| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Žijeme uprostřed přírody

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 92 [Dalších 32 >>]
babi_
9.4.2008 15:44:50
Žabátko. Docela pěkně se ti podařilo spojit dvě témata dohromady - bydlení s dojížděním a pubertu. jestliže dítě "chytí" nějaký zájem natolik, že za kroužkem rádo dojíždí kamkoli kdykoli a poté stráví pubertu sbíráním vavřínů, tak mají rodiče pohodu a pocit, že dítě dobře vedli. Jestliže dítě nic moc zvlášť nebaví, ačkoli je od batolecího věku vedeno k nejrůznějším zájmům (s dvouletým chodí na cvičení-výtvarku apod., maminka společně, pak kroužky předškolášků, pěkně všestranně zkoušíš sport, hudební nástroj, keramiku, zvířátka, později se školákem volíš, co nejraději by, u čeho vydrží...)a ono ho stejně nic nebaví, tak ti vyroste puberťák, se kterým prostě nic nenaděláš. O vedení a výchově to (jen)není. Individualita udělá své. Některé lidi prostě nebaví nic, jen takovej "normální" život, diskotéky, dovolená u moře... nikdy je nechytne nic tak, že by kvůli tomu vstávali o dvě hodiny dřív či/a se učili v noci a pak sbírali vavříny.
Jíťa popisuje situaci střízlivě, věcně a s pochopením pro dceru i pro sebe. Naštěstí si nerve vlasy, že někde udělala chybu, když je dcera normální, a né že smrdí od koní (hraje tři hodiny denně na klavír apod... dosaď co uvážíš).
Mám dvě děti v pubertě, jak jsou na tom s hledáním v jízdním řádu si nejsem jistá, v domácnosti uklízejí neradi ale přece, a naštěstí z palety nabízených a podporovaných zájmů zůstali oba u sportu a dcera i u hud. nástrojů. Ale co kdyby syn byl na sport levý?!? Nic jiného pořádného ho nezajímá, nebaví - tedy ne dlouhodobě. Měla jsem prostě štěstí. Odpadla řada jiných zájmů, ke kterým jsem děti vedla, klidně mohly odpadnout všechny... To jen pohled matky starších, než předškolních dětí. Iluze jsem předem ale žádné neměla (jak ty děti pěkně vychovám), věděla jsem, že mohu jen zvyšovat pravděpodobnost, že se něčeho chytnou...
9.4.2008 15:42:18
Já bydlela do 18 let na vesnici v posledním zapadákově a idilka to rozhodně nebyla.Spíš dřina ,dřina a zase dřina.V zimě všechno zapadlý sněhem nejel jedinej autobus,všechno se prohazovalo lopatou.Do školy 7km pěšky na střední pak 30 km autobusem a opět 7km pěšky.Pokud jsme se zdržela tak jsem riskovala cestu přes les potmě.Měli jsme hospodářství,takže dovolenou s rodičema neznám.Rodiče si brali dovolenou v létě na seno,všechno se sekalo ručně.Vstávalo se v pět ráno a dřelo a dřelo.Žádný kroužky to bylo pro rodiče jen flákání,zvát si kamarády neexistovalo.To hned ječeli že "vytloukání po baráku" nesnesou. Nenáviděla jsem to tam,záviděla jsem děckám ve městě kino,kroužky,diskotéky.Vadila mi jedna přeplněná místnost kde spalo pět lidí,děcko,dopělí,staří rodiče a ještě psiska.V zimě se topilo jen tam,jinde byla strašná zima.Na koupání se voda ohřívala.
Prostě jako idilka mi to nepřišlo.Asi i proto že já si tohle nezvolila a jako děcko mě to z duše nebavilo.
Nicméně počítám,že za pár let až vyrostou děti s etam zpátky přestěhuju,budu mít hospodářství,ale s malýma děckama ani náhodou.
habroslava,2 dcery 2,5 a 6 let
9.4.2008 15:14:10
Konečně jeden příjemný rozumný názor, který jsem ve zdejší diskusi našla. Dík.
Meridian
9.4.2008 15:10:06
Mě by z takového způsobu asi hráblo. Já tak někam do přírody na víkend a ještě musí být hezky :-). Ale nezavrhuji to. Ještě že každý jednou dospěje a vybere si, co ho baví a těší. Třeba mé dítě bude chtít žít v lese a vaše děti třeba v Praze.
Simča
  • 
9.4.2008 14:56:37
To je hrozně hezky napsané,Velinko,přesně jsi vystihla hlavní myšlenku článku.Nemůžu přidat vlastní postřeh,nikdy jsem tak nežila,ale zkouším se vžít do toho,co popisuješ a souhlasím...
9.4.2008 14:19:33
Ono starat se a zvelebovat jde i byt nebo dům ve městě - nemysím si, že každý měšťák lehce nabyl - lehce pozbyl. My jsme např. od nikoho nic nedostali, na byt máme hypotéku, na chalupu jsme si našetřili a taky ještě něco půjčili a vztah mám k bytu i k chlupě a zahradě. Nechápu, proč by měli "měšťáci" svoje byty lehce nabýt? Někomu prostě vyhovuje město a nikde jinde by žít nemohl, někomu zase vesnice, každý jsme jiný a neodsuzuji kvůli tomu nikoho, ale to lehce nabyl... nějak nechápu..~g~
9.4.2008 14:11:47
Ty 4hod dojíždění byly jen pár let-doba bez dětí,kdy jsme šetřili každou korunu a vráželi je do stavby domu.Hodně jsem se uskromnili-až to mnozí známí nedokázali pochopit.Ale máme krásný dům,zahradu,dluhy minimální.Manžel již jezdí do práce autem a má to 30 min.Do městěčka ,kde jsou 2 školy,školky,LŠU apod je to 20-25min pěšky,5 min na kole.
A jen taková poznámka na závěr-můj otec(75r) se zde narodil a vyrostl,jeho rodiče hospodařili a měli obrovské dluhy,ale přesto vše udrželi a dostali se z nejhoršího.Sousedé v okolí neustále rozprodávají pozemky,pak se diví tomu ruchu a chování "přistěhovalců".Můj otec neprodá ani metr-což mnozí nechápou.Má k tomu osobní vztah,přesto,že tady dřel.Říká,že by se rodiče museli v hrobě otáčet,kdyby prodal.To mnohým "měšťákům" chybí-vztah k něčemu,o něco pečovat,starat se,zvelebovat.Lehce nebyl-lehce pozbyl.......A sory,že jsem někoho urazila..:-):-)
brzobohatka
9.4.2008 14:03:42
souhlasím s tebou, jen malá technická: na vesnici je stejně zkažený vzduch jako ve městě, to je prokázáno. (je to hlavně v období topné sezony, kdy lidé pálí v kamnech kde co) a pak taky záleží na sousedech-když každý víkend něco řežou na cirguli, nebo sekají trávník sekakčou-taky žádná slast!;)
Aji
  • 
9.4.2008 14:02:12
Ja bych na vesnici bydlela hned, pro deti je to idealni, za 2 minuty jsi vsude, ve meste hodinu jezdis nez se dostanes kam potrebujes, a navic neni vybeh pro deti, parky maly, vsude plno, lidi nevychovany, nejsou finance tak jsme ve meste jak
M+4
  • 
9.4.2008 13:52:19
Ahoj, s mužem jsme vyrostli v panelácích v městě. A koupili si kamenný domeček v malé vesnici. Do školy a práce to máme 5km. Jezdí školní autobusy. Naše děti chodí do víc kroužků než my jako malí. V létě nemusí chodit na placený chlorovaný plavečák (tam jezdíme v zimě), ale kdykoli na přírodní čisté koupaliště. V zimě nemusí na zimní stadion přes celé město v pár určitých hodinách týdně (jako my kdysi), kdykoli je zamrzlo, bruslí na rybníčku minutu chůze od domova. Na dvorku mají čisté pískoviště, chodí za nimi kamarádi. Minutu chůze je nezničené hřiště pro nejmenší, kousek dál hřiště na sporty. Na koncert nám to autem trvá 8minut. Do lesa pěšky za 10minut. V obci se 130obyvateli je asi 30dětí. Nevýhoda - potřebujeme mít 2 auta. Příští sobotu je brigáda na úklid obce - děti pomáhají a pak nic neničí. Nějak jsem ty výhody města nepochopila. M+4
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 92 [Dalších 32 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.