| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S hnědou kůží na trh?

[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 132 [Dalších 12 >>]
Pavla, jen 4 děti
  • 
31.3.2008 11:45:28
Mám zájem o hostitelskou péči, ale nevím, co pro to udělat a co to obnáší? Máte s tím někdo zkušenost?
Jde mi o konkrétního chlapce, který je spolužákem mého syna již na střední škole, je z DD a přes týden je na internátě. Pokud je na internátě, tráví u nás denně spoustu času, společně se učí, podnikají různé aktivity, brigády atd. Je nám celé rodině celkem líto, že nemůže zůstat i na víkend nebo v létě na prázdniny, či dovolenou. Jde o dítě, které udržuje kontakt se svými rodiči, matku pravidelně navštěvuje, není tedy možné jej adoptovat nebo vzít do pěstounské péče.
31.3.2008 11:40:04
Heleno,

a já si právě nejsem jistá, zda bych něco podobného dokázala přijmout, akceptovat a dát těm dětem tolik pozornosti i za cenu, že to bude všelijaké. Myslím, že do adopce i PP by měli jít silní, vyrovnaní lidé...(a tím teď nemyslím nějaké psychologické prověrky, spíš osobní pocit), byť je to těžký posoudit..a ani ti nemají trpělivost věčnou.
31.3.2008 11:33:00
Paní Boučková se v rozhovoru netají tím, že měla "romantické" představy o adopci. Sama to tam připouští. Ale nemyslím si že, "očekává vděčnost". Spíš neočekávala, že přes veškerou snahu (a věřím, že se asi snažila) se jim prostě nepodařilo vychovat chlapce, se kterými jsou "normální/běžné" problémy, ale že to dospělo až k těm problémům na okraji společnosti (kriminálním, chcete-li). Chtěla prostě jen dvě "obyčejné" děti a věřila, že geny nehrají roli.
helena
  • 
31.3.2008 11:18:09
Verím, že základom úspechu je brať dieťa také, aké je. Nevytvoriť si už vopred predstavu, aké má byť, ako sa má učiť, aké má mať záujmy a pod.

A predovšetkým ho milovať bezpodmienečne - nie na základe správania, schopností, šikovnosti...

Je niekedy ťažké zvyknúť si, že sa dieťa neučí veľmi dobre, že nemá vytrvalosť, trpezlivosť ani ctižiadosť, hlavne po úplne opačných skúsenostiach s biologicmými deťmi.

Myslím, že je to jediná šanca, aby sa osvojené dieťa alebo deti necítili v rodine horšie ako ostatné a vždy vedeli, že sú prijaté na 100%, nie len za istých podmieok.
Karolka
  • 
31.3.2008 11:03:02
Díky Maceško! Díky lidem, jako jsi Ty nebudou naše dětské domovy a následně i pasťáky a věznice přeplněné :-)) kdyby byl každý tolik skeptický jako paní Boučková a byl tolik zodpovědný, že by DO TOHO prostě nešel....bylo by to strašná škoda! Díky za každé dítě, které mělo šanci žít v rodině....
  • 
31.3.2008 10:58:59
Přesně, četla jsem zajímavou úvahu o tom, proč u nás není příliš rozšířená multikulturní výchova ve vyučování. Jeden z důvodů byl právě ten, že řada učitelů má ve skutečnosti podobně diskriminující pohled jako jejich žáci nebo někteří rodiče. Proto nemají potřebu o těchto problémech s dětmi upřímně mluvit a spíše se jim vyhýbají :o(
MartinaNov (dva rošťáci
31.3.2008 10:51:55
Děkuji za krásný článek a hlavně za tvé názory, které mě vždy donutí se zamyslet nad problémem.
Jsem bílé pleti a Rómové mi obecně nevadí. Jestli mě někdo "obtěžuje" svým chováním, pak to bývá konkrétní osoba v konkrétní situaci. Nesnáším obecné házení do jednoho pytle.
Je fakt, že ač bydlím v Ostravě, nežiji v oblasti, kde je výskyt rómských rodin. Prakticky v okolí mého bydliště ani žádné nepotkávám. Potkávám ale spoustu úžasných "bílých" lidí, ze kterých se mi občas zvedá žaludek.
Uvědomme si proto, že život je o jedincích a jejich chování, nejde vše shrnout na jednu hromadu. Nám matkám na mateřské taky vadí, když někdo obecně prohlásí, že jsme z těch dudlíků a plínek pitomé. Blondýnám s vysokoškolským diplomem asi taky nedělají dobře narážky na nižší IQ.
Člověk se může dostat do takové "opovrhované" skupiny raz dva. Otázka ale je, jestli ten, kdo si dovolí někoho takhle zařadit, je k tomu vůbec kompetentní, jestli na to "morálně" má. Nejsem věřící, ale napadá mě jediné: "Kdož si bez viny...."
  • 
31.3.2008 10:12:50
ahojky, taky jsme nosila korzet, nastoupila jsem s ním už v první třídě,děti z mé třídy byly poučeny paní učitelkou, takže jsem se setkala spíš se solidaritou, ale pak tam byly ostatní třídy a to už bylo horší..korzet mi začal vadit až v pubertě, nosila jsem ho do 17ti...
31.3.2008 9:49:08
Já samozřejmě neznám ty děti Terezy Boučkové, ale překvapuje mě, když se u adopcí se špatnými koncem vždycky automaticky obviní děti (zejména v případě, že jsou romské), ještě navíc když to udělá rodič a nepřipustí možnost vlastní chyby. V momentě, kdy adoptivní matka po narození syna veřejně přizná, že "vlastní" dítě je zcela něco jiného než adoptivní (a Tereza Boučková se s tímto názorem nijak netajila), možná ta rodina nebyla v pořádku od samého počátku a paní Boučková šla do adopce s pomýlenými romantickými představami o "záchraně". Ostatně z celého rozhovoru tak nějak mezi řádky vykukuje to "očekávání vděčnosti". Také mi přijde zvláštní, že adoptivní synové dopadli špatně oba, ač jejich genetická výbava byla zcela jiná, neboť to nebyli sourozenci. Sama jsem adoptivní matka dvou dětí a dokážu si představit, že prostě existují opravdu problémové děti, jejichž výchova je víc než složitá. Protože mě však náhradní rodinná péče zajímá, sama se v ní angažuji a znám spoustu "náhradních" rodičů, vím, že pro některé lidi je opravdu těžké přijmout adoptivní dítě bez výhrady, třeba proto, že se nevyrovnali s biologickou neplodností, mají o dítěti příliš přesnou představu, atd. Rozhovor v Marianne byl pro mě velkým tématem k zamyšlení nad tím, jak jednou budu hodnotit sama svůj život. Doufám, že mě jednou - kdyby naše rodičovství (záměrně neříkám adopce) nedopadlo dobře - nenapadne "házet" veškerou vinu na děti a budu mít dost soudnosti přemítat i o sobě.
31.3.2008 9:43:28
..jinak na srazech jsem byla asi 4x. Dvakrát jsme se tam sešli tři, pak víc, ale stejně to bylo o ničem.
[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 132 [Dalších 12 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.