| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zdravá školní strava

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 80 
Lenelka
31.10.2007 12:20:44
Valdino, zalezi jen na tom, jak kdo chce jist. My rozhodne nepatrime mezi bohate a jime zdrave. Ja varim vetsinu jidel, i kdyz hotovky mame v mrazaku taky. Moje ditko v brisku je napriklad zavisle na curry a to ja uvarit neumim, respektive jsem to jeste nezkousela:-))

Ovoce a zelenina je v supermarketech v UK predrazena a nechutna. Zasadne chodime nakupovat cerstve ovoce a zeleninku do mistniho tureckeho obchodu. Vyjde to zhruba o 1/3 levneji nez v Tescu.

Pokud jde o rozdeleni na socialne slabsi a dalsi, myslim, ze ten hlavni problem, proc je na tom s obezitou working class hur, nejsou finance, ale vzdelani a rodinne tradice. Navic, problem obezity neni vyslovene working class problem. Videlas nekdy zabery z parlamentu?? Tam je tloustiku! A to ma vetsina z nich soukrome skoly...
Lenelka
31.10.2007 12:13:18
Fisperando, rodice to podporuji asi tak, ze strkaji detem hamburgery a jine ""dobroty"" skrz skolni plot:-))

31.10.2007 12:03:44
Já jsem ten Jamieho pořad o školních jídelnách sledovala na Spektru a s to se teda fakt nedá srovnat ani s nejhorší naší školní jídelnou. Ty kuchařky vůbec nic nevařily, jen smažily hranolky, rybí prsty, a takový ty smajlíky a kolečka a pekly hotovou pizzu. Nebyly vyučené kuchařky, vlastně to bylo jako pomocné kuchařky u nás, akorát že tam to byly i vrchní kuchařky. Tyto čtyři jídla jedli děti každý den, jo ještě hamburgry, jinak opravdu nic. Žádná polívka. Nic. Když jeli na kemp s Jamiemím, aby se naučily ty jeho jídla, tak jedna ta skupina šesti žen, kde byly i vrchní kuchařky, rozvařily těstoviny, páč nevěděli jak dlouho se vaří a povídali, že lepší rozvařený než nedovařený. Hrůza....
LU,2děti
  • 
31.10.2007 11:40:48
Jo, kéž by se o něco podobného zkusilo u nás. Syn v první třídě chodil do školní jídelny a jednou, když byl nemocný, jsem nosila jídlo domů. Byl to fakt hnus. Vše bylo syntetické, polévka smrděla glutamátem, k dušenému file byla vykeclá nějaká kyselá čalamáda z plechovky, ovocný salát byl ten nejlacinější kompot z Makra, kde se nedal ani určit druh ovoce. Všiměte si na první pohled to vypadá dezky: zeleninová polévka, ryba a ovoce! A další dny to bylo stejně nechutné. Naštěstí jsem doma, tak začal syn jezdit na obědy domů a jednou v týdnu, když má odpoledku, jde s klukama na pizzu.
V podstatě ani nemám nic proti české kuchyni, když je udělaná z kvalitních surovin. Zkrátka, kdyby se chtělo, tak styl vaření změnit jde. Ovšem asi by byl oběd dražší než doposud. Navíc je tak pohodlné vařit z polotovarů a přípravků od Knorru,...
V Reflexu vychází sloupky Hany Michalopulo o vaření- jeden z nich se tuším jmenoval "Proč jíme odpadky" a myslím, že tento název skvěle popisuje stav v mnoha školních jídelnách. Snad přijde změna.
valdina
31.10.2007 11:31:34
Ahoj, tak o tomhle filmu jsem taky slysela, ale nvidela jsem ho. Tahle problematika se momentalne v UK hodne resi, televize a noviny jsou toho plne. Je pravda, ze spousta Anglicanu se stravuje hroznym zpusobem. Je dokazano, ze v soucasnosti je obezita problemem socialne slabsich vrstev. Rychle obcerstveni je pomerne levne a hlavne je opravdu rychle a je toho hodne, takze mama skoci pro veceri do Burger Kingu nebo neceho podobneho a ma uvareno. Jsou to vsechno kaloricke bomby, at jsou to hamburgery, kebaby nebo curry. Ti, kteri jsou na tom ekonomicky lepe, se snazi jist povetsinou zdrave, kupuji si ovoce a zeleninu, ktere jsou tady dost drahe. Je to smutne, ale tady v Anglii to opravdu funguje tak, ze pokud chcete zdrave jist, musite na to jednak mit penize a dverak cas.
jaja
  • 
31.10.2007 11:22:01
Cetla jsem, ze pak probehl podobny experiment i u nas- jeden chlapik jedl nejakej cas jen po hospodach- klasicka ceska jidla a dokonce snad i zhubnul...Ja tedy priznivec ceske kuchyne nejsem, ale ani americke.
Zdislava a kluci
31.10.2007 10:55:48
je to uplne super dokument o chlapikovi,ktery se rozhdnul ze bude jist jenom v rychlem obcerstveni, sel k doktorovi a ten udelal celkovou prohlidku,byl uplne zdravy, po 30-ti dnech kdy nejedl nic jineho nez smazene a colu byl uplne jiny clovek, byl agresivnejsi na lidi okolo, zdravotne byl na tom o moc a moc hur, dokonce po tomlhe filmu z mcdonalda stahli nabidku XXL,pak jezdi amerikou a sonduje skolni jidelny, treba zjisti ze kdyz ve zvlastni skole pro problemove deti zmenili jidelnicek a misto hranolek dostali zeleninu,tak deti byli o dost min agresivnejsi .... a spoustu jinych veci...je to dokument,takze zadny happy end se nekonna :-D
http://www.csfd.cz/film/166969-super-size-me/
Ráchel, 3 děti
  • 
31.10.2007 10:17:40
ten článeček je trochu zkreslující, na Jamieho stránkách jsou mnohem podrobnější info. Ono šlo taky o to přesvědčit ty kuchařky (vedoucí jídelen) a naučit je vařit tak, aby to bylo zdravé a taky chutné. A ano, děti nejdřív protestovaly, ale chtělo to výdrž a nakonec se naučily jíst to, na co dřív nebyly zvyklé. Taky se neosvědčilo být v nabídce "měkcí", tzn. dávat zdravé jídlo jen jako alternativu, to pak všechny děti jedly samozřejmě ty hranolky...
&
31.10.2007 10:12:16
muselo dojit opravdu k velkym zmenam :o}

Jinak zajimave informace.
fisperanda
31.10.2007 10:11:18
Od Jamieho to bylo jistě záslužný, ovšem výsledky se nedají čekat hned. Záleží to hlavně na rodičích, jak to podpoří.
Já si myslím, že u nás plus mínus autobus to s tou stravou není tak strašný, já osobně bych se školní a školkové stravy nebála. Myslím, že se to pomalu ale jistě lepší, snaha je a ta se cení.
Jo a k té poslední větě - Kluci v akci by mě nedonutili ani vymačkat si pomeranč, naprosto jim chybí charisma.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 80 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.