| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče a jejich mamahotely

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 147 [Dalších 47 >>]
*Niki*
17.4.2008 18:32:04
My taky klukům spoříme, mají stavební spoření. Částka tam ve finále asi na bydlení nebude, možná na jejich studia... uvidíme. Dostanou od nás vše, co budou potřebovat, dokud nedospějí a budou u nás bydlet. Po škole je to jejich život. Taky jsme nic nedostali a nikomu nic nevyčítáme. Ani nebydlíme v ničím baráku, na všem pracujeme sami. A přijde mi to v pořádku. Pokud ale někdo něco dostane, je to v pořádku taky, to je věc každé rodiny. Není žádná ostuda bydlet v podnájmu a to naučím i děti. Jestli někdy vyhraju ve sportce, tak jim ale aspoň malou garsonku koupím :-)
Co já nechápu, jsou vyčítající "děti", že od rodičů nedostanou to a to, když jeho spolužáci byt, auto atd. My nejsme chudí, ale do života jim dám víc učením k samostatnosti než "bytem do začátku".
Moje kamarádka i ten byt od rodičů dostala, ale stejně tam nežije. Musela by sama lednici plnit a zálohy na služby platit. Takže stále žije už 32 let ve svém dětském pokojíku a byt už rok leží ladem... chápe tohle něco? Co víc by mohla dostat? Možná ještě celodenní pečovatelku :-)
katka+katka
  • 
17.4.2008 17:47:08
Pokud jde o nás, tak mi dceři spoříme (prvním vkladem bylo porodné), peníze dostane, až vyroste:-)Prostě až dostuduje. Myslím, že je dobré pomoct se začátky, ale rozhodně ne všechno zařídit. Prostě nějaké penízky jí do života dáme, ale rozhodně jí nebudeme kupovat vilu apod.
17.4.2008 17:44:58
Lassie,

já na tábory taky nechtěla - prostě jsem jako děcko byla fixovaná na doma, ale jak jsem přišla do puberty, už někdy od 13 jsem začínala mít zaječí úmysly a říkala si, jaký je to asi někde jinde. Teď si dělají legraci, že jako malá jsem se držela sukní a pak odešla do luftu..kdežto sourozenec byl cestovatel a teď je doma absolutně spokojen.~j~
17.4.2008 17:32:12
Můžu se drze zeptat v souvislosti s tímhle článkem,jak řešíte praktickou stránku věci?Mám na mysli,jestli třeba dětem spoříte něco do "budoucna"? my o tom doma vedem spory,já staršímu založila stavebko a spoření aby měl aspoń něco do začátku.Manžel ten je zásadně proti,že se má mladej na nohy postavit sám,že jemu taky nikdo nic nedal.jenže to mám starch,že ho budu mít na krku do 50 let,když vidím ejho samostatnost.
Já pocházím z rodiny,kde bylo zvykem dětem bydlení zařizovat,já třeba z 15 sestřenic a bratránků byla jediná,který rodiče nepostavili barák a nebo nekoupili byt.Taky jim to dodneška tvrdě všichni vyčítaj.Bydlíme s manželem v baráku,kterej patří stále mým rodičům,ale všechno včetně rekunstrukce si hradíme sami a ještě přispíváme jim na bydlení(bydlej jinde).Celkově nás to vyšlo už pomalu víc než koupit byt.Ale to je vedlejší.
Takže jakej je váš názor,tvrdě nechat topit ať se snaží a postaví se na nožičky sám,nebo něco přisypat na pořízení bydlení?
maurice
  • 
17.4.2008 16:34:06
Jak všechny tady docela přesně víte, co bude s vámi a dětmi za 10, 15 nebo i 20 let. Všechny děti budou samostatné, bezproblémů zvládnou se sami o sebe postarat, pořádek pro ně bude nejspíš samozřejmost, pubertou hladce proplují ani si toho nevšimnete...

Myslím, že by bylo docela zajímavé si za 20 let přečíst vaše diskuzní příspěvky pod podobným článkem a porovnat je s dnešními názory.

Jenom si vzpomeňte na články: "Jak jsem přišla o zásady..." Jak rychle zásady mizí v propadlišti dějin i u velmi malých dětí. S přibývajícím věkem to nebude o nic lepší.
17.4.2008 16:33:30
Daniello,

to co píšeš je hodně drsné, až z toho běhá mráz po zádech.
Jinak...sice v trochu ,,lehčím tónu", ale i tak. V místě bývalého bydliště je celkem běžné, když rodiče počítají, že dítě s nimi kdoví do kdy (nejlépe celý život) bude bydlet pod jednou střechou, nebo co možná nejblíže. Když někomu zakážou jít v patnácti na intr a nechají ho plahočit se busem..sice na zaťukanou ale budiž. Ovšem pokud výrazně omezí takřka dvacetiletýho člověka, který se rozhoduje, že se buď odstěhuje nebo odejde na vejšku..je to síla. Přemýšlím nad tím dlouho..ale ty lidi snad žijí v jakémsi vakuu krátkozrakosti či co. A děti neodejdou dál..
17.4.2008 16:21:05
Kdo nezažil, neuvěří. Jsem podobný případ. Ve 48 letech totálně psychicky vydeptaná matkou, která by "za mě dýchala". Při poslední návštěvě mi moje psychiatrička řekla, že pokud bych chtěla situaci zvládnout bez léků, znamenalo by to 4-5 let psychoterapie minimálně jednou týdně. Taky žiju s dospělým synem (25) v jedné domácnosti a po vlastních zkušenostech se snažím "nezasahovat vůbec",ale je otázka, jak dobře člověk dokáže zvládnout roli rodiče dospělého, osamostatňujícího potomka, je-li sám "postižený" péčí vlastního rodiče, který to rozhodně nezvládl. P.S. Samozřejmě se dělíme o náklady a vzájemně si vypomůžeme.
katka+katka
  • 
17.4.2008 16:19:50
Jestli si četla mé příspěvky o cs, jasně jsem psala, že cs považuji za nejlepší v MÉM PŘÍPADĚ, nikoli plošně pro všechny. Pokud jde o tu práci, manžel si chtěl dlouho zařídit vlastní firmu, plán byl takový, že já budu až do porodu pracovat a po porodu půjdu zpátky do práce, on zůstane s malou doma a bude budovat něco vlastního. Plán selhal, počítali jsme naivně s tím, že těhotenství se bude projevovat jen rostoucím bříškem, bohužel od začátku jsem měla problémy a bohužel jsem musela zůstat doma. Firmu jsem založila ve 24.týdnu s tím, že ji po mě pak manžel převezme. Musím přiznat, že se mi ta práce čím dál tím víc líbila a ani se mi nechtělo jí manželovi přenechat:-) Jenže pak se to vyřešilo samo. Manžel dostal vyšší pozici i plat a z práce se mu moc nechtělo, začal řešit, co bude dál a já se ráda nabídla, že si firmu nechám. Přestat se mi nechtělo, jednak jsem měla závazky, jednak mě ta práce strašně bavila a baví (i když jsou dny, kdy trošku míň) a taky měla jsem neuvěřitelné štěstí, jak se mi to více méně "dobře rozjelo". Svůj rodinný život si řídíme tak, abysme byli spokojení všichni 3 a věř mi, že jsme. To ale neznamená, že by tahle varianta vyhovovala úplně všem rodinám.
Pokud jde o ředitelku zeměkoule - měla jsem různé pozice, tuhle ještě ne a ani o ní nestojím:-), jsem spokojená tam, kde jsem. A pokud jde o školné, je samozřejmé, že když vydělávají oba, je víc peněz než když vydělává jen jeden, tím pádem je i na to školné, ale to je jen otázka matematiky
MarkétaP + 4 dcerky
17.4.2008 15:59:38
Katko, moje tchyně je báječná ženská, se kterou mám skvělé vztahy, ale když za námi přijede na chalupu (jejich, ale často tam sami jezdíme), začne taky okamžitě uklízet. Dost dlouho mi trvalo, než jsem se s tím srovnala, že to fakt není nic proti mě, že to prostě tak má, že má ráda srovnáno a uklizeno ... ale nedávno, poté, co se vrátila od dcery z USA (pomohla jí tam odjet za manželem na postdocu a zabydlet se s dětmi) mi říkala, že konečně pochopila, jak se musím cítit, když po ní puntičkářský zeť pečlivě (a beze slova) přemýval nádobí :))))
17.4.2008 15:38:01
brzobohatko, díky

... podařilo se uniknout, tím že umřela - drsný, ale rozumím moc dobře

Pokud se člověk nemůže osamostatnit, nezíská potřebné sebevědomí, svůj názor a místo, zákonitě s ním pak rodiče jednají jako s dítětem. Bludný kruh. Těžce se z něj uniká ven. Brr

:)
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 147 [Dalších 47 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.