| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče a jejich mamahotely

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 147 [Dalších 127 >>]
22.4.2008 11:47:23
Uvažovala, jenže je to časově i finančně náročné a momentálně si to nemůžu dovolit. Určitě by to bylo dobré minimálně v tom, odborník chápe o čem mluvíte a jak Vám je a že nejste simulant a lenoch a nedůtklivec, kterému se "nesmí nic říct". Bylo by to na román a myslím, že každý, kdo dospěl do stádia, kdy potřebuje odbornou psychologickou pomoc kvůli vztahům v rodině, prožil řadu situací, nad kterými nejdřív mávne rukou, pak se rozčiluje, protestuje a pokud to nedokáže utnout, jako např. já, tak pak už jenom trnete, co zase bude špatně.
U mě pak následovaly žaludeční problémy, brnění a třes rukou a nohou, migrény, derealizace a přes 4letou léčbu na neurologii jsem se dostala na psychiatrii.
A víte, co je na tom všem nejlepší? Moje máti celý život bojovala s tchýní (společné bydlení), která se do všeho montovala, konflikty byly na denním pořádku a dnes dělá to samé mně. Výčitky, jak jsem ji zklamala, že jsem nedostrkala syna (přes jeho odpor a díky protekci - kterou by nám ona zařídila) na vysokou školu, co jsem jí to udělala, že jsem se rozvedla, atd. atd. A ještě poslední tečka, manžel byl vlastně taky mamánek, ale takový ten machovský typ - "doma maká jen blb a máš moc práce? Tvoje chyba, že si to neumíš zorganizovat".
Koukám, že jsem se nějak moc rozepsala, tak už raději skončím. Poslední rok se tedy snažíme s doktorkou najít optimální variantu léčby, někdy je líp, někdy hodně blbě, ale asi nejdůležitější je, to nevzdat, ale jde to ztuha.
Takže držím palce a mějte se hezky.
22.4.2008 6:57:36
Markéto,

že "postižený" člověk nic nechápe, velmi dobře znám - dneska. Jak pochopit je na každém, na to rada bohužel není. Já jsem prostě cítila, že je všechno nějak špatně, a že si s tím neumím poradit. Bylo to v hodině dvanácté. Dneska mě mrzí, že jsem to neudělala daleko dřív.

Z Vašich dalších příspěvků v diskusi mi vstávají vlasy hrůzou. "Maminka je tak hodná, proč by si nenechal pomoci, když se nabízí"?! A maminka má jenom ty syny? Vazeb se zbavovat nechce?! Tak to je podle mého hodně zlý. Vemte nohy na ramena a fofrem k nějakému odborníkovi. Nemusíte hned oba, ale Vy určitě, Vy ten problém vidíte, Vám to vadí, Vy to chcete změnit, první krok je na Vás. Že by neměl čas na manželskou poradnu?! Je to o chtění si ten čas udělat. Domnívá se, že by vám to nepomohlo? Je vševěd? Spíš se bojí, že by se problém mohl najít také u něj a byl by nucen se k němu nějak postavit. Tomu strachu bych se ani nedivila, příjemný to teda není. Ale pokud chce zachovat rodinu, musí pro to něco udělat. Jak reaguje na to, že byste chtěla rozvod? To by mu vadit mělo - spíš si myslí, že to neuděláte. Píšete, že pracuje celé dny až do večera. Asi je to nutný, ale přece jen bych se zamyslela, jestli by to nešlo trochu změnit. Zapojit manžela do rodiny, ale bez maminky (babičky) a dodržovat - důsledně, nekompromisně. S babičkou se společně domluvit na "návštěvních hodinách" a rozhodně ji nenechat řešit vaše spory apod. Lehce se mi to radí, určitě jste se už o tohle všechno snažila. Jedině zkusit ještě jednou, tvrdě a naposledy. Bude to hodně těžké, ale z vlastní zkušenosti vím, že možnost v podstatě jediná, pokud budete chtíc spolu spokojeně existovat. Zatím je spokojený pouze Váš manžel. Ještě mě napadá - sice si na to nestěžujete, ale také dcerka je vás obou a nárok si "orazit", máte oba. Vy máte směny 24hodinové denně.

V každém případě bych na Vašem místě šla určitě buď do poradny nebo k psychologovi, sama jste se snažila už dost a výsledek žádný. Sama proto, že manžel se do řešení nezapojil. Společně můžete najít pro vás nejvhodnější cestu ke změně. Když nic jiného, alespoň si ujasníte, že takhle tedy už opravdu NE a manželovi to dáte jako hotovou věc. Žádné vysvětlování, diskuze - sdělíte mu jasná fakta bez výčitek a pak bude na něm, jestli se rozhodne pro maminku nebo pro rodinu.

Pěkně jsem se rozepsala, doufám, že nevypadám jako ta nejchytřejší - to jsem v plánu neměla, jen píšu o vlastní zkušenosti. Držím palce, bude to náročné, hezký den :-)
21.4.2008 21:23:14
Já jsem se doma cítila vždycky skvěle, ale po té, co jsem se v devatenácti seznámila s přítelem měla jsem touhu mít s ním co nejdřív vlastní domácnost a jsem spokojená, že se nám to do roka podařilo a funguje nám to už více než 12let.
Můj manžel má ale bratra, který je ale typický mamánek. Pokud ho potkáte, působí dojmem frajera, po kterém holky šílí a který zvládá všechno jako "těžkej king". Ve skutečnosti si ve svých 32letech nedokáže bez maminky zařídit nic - na úřady a někdy i k lékaři chodí s maminkou, je hrozně nesamostatný, finančně se svým slušným platem nikdy nevyjde a je stále spokojený s tím, že maminka mu vaří, pere, uklízí... Rozhodně na tom nehodlá nic měnit a jeho rodiče to přijali jako fakt, že ho budou mít zbytek života na krku a nijak se tomu už nebrání.
Na jednu stranu chápu, že mu vlastně nic nechybí, ale nedokážu se s tím zkrátka sžít. Můj muž i jeho sestra máme svoje rodiny i bydlení a svou nezávislost si užíváme. On se naučil užívat si pouze bezstarostný život a k tomu mu prý takhle nic nechybí...
Myslím si, i vzhledem k vlastní zkušenosti, že čím dříve se dospívající člověk "trhne" od rodičů, tím lépe, protože časem zpohodlní a nemá většinou tu odvahu ani potřebu se do nějakého osamostatňování pouštět.
Pavla (1 dospělé dítě)
  • 
21.4.2008 18:49:42
Když s mojí dcerou v pubertě mlátily hormony, měla taky takovou touhu, že se sejdou s mnoha kamarády doma, celý den se budou povalovat a pak se jen přijdou najíst, já vyperu, vyžehlím, uvařím a všchnu práci si udělám. Týden jsem to vydržela, druhý taky, pak sem vyletěla a mlaďasové dostali na vybranou: buď makat nebo ať jsou si doma, že já to živit nebudu. To bylo naposledy, co u nás byli, dělat se jim holt nechtělo. Měli jsem pak vzrušený rozhovor s dcerou a já se nakonec kromě jiného dozvěděla, že kromě toho, že my rodiče nemáme pochopení pro mladé, tak že úplně stejně dopadli ve všech zúčastněných rodinách.
21.4.2008 17:46:58
Souhlasím s odstěhováním někam dál, ale tvrdě ve stylu:"Já se stěhuji, jdeš se mnou?" Chce to se "pochlapit". Jiná otázka je, jestli na to je a jestli je kam se odstěhovat. ;)no dobře se radí, ale pomoci si musí každý sám. :(
suzann
  • 
21.4.2008 12:27:00
A co odstěhovat se dál? Alespoň.
21.4.2008 11:06:21
my to máme taky tak. kdybych byla sobec a využila své občasné slabosti, sbalila bych kufry a odstěhovala se s dětma a mužem někam na samotu. :-) Ale pokaždé se uklidním argumentem, že moje holky mají babičku s dědou při ruce a oni zas je pro radost a já až půjdu za rok do práce, budu to mít o moc jednodušší. Děti nebudou muset chodit v šest ráno do družiny a v 15,30 zase z družiny, budou mít dětství, jak má být. O náklady a práci doma se dělíme, a o ty radosti taky. Je to o vzájemné toleranci. Nikde to není růžové, někde nefungují třeba zas sousedské vztahy a lidi si házejí klacky pod nohy. A taky by mě zajímalo, kolik vydělávají ti, co tu píšou o hypotékách. Když jsem nastoupila po VŠ do práce, měla jsem 6000 hrubého (v r.1998). Z toho bych byt neutáhla. Já si neumím představit, splácet 25-30 let 10 tisíc měsíčně. Chci ty peníze mít ted, abychom se měli dobře.
21.4.2008 10:49:31
Suzanne, no mě to stálo už hodně bojů, energie, nekonečných hovorů s manželem na stejné téma, zaseknutích se typu - nežehlím, nevařím; žádostí - nemohl by jsi udělat to a to, jít malou vykoupat...výsledek nula. Respektive po jednom odpoledni snahy návrat do původního stavu. A o mamince nemluvě, manžel nechce chápat, vždyť ona je tak hodná a proč by si nenechal pomoci, když mu to nabízí - moje argumenty přicházejí vniveč. Opravdu uvažuji o rozvodu a již jsem to několikrát manželovi řekla, nabídla jsem mu možnost jít do manželské porady - domnívá se, že nám to nepomůže a navíc by prý na to neměl čas. Jsem nyní spíš ve stavu mezi rezignací a trvalým nasráním.
21.4.2008 10:43:32
Danielo, já bych spíše chtěla vědět, jak jste pochopila a začala jednat. Můj manžel je na tom podobně jako Vy. Máme spolu 5M dcerku, žijeme spolu 3 roky a on stále nic nechápe. Jedná se o jeho maminku, která je zkrátka všudypřítomná a je dosti často předmětem hádek a neustálého řešení mezi námi. Já jsem z toho již unavená, neboť to nikam nevede, protože manžel nechápe, o čem mluvím, a nespolupracuje.
suzann
  • 
21.4.2008 10:10:13
no... můj vlastní názor na základě zkušeností s mým "mamánkem": Myslet si, že dospěje, když se narodí dítě, zvlášť má-li maminku po ruce, je dost mimo. Můj chlap dospěl až po té, co jsem mu dávala najevo, že musí dospět. Jasně jsem mu opakovala, že neuznávám mužské a ženské práce (mužské=1x za rok přitlouct hřebík a odtáhnout 100kilovou skříň; ženské=celoroční každodenní starost o domácnost), že pokud jsou v domácnosti dva, tak se o ní budou starat dva, a v neposlední řadě že by neměl být "závislý" na rodičích. Samo se to nezmění, to fakt ne.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 147 [Dalších 127 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.