4.3.2008 22:13:38
Emiško naprosto s tebou souhlasím. Ne vždy se kojení zadaří a nemusí to být tím, že máma prostě nechce. Poslední dobou mi připadá, že je tu trend, já kojím jsem tedy dobrá matka, ona nekojí nechce tudíž dát svému dítěti to nejlepší.
První dvě děti jsem kojila sotva dva - tři měsíce. Třetí holčinu se mi podařilo kojit dva roky a nebýt odstavení kvůli plánované operaci asi bych kojila dosud. Další dvě děti jsem už opět nekojila dlouho. To starší tři měsíce a mladší snad ještě méně. Snahu jsem měla, ale prostě se z nějakého důvodu nezadařilo. )A neúspěch jsem hodně těžce nesla. Ne kvůli výše psanému názoru, kdo nekojí atd.. ale prostě mi to bylo líto. Přeci jenom to kojení má své nezaměnitelné kouzlo.) Někdo říká, že s kojením jsem měla problém kvůli sekci, ale tu jsem měla i u té dlouho kojené dcerky a tam to problém nebyl. |
Emiška |
• |
4.3.2008 22:04:26
To hezčí byl fór, proto ten smajlík.
Zuzano, že sis to své kojení vybojovala je dobře a moc ti to přeju, ale (a to neber nijak zle) neopravňuje tě to k tomu, aby ses dávala za nějaký příklad typu `když se chce, tak to jde` - promiň, ale skutečně to tak vyznívá. Tvoje hláška, že kojení změnit můžeme už zavání fanatismem. To by mohla za chvíli vzniknout Liga za přirozené početí... Těch žen, které nekojí, protože jim to prostě `neteče` nebo se dítko nechce přisát a prostě se to nenaučí (a odstříkávání dlouho nestačí, mlíčka se tvoří míň a míň) je opravdu víc, než se píše. Osobně jich znám pěknou řádku a vím, že snažily a rozhodně to už po pár neúspěšných pokusech nevzdávaly. A o těch dětech - nemyslela jsem tím pouze kojence či batolata. Myslela jsem tím i větší děti a koneckonců i nás dospělé. Jen naokraj - za mnou byla laktační poradkyně také doma, 3x, a nevyhovovala mi, proto jsem se obrátila na Laktační ligu a další (velice zkušenou) poradkyni, nikdo mi ovšem nebyl schopen poradit proč to moje dítko prostě pláče, když tak ukázkově pije - a jakmile dostala UM, konečně byla spokojená. A to není reklama na UM, to je fakt! |
4.3.2008 21:42:17
Tvoje úvaha o neprokázaném užitku kojení mě sice malinko točí, ale pokud potřebuješ žít v této víře, abys tlumila případná zklamání z nekojení, drž se jí.
Pro ostatní bych podotkla jinou věc. I nekojené děti v útlounkém věku plakávají, přecejenom adaptace na svět vezdejší není sranda. Ideální je mít dítě v náruší (u prsu) ímrvére pro jeho klid. Toto svědectví podávám coby matka NEKOJENÉHO dítěte i KOJENÉHO, takže ty, které jsou přesvědčeny, že jejich 3 týdenní kojenec řve hlady, ujišťuji, že i na flačce bude brečet, zažila jsem. Už výše jsem mluvila o tom, že trauma z nekojení je zbytečné, i matky nekojící jsou dobré matky, ale že by měly být frajerky a připustit, že na tom kojení asi něco je a netáhnout proti kojícím radám s tvrzením, že kojení je vlastně na nic. |
zuzana |
• |
4.3.2008 21:16:16
Jisteze je kojeni u atopiku vhodnejsi. Je nutne dodrzovat urcite zasady v zivotosprave matky, ale je to rozhodne prijatelnejsi pro miminko nez mlicko od kravicky. Kdyby uz jen pro to, ze alergie na mlecnou bilkovinu, byva u atopiku velice casta! Ja teda nikde necetla, ze by kojene deti byli hezci, ale dobre dejme tomu, ze jsou hloupejsi, osklivejsi a mozna i drzejsi... Tak co je to lepsi ? No co se tyce laktacnich poradkyn, asi jsem mela stesti, prisla ke me domu a to ne jednou(za opravdu smesnou castku), a pak jsme si jeste telefonovaly a psaly denne aspon tyden. Poznala jsem jich nekolik, protoze moje cesta k uspesnemu kojeni byla pokazde trnita a opravdu mi hodne pomohly, podporily me, byly neskutecne mile, povzbuzovaly a jejich rady mi zachranily 3x kojeni. Diky nim a informacim vsude kolem, ktere byly pro me motivujici jsem proste kojila. Kdyby jediny prospech byl prakticky(snad nemusim statisticky dokazovat), financni a prijemny to stoji za to! Verim vsem nekojicim maminkam, ze je to mrzi, protoze me by to mrzelo velice. Kdyby ovsem tech informaci nebylo tolik, asi by spousta maminek zbytecne kojeni predem vzdala. Co se tyce stravy pro dite minimalne do pul roku je proste urcite to co priroda zaridila nejlepsi. Ta krava si taky nebere mliko od kozy . Ja opravdu verim, ze to nekdy nejde, jsou pripady a tam je pak ta moznost volby UM, jen jsem presvedcena o tom, ze casto to maminky zbytecne brzo vzdavaji. Jak jsem jiz psala, sama mam tvrde vybojovane kojeni a vim, ze je to nekdy opravdu velka drina, ale vzdy to stoji za to.
Ve svém okolí mám spoustu maminek (kojících i nekojících) a na internetu čtu také názory ostatních, a když to vezmu tak kolem a kolem, nedá se říct, že kojené děti = zdravější, nekojené = častěji nemocné, s atopickým ekzémem, alergiemi a já nevím s čím vším ještě, a není to ani naopak Myslim, ze tohle je takove to bagatelizovani a k tomu bych jen dodala, ze pokud Anicka ze sousedstvi je v pul roce zdrava jak ripa a to roste na sunaru, neni nikde napsane, ze to tak bude cely jeji zivot. A tady zase opakuji jak ten kolovratek, genetiku ani vlyv prostredi nemuzem menit, ale kojeni ano a kdyby to byla ta nejmensi prospesna cast.... |
Emiška |
• |
4.3.2008 20:35:14
Nemyslím si, že by právě ženy, které, ať už z jakéhokoli důvod, nekojí, nějak bagatelizovaly výhody kojení. Spíš naopak. Spousta z nich má pocit, že neudělala pro své dítě dostatek a často tím i psychicky trpí - právě kvůli všem těm naprosto neopodstatněným tvrzením o prospěšnosti kojení. Mě by opravdu zajímala nějaká studie, která dokazuje, že kojené děti jsou zdravější, chytřejší a krásnější Jak může někdo tvrdit, že u dítěte může kojení zmírnit atopický ekzém? Jak se to dá zjistit či změřit? Vždyť všechno to je jen a jen teorie. Všude se to sice píše, ale je to o tom věčném papouškování - co napíše jeden, toho se chytí druhý.
Ve svém okolí mám spoustu maminek (kojících i nekojících) a na internetu čtu také názory ostatních, a když to vezmu tak kolem a kolem, nedá se říct, že kojené děti = zdravější, nekojené = častěji nemocné, s atopickým ekzémem, alergiemi a já nevím s čím vším ještě, a není to ani naopak. Také si NEMYSLÍM, že většina těch `nekojících` se nesnažila seč mohla, aby se rozkojila či kojila dělší dobu (a kdo kojit nechce, jeho věc). Někdo (a jistě je to víc, než těch 5 či kolik procent) prostě kojit nemůže a neovlivní to, ani kdyby se na hlavu stavěl. A co se týká laktačních poradkyň - jestli někoho zajímá moje zkušenost - už v porodnici jsem se celkem dobře rozkojila, dcera pila výborně, přibývala na horní hranici, měla až nadbytek počůraných a pokakaných plenek, dala jsem jí pít, kdykoli chtěla (a že pila, dudlík si tedy ze mě nedělala), ale ouha, stejně plakala, a já si prostě myslím, že to bylo hlady. Laktační poradkyně mi vždy jen řekly, že je dobře přisátá, že výborně pije, že jen tak dál... Že by snad moje mléko bylo `hladové`? Podle laktační ligy atd. tahle možnost neexistuje! Musím uznat, že v laktační lize mi dámy v jedné věci poradily - jak si mám při kojení dát pod malou polaštář, ale toť vše. PS: Dítko mojí známé mělo problémy se sáním, pořádně nepřibývalo, prostě se trochu napilo a pak si jen hrálo, a možná sát ani pořádně neumělo. A co jí poradila milá laktační poradkyně? Hlavně žádnou flašku!!!, za pár dní až bude mít pořádný hlad, ono se napije. A to není poprvé, kdy jsem něco podobného slyšela. Tak to pardon, ale to už opravdu hraničí s fanatismem. |
4.3.2008 18:58:19
aby se totálně psychiky nezhroutili, když k tomu připočtu myšlenky na to že nejsem úplná matka, když jsem rodila císařem a další tisíc milion starostí prvorodičky....
|
4.3.2008 18:56:23
kojení určitě výhody má, ale když má člověk poporodní komplikace a 41 horečky a víc blouzní než žije a přijde o mlíko a s brekem a veeeeelikou bolestí se snaží po tom znovu rozkojit i za cenu, že jeho dítě do sebe dostane ATB, které máma jí aby vůbec přežila...protože doktoři už zrovna optimisti nebyli...je to těžký žít s tim, že jsem svoje dítě kojit nemohla, moc těžký a někteří lidé a já se k nim hlásím, myslete si co chcete, raději tohle zasunou do pozadí a zlehčují aby na ně nedopadla ta hrůza z toho, co nemohli dát svým dětem a tak moc chtěli dát...
|
zuzana |
• |
4.3.2008 17:45:48
No ono mozna kojeni neni vsemohouci, ale at se holky na hlavu postavite, rozhodne je dulezite. Pokud jak rikas je to byt jen mala cast i tak prece stoji za to se o to pokusit, nebo snad ne? Jak jsem jiz rikala, zivotni prostredi nejak zvlast razantne zmenit nemuzeme, ani to jak se jednou v puberte nase deti budou chovat co se zdrave vyzivy a kosmetiky tyce. Prave to kojeni je vec, kterou my ovlivnit muzeme. Ta slavna laktacni liga i s moudryma laktacnima poradkynema se jen snazi pomahat maminkam, kterym na kojeni zalezi. Mozna je nekdy drina prikladat miminko casto a to i v noci, nekdy hlavne ze zacatku muze byt totiz kojeni mnohem narocnejsi nez krmeni UM, ale myslim, ze kazde miminko si zaslouzi, aby se jeho maminka o to alespon pokusila. Ja opravdu nepochopim, proc nektere zeny, ktere z jakehokoliv duvodu nekoji, maji potrebu bagatelizovat vyhody kojeni.
|
Renáta |
• |
4.3.2008 10:41:53
Ahoj Zuzko, tvůj příspěvek mi zvednul náladu i sebevědomí. Po císaři jsem byla taky bez mléka a jak jsi sama napsala žáné rady na zvíšení mléka nepomohly. Po dvou měsících jsem to vzdala. Tvé pocity a názory se velmi shodují s mímy. Můj syn je na Nutrilonu, je spokojený, zdravý a spí celou noc.
Renáta |
katka+katka |
• |
4.3.2008 8:12:40
něják tak, stačí, když to řekneš slušně, vysvětlíš svoje důvody
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.