| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nekojíte? To není konec světa!

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 447 [Dalších 397 >>]
Ifka...
7.3.2008 10:29:20
Já jsem se svým starším synem bojovala podobně jako pisatelka článku 3 měsíce. V porodnici mi jedna sestra řekla, že některá miminka prostě sát neumí, bývá to i v rodině. Řekla bych, že jsem měla laktační psychózu, protože pak jsem v pohodě kojila až do jeho 13 měsíců. Od 6 měsíců jsem přikrmovala a ejhle, objevila se alergie na bílkovinu kravského mléka (osypaná pusa po sušence s obsahem mléka), později astma, které s tím někteří lékaři spojují.
Kdybych se tenkrát nerozkojila, syn by musel pít jen Nutrilon Pepti, v němž je bílkovina štěpená, ale je chuťově dost mimo. Ale syn si na něj postupně zvykl, dnes ve svých 3 letech pije 1 hrnek denně, jiné mléčné výrobky podle alergoložky nesmí, máme nemléčnou dietu...
Mladšího syna jsem začala kojit v pohodě v porodnici a kojila do 9 měsíců (odstavil se sám). Ten naštěstí zmiňovanou alergii nemá, může jíst vše. Nechci, aby to vyznělo, že jsem nějaká kojící hrdinka, ale v naší situaci nám kojení usnadnilo výživu. Znám ve svém okolí asi čtyři další děti, které tuto alergii mají.
Naprosto chápu maminky, které toužili kojit a nevedlo se jim to. Být správná máma znamená hlavně se dítěti věnovat a jestli má mléko takové nebo makové anebo žádné, to je vedlejší. Mimochodem, už tu taky zaznělo, že člověk je jediný tvor na zemi, který i v dospělosti pije cizí mateřské mléko...ale to by bylo k jiné diskuzi.
7.3.2008 8:53:34
Vy jste před začátkem plavání a cvičení potřebovali potvrzení od pediatra? To se mi zdá trochu přehnané, pokud je dítě bez nějakých závažných zdravotních potíží, tak to snad není potřeba. A u nemocného dítěte bych se samozřejmě poradila. Jinak si myslím, že pokud to finanční situace rodiny dovoluje, tak je určitě dobré i s malými prcky něco takového podnikat. Dcera plavala od tří měsíců, se synem chodím od čtyř a nejsou vůbec nemocní. Na cvičení od necelého roku a půl. Ale chodili jsme na rozvíjení správných pohybových návyků, to bylo kolem půl roku. Já jsem si popovídala, dítě se prolezlo a posléze proběhlo ve větším prostoru než máme doma.
6.3.2008 22:48:41
Tenkrát člověk byl zvyklej, že dostane nářez. Ale i když jsem oprsklá od přírody, posadilo mě to na dost dlouho na prdel(ku).
zuzana
  • 
6.3.2008 22:45:41
Tak to snad ani nebyla masirka, ale psycho. Me je mdlo jen pri vzpomince, jak me pred sesti lety zvala mnou "dobre" vybrana pediatricka co tyden do poradny na kontrolni vazeni. Jak me deptala pro ni nedostacujicimi prirustkami, nutila mi prikrm a tvrdila mi, ze i ta mirna hypotonie meho syna se tim trosku spravi:-) :-). Ja jsem pokazde v poradne davala syna na vahu se stazenym zaludkem a tremou, jako pred zkouskou cele 4 mesice, nez jsem konecne prchla a bylo zase vse v poradku. Najednou jsem po navstevach v poradne ani nevedela kolik syn vazi, protoze to proste pani doktorka nijak zvlast neresila. Takze po tvem zazitku by me asi odvezli na jine specializovane pracoviste:-).
zuzana
  • 
6.3.2008 22:26:32
V tom mas urcite pravdu, nicmene nevim jak to s kojenim souvisi. To, ze na ruzne konzervanty jsou caste alergie je samozrejme pravda, ale zase to nic nemeni na faktu, ze kravske mleko je take castym alergenem.
Jo a s tim pitim MM, aj kdyby to nekdo moc chtel, nevim kde by ty litry vzal:-).
Ja to jeste jednou schrnu, nikdy bych si ja a snad zadna rozumna maminka kojici, ci nekojici nemohla myslet, ze nekojici maminka je snad horsi, mene obetava, mene milujici, ńebo jeste neco uplne nesmyslneho. Materska laska jiste netece s prsu a opravdu i prez nejvetsi snahu to nekdy nejde. To, ze je kojeni medializovane, ale opravdu neznamena, ze ma za cil matky nejak stresovat, ale motivovat ke kojeni a co nejvice je informovat. Treba ja bych bez tech informaci, nemela zajem neco zjistovat o kojeni, presvedcit se o jeho vyhodach a pripravit se na nej, abych svemu diteti opravdu poskytla tu nejvhodnejsi potravu. Verim, ze maminky ktere kojit nemohly to mrzi, protoze me by to take velice mrzelo. Pokud vam ovsem chybi clanky o tom, ze i kdyz nekojite, poskytujete svym detem vse nejlepsi, piste o tom. Bude tech clanku vic, maminky co nekoji, budou spokojenejsi. Jen prosim, neni snad potrebne nejak zpochybnovat vyhody MM jen pro to, ze nekojim a kojeni se v soucastnosti dost propaguje.
6.3.2008 22:04:55
Kudlo, já nevím co pamatuješ, ale instrukce kojit existovala i v těch 80. letech. Já jsem povila své mládě v zajetí tajemné choroby, díky níž mě katapultovali 2 hodiny po porodu na infekční oddělení. Tam mi řekli, že 1) nemám vstávat z postele a 2)mám dítě kojit každé 3 hodiny a vypadli. Podotýkám, že mi bylo 19 let a že návštěvy nesměly ani na inf. ani teda do porodnice. Takže jsem řvala já i mimino, až se děcko dehydrovalo do horečky. Nato ho ségra začala šálit čajíkem, který nechávala temperovat 3 dny na radiátoru, domů jsem šla s jednou krabicí Feminaru, další byl na předpis. Byla jsem pochopitelně úplně marod při představě, že to děcko nenakrmím a čekal mě rozsudek pediatra, kterého jsem si nemohla vybrat (mlíko bylo na recept).
Ten mě doslova týral tím, že mi vždycky dal jednu krabici, trval na pravidelném krmení, kontrolním kojení v poradně a podobném psychu než mě uznal nekojící. To je masírka.
Dneska? Mlíko nonstop v Tescu a semtam letáček o tom, že kojit lze a jak se to dělá. Tak si představuju já ráj v šestinedělí n;)
Emiška
  • 
6.3.2008 20:21:05
Psala jsem `tak nějak se s ním popere`, ale ono si je spíš ukládá a ukládá. A musím tě zklamat, protilátky ani různé ochranné faktory proti chemickým látkám v MM (samozřejmě ani v UM) zřejmě nenajdeš. A kdyby bylo MM tak zázračné, aby to dokázalo, `kojné` by byly placeny zlatem a všichni pijeme MM po litrech.
Tak třeba látky zpomalující hoření a ftaláty působí už v malých koncentracích vývojové problémy u laboratorních zvířat. A ftaláty mj. najdeš i v kosmetice. Nejsme myši, ale na nás to působí obdobně, rozdíl je možná v množství. Olovo zase způsobuje u dětí neurologické potíže a snižuje IQ. Atd. atd. atd. A nemusíš žít blízko chemičky, abys byla plná těchto jedů. To vše nepíši, že bych chtěla nějak znevažovat prospěšnost kojení, ale že krom toho kojení - nekojení jsou i jiné věci, kterými můžu podpořit - nepodpořit zdraví mého dítěte. Stačí si vzít nějaký běžný krém (krom BIO e Eko), ať už pro děti nebo dospělé - všude jsou parabeny (metylbaraben, butylpareben atd.) - to jsou `nejlepší` konzervanty, na které jsou jen tak mimichodem nejčastější alergické reakce.

6.3.2008 20:19:00
Lízo, já tomu trochu rozumím, sama jsem měla obrovské problémy s kojením, nakonec se podařilo, ale za cenu velikého úsilí.

Ta masírka je opravdu dost velká a v době, kdy je člověk rozhozenej hormonama, tak to psychické pohodě moc nepřidá.

Máš pravdu, že nemá cenu si nalhávat, že MM není ta nejlepší strava, kterou můžeme miminku poskytnout, ale spíš jde o to, že umělé mléko je sice horší, ale naprosto přijatelná varianta a že mateřství je komplex věcí, z nichž to MM je jen jedna, a že když všechny nebudou dokonalé, tak se svět nezboří. Já s Tebou souhlasím i v tom, že některé věci by člověk měl ustát a svá rozhodnutí si sám před sebou obhájit (já třeba, mít stejné problémy při kojení s druhým dítětem, tak bych to nedala, protože bych měla doma už jedno a to rozkojování mi sebralo veškerý čas po mnoho týdnů).

Spíš jde o ty první týdny, kdy by se měl člověk srovnat s tím, že to prostě nejde, a to musí být na psychiku dost velký nápor při té masírce.
zuzana
  • 
6.3.2008 19:38:46
Ano, take jsem myslela nejlepsi vyziva a ne to nejlepsi na svete:-).
zuzana
  • 
6.3.2008 19:34:21
Skutecne jsou miminka, ktera se uklidni jen u prsu a jen kojenim a nekdy opravdu muze vypit vice a dokonce z toho ublinkavat, nevim proc by se tohle nemohlo stat? Tak jak nejake miminko muze vypit malo, jine muze vypit priliz a to se muze stat uz i v porodnici. Jiste, ze materske mleko nema stejne slozeni, dokonce se meni s ohledem na vek ditete a tim je taky opet jedinecne. Co se tyce toho, ze mimi vypije hodne predniho mleka na ukor zadniho je samozrejme mozne a taky caste, ale opet resitelny problem. To totiz neni tak, ze by zena mela jen predni a zadni nemela. Tak treba ja jsem odstrikavala par dnu pred kazdym kojenim par ml predniho mleka, aby mi drobecek vypil prave vic toho zadniho...
Proc si tak zasadne presvedcena, ze je to procento vetsi? Na zaklade ceho tak usuzujes? To, ze tam patri spousta tvych znamich, ale to ja ti muzu taky rict, ze spousta mich znamich opravdu mohla kojit, kdyby.... a je tady tvoje slovo proti memu a nejakym tem vyzkumum.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 447 [Dalších 397 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.