| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak můj manžel (ne)prožíval těhotenství

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 189 [Dalších 139 >>]
17.11.2007 12:12:08
Asi nemáme úplně definováno, co je to TĚŽŠÍ. Já když říkám, že pro mě je těžší být na MD než chodit do práce, myslím tím, že je to víc psychicky vyčerpávající, což souvisí s tím stereotypem, kterej já špatně snáším. V práci vidím studenty hodinu a půl a pak zas přijde někdo jinej, bavím se o něčem jiným, má problémy s něčím jiným, je jiná úroveň pokročilosti, vyžaduje jiný metody, jinej přístup atd. Mám hodně individuálů a některý studenti jsou fakt svérázný, takže je to hodně i o psychologii :-D. Doma je to pořád stejný dítě, který podvacátý za hodinu říká ťap ťap, když venku padaj trakaře, a kterýmu nemůžu už třetí týden vysvětlit, že opravdu nemůže dloubat psovi oko lžící. V práci mi to přijde "lehčí" taky proto, že řekněme aspoň na 50% (a někdy na víc) využívám svou mentální kapacitu, což je pro mě živá voda, kdežto na MD mi to přišlo pořád v jednociferných číslech. Možná je moje chyba, že jsem to nedokázala zvednout, ale tak to bylo. A OPRAVDU si myslím, že kdo to nezažil, dokáže si to velmi těžko představit. Ono to nezní nijak náročně - uvařit zeleninku, pohrát si s drobečkem, přebalit, jít na procházku, znova nakrmit, znova přebalit, znova si pohrát... Někdo (Bob?) psal, že být se svým dítětem je ta nejlepší věc na světě. Jasně, je. Dovolte mi takovou paralelu: Sex je taky bezva, ne? Ale představte si, že byste museli sexovat dvanáctkrát denně, přesně po hodině. Další den zase. Další den zase. A další den zase... Pořád to zní jako bezva věc? :-D
17.11.2007 11:11:55
Ono je to taky asi hodně o tom, kdo má jaké dítě. Sice jsem na MD nebyla, ale dokud jsem syna kojila, pracovala jsem hlavně doma. A kdybych nepracovala, fakt bych nevěděla, co celý den dělat, protože syn nebrečel, neměl žádné koliky, o růstu zubů jsme nevěděli, on prakticky jen spal a když nespal, tak si vystačil sám.
A je pravda, že holky, co znám a jsou na MD s hodnejma a nenáročnejma dětma mi všechny říkají, že se nudí, pořád volají, kdy se stavím a co novýho, takže tam je ten stres a otrava spíš spojená s tou sociální izolací než s nějakou ukrutnou fyzickou dřinou a námahou...
Katka kluci 5 a 8
  • 
17.11.2007 10:19:39
OK,TĚŽŠÍ to doma fakt asi není, ale alespoň pro mě je to práce velmi nudná a stereotypní a především pro zbytek rodiny zcela neviditelná - takže se holt lépe cítím v práci,která mě baví a za kterou ještě dostanu zaplaceno.Na děti se pak těším a manžel mi s domácností pomůže - což nedělal,dokud jsem byla doma.
17.11.2007 7:25:23
Zasjaj, to bude právě asi tim, žes nijak dlouho doma nebyla.
Jasně že (ten den počtvrtý) vytřít rozlitý pití, nebo rozmatlaný jídlo technicky zvládne kdekdo. Ale i nosit v noci od jedný do tří řvoucí mimino, kterýmu rostou zuby, technicky zvládne každej - tak proč teda člověk, kterej to dělá opakovaně zvažuje přidušení polštářem?
Co na mateřský deptalo mě je:
1) že to děláš furt dokola a výsledek za chvíli stejně neni vidět (protože jídlo se sní - několikrát za den), nádobí se vzápětí zase ušpiní atp.)
2) že jsi poměrně izolovaná od dalších lidí (já měla vždycky dost kamarádů, ale otěhotněla jsem jako první ze všech a tudíž když jsem byla doma, tak ostatní byli v práci nebo ve škole; o víkendu se třeba někdo stavil, nebo šel s námi ven, ale přes dvě střídavě fňukající nebo jinak komunikující batolata jsme si toho stejně moc neřekli)
3) že když má dítě blbej den, tak uslyšíš kňourání od rána do večera a i kdyby ses rozkrájela, tak s tim nic neuděláš
4) že to vpodstatě nikdo neocení (protože vždycky někdo, kdo to nikdy nezažil, dokáže zhodnotit, že bejt na mateřský je pohoda).

Když to shrnu, tak konkrétně já jsem první dva roky na mateřský dodělávala vejšku a byla to docela makačka, ale když jsem další jeden rok "jen" byla na MD, tak jsem z toho byla tak vyřízená, že jsem s radši zase přihlásila ke studiu a další rok na částečnej úvazek do práce, protože to je balzám na psychiku. Od tý doby, co při dětech pracuju, jsem spokojená.
17.11.2007 7:00:52
Zasjaj, to mi přijde docela dětinský. Já nerozumim manželovu oboru, on nerozumí mýmu a nikomu z nás to nevadí. Proč by taky mělo?
Když už na druhýho přijde řeč mezi kamarádama, tak on řekne, že já se zabývám XY a já zas čim se zabejvá on.
Maximálně teda v našich případech nastupuje otázka co to přesně znamená, protože oba děláme ne až tak častou práci, tak už umim zjednodušeně vysvětlit podstatu, ale to je vše.
17.11.2007 3:12:31
Sylvie, Jak,
ja si myslim, ze to neni jen o kariere, ale proste o vsem. Kdybych si namluvila dirigenta, coz nehrozi, nevim, kde bych k nemu prisla, mozna by me mohl oslovit v metru, ale casem by mu urcite vadilo, ze nezazpivam ani notu a ja bych si asi casem taky pripadala menecenna mezi jeho prateli a kolegy. Jednomu konkretnimu klukovi zas pred vic jak dvaceti lety vadilo, ze ja jdu studovat chemii zatimco on nezna zpameti ani ny naty ity icity a ze bychom se teda meli rozejit.
17.11.2007 2:59:46
Katko, Bobe,
ona asi ta kazda prace doma i ":ve svete" je vycerpavajici jinym zpusobem. Ale jedno si myslim, ze se da zobecnit, ze praci doma muze delat vicemene kazdej, psychopaty, alkoholiky a chrome vynechme, ale vyriznout slepy strevo nebo litat s helikopterou jaksi kazdej nemuze. Dalsi vec je ta, ze na domaci praci si kriteria klade kazdy sam: to, jak mas mit uklizeno, navareno nebo deti v lati, do toho ti nikdo nekeca, a kdyz jo, tak uz ho na navstevu nepozves :O) zatimco praci "ve svete" hodnoti jini - at uz tvi nadrizeni nebo tvi zakaznici, pokud sama podnikas. Takze si myslim sumasumarum, ze byt doma je mene narocne. Ale je to i tim, ze ja doma nikdy nebyla, ty dva mesice po porodu nejsou dost exemplarni.
Markéta
  • 
16.11.2007 23:06:15
monty, gratuluju k chlapovi, co je chlap, zatim jsi mela ocividne stesti na pekny uhejbaky. at to vyjde! :-)))
16.11.2007 21:28:23
Bobe, já napsala, že "znám chlapa, kterej..." ne že "chlapi, kteří jdou na mateřskou, tak..."

Tak nevim proč se čertíš?

Pokud už bych chtěla něco zobecňovat, tak leda, že člověk, kterej na mateřský "jen" hlídá dítě, ale neobstarává domácnost nemůže svou zkušenost srovnávat s někym, kdo dělal obojí (případně na částečnej úvazek ještě práci po nocích).

16.11.2007 19:22:59
Ale já napsala, že komu přijde práce ženy v domácnosti TĚŽŠÍ než práce, že se nejspíš v práci fláká, to jsou dvě různé věci - a navíc to bylo míněno lehce ironicky. :o)
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 189 [Dalších 139 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.