| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zdravá školní strava

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 80 [Dalších 10 >>]
Evas2
31.10.2007 13:52:06
Ahoj, jen taková poznámečka, žijeme v Čechách, ale z Anglie si vozíme (nebo necháme vozit) Patak""s Curry Paste, a z tohoto základu se dá poměrně jednoduše vyrobit užasné jídlo, alespoň nám to tak připadá, pravý Ind by možná pohrdnul. Není to ani tak moc pálivé, záleží kolik tam té pasty dáš, nám ta jedna sklenice vydrží na 2x pro 4 osoby. A oproti návodu si to vylepšujeme sladkým kondenz. mlékem, případně "přikusujeme" bílý jogurt. Pro malé děti to samozřejmě není.
valdina
31.10.2007 13:28:50
Ahoj Lu, je to indicke, hodne oblibene jidlo. Muzes mit kureci, hovezi, skopove. Maso je udelane v takove jako omacce, vetsinou se smetanou, s pouzitim indickeho koreni a samozrejme kari. Moje vysvetleni teda neni nejlepsi, omlouvam se, ale varit to neumim, a ani moc nejim, protoze je vetsinou dost palive. S manzelem jsme jednu dobu obcas zasli na obed na kari a ja si dala jen mirne korenene a stejne mi tekly slzy, takze manzel pravidelne dojidal.Ale je dobre, jednou za cas.
Aquarius77
31.10.2007 13:28:44
Ten americký dokument jsem viděla, byl skvělý, propagandu Jamieho Olivera bohužel už ne. Já tedy jídla typu fast food vůbec nejím, jedla jsem je jen párkrát v životě a to pokaždé, když jsem byla v Londýně. Důvod? Nikdy jsem neochutnala nic příšernějšího než je anglická kuchyně. Ty jejich jídla se prostě nedají při nejlepší vůli pozřít, jsou bez chuti - hovězí chutná stejně jako kuře, ublemcané pudinky..prostě jsem v Londýně chodila na čínu, pizzu a hamburgery, bylo to lepší. Takže se nedivím dětem, že se nechtěli vzdát této stravy ve školních jídelnách, dost pochybuji, že i pod vedením Jamieho se jim podařilo nahradit fast food chutnou alternativou.
LU,2děti
  • 
31.10.2007 13:21:44
Holky co to je to curry? Nějaká směs masa na kari koření?
valdina
31.10.2007 13:21:40
Ahoj, no v necem mas pravdu, urcite to zalezi i na vzdelani a vychove. Ale o tech penezich je to bohuzel taky. Ja mam strasne rada cukety. Kdyz chci treba uvarit zeleninovou smes na spagety, dam ze par cuket skoro dve libry, k tomu rajcata, papriky, houby atd. a vecere pro dva lidi me vyjde na 7-8 liber. A to uz vubec nemluvim o mase, ktere nastesti moc nejime. Pak je jasny, ze spousta lidi si jde radeji koupit kus kurete a hranolky, vse smazene ve fritaku, za 2.50. Ja teda taky urcite nejsem bohata, ale snazim se jist zdrave. Je dost smutny, ze tady deti ani spoustu zeleniny vubec neznaji, jak uz tu nekdo zminil. Mam zkusenost z nekolika rodin, tam se v zivote nekoupil kvetak, spenat, to naprosto neexistovalo. Holky si snad myslely, ze ovoce roste v supermarketu uz rovnou zabaleny v igelitu. Jedna jedla jen mrkev a druha jen okurek, z ovoce obcas jablko.
suzann
  • 
31.10.2007 13:16:07
reaguju na "LU,2děti " a na její "styl vaření změnit jde" - já když jsem byla v Anglii, tak ta paní měla tlakáč s takovýma košíčkama dovnitř a do nich vždycky kromě brambor k obědu dala třeba mrkev, květák, fazolky, a byly 4 přílohy namísto jenom brambor. Já si ze začátku říkala, vždyť mě brambory stačí, nepotřebuju k tomu další zeleninu, ale pak jsem si na to zvykla, strašně moc mi to chutnalo, a až budu kupovat tlakáč, tak určitě s víc košíčkama (tím se vyřešilo to, že to pak nebylo smíchaný, ale hezky na hromádkách - což samozřejmě není nutné). I takovouhle malinkatou úpravou se dá jíst zdravěji. Alespoň podle mě taková bohatá příloha je o dost pestřejší než jen brambory...
Ráchel, 3 děti
  • 
31.10.2007 12:47:43
souhlas, ale jen tak na okraj - polívka před hlavním jídlem fakt není "nutnost", v tom je naše česká stravovací kultura dost specifická.
jaja
  • 
31.10.2007 12:37:05
Pripomnelo mi to veceri v menze na zajezde v Londyne: samoobsluha- vyber: smazena kur.stehynka nebo pizza, k tomu hranolky, zelny salat s majolkou...:-( No jednou se to dalo, clovek byl po celym dni uchozenej a hladovej, ale mit to kazdej den?
  • 
31.10.2007 12:23:36
Podle mého názoru taky záleží na komunikaci rodičů se školou. Pokud si rodiče, lidově řečeno nechají "sr.t" na hlavu a nezajímají se o to, jaké jídla děti ve školní jídelně jí, tak se stravování moc nezmění. Myslím, že se v současné době už nemusíme bát říci svůj názor a že pokud se dětem a rodičům nelíbí stravování, měli by se ozvat.
Moje dcerka chodí do školky, která byla nově otevřena a když začala fungovat, tak se taky nevařilo moc zdravě. Rodiče se ozvaly a školka začala vařit extrémně zdravá jídla - např. jáhly nebo pohankovou kaši. Což se zase projevilo tím, že dětem nechutnalo. Kompromisem tedy je vyrovnaný jídelníček, dostatek zeleniny, luštěnin, tšstovin, málo tuků, masa, uzenin.

Ono jít z extrému do extrému není zdravé.
31.10.2007 12:21:05
Taky jsem ten pořad na Spectru sledovala, strava byla dost příšerná, myslím, že dobrou metodou bylo i to,když Jamie názorně ukazoval, z čeho se jejich oblíbené jídlo vyrábí, házel do mixéru povětšinou samé odpadní části a bylo to fakt nechutné i pro ty děti.
Hrou se pak i učily, jak se která zelenina jmenuje a překvapilo mě, kolik dětí nepozná základní běžné druhy zeleniny.
S nostalgií jsem vzpomínala na školní UHO (univerzální hnědou omáčku- pro neznalé této zkratky) a říkala si, že to ještě nebylo tak hrozné:o)
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 80 [Dalších 10 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.