělat a vzpomínky na školku má v jádru pozitivní.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 70 [Dalších 30 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.