18.4.2008 10:14:55
Danko, já si myslím, že zvládnout to nutně budou muset ti, kterým to bydlení rodiče nenaservírují. Nebo si myslíš, že budou pod mostem?
|
danka |
• |
18.4.2008 10:11:36
Teoreticky: Dítě bych podporovala dokud řádně studuje, pak ať se stará samo. A nějaká ta občasná brigáda při studiích by měla být samozřejmost.
Prakticky: Nevím, kolik procent mladých rodin si zvládne v dnršní době a u nás pořídit vlastní bydlení zcela bez pomoci rodičů. Záleží na regionu, ale platit v Praze tržní nájem nebo podnájem je téměř hloupost, když se dá sa stejné peníze splácet hypotéka na vlastní bydlení. Jenže získání hypotéky většinou vyždaduje nějaké vlasní prostředky (tady nejsem moc v obraze, my máme bydlení dlouho vyřešené a bez pomoci rodičů). Takže my to stavebko synovi platíme od dvou let a budeme asi pokračovat i dál. |
18.4.2008 9:39:13
suzann,
po jedné raně středoškolské akci jsme někdy za hluboké noci jedli samotnou paštiku s kečupem a sockovali po pokojích..) Teď už jsou alespoň ty špagety nebo nějaký to vajíčko. |
18.4.2008 9:19:07
Myslím, že každý má něco nalajnováno a nějaké představy a pak je časem upravuje podle situace. Tak si nemyslím, že když někdo má představu, že všechno jo, ale hlavně ne mamánka, tak se to bude snažit dodržet. Jediné, co nechápu, jak někdo ve 3 letech dítěte píše, že mu bude pravidelně spořit až do dospělosti a postará se o bydlení dětí. Co když se něco stane, peníze nebudou nebo se budou muset na něco použít. To pak pro dotyčné bude docela síla - předsevzetí v háji a výčitky na krku.
|
brzobohatka |
18.4.2008 9:13:06
co bude za 20 let, natož jestli jeho děti budou pořádné a samostatné. ale můžu pro to něco udělat, né si říkat: á, kdo ví, co bude za pár let, nemá cenu se snažit...
tak jestli to vyjde, tak sraz za 20 let tady a povíme si! |
18.4.2008 9:08:44
Nějak nechápu, proč bych se svým dětem měla starat o bydlení - tedy ne teď, dokud jsou dětmi, ale v dospělosti. Snažím se je vychovávat tak, že postarat se o sebe musejí sami a že zatím se o ně staráme my. Naše děti mají pojištění se spořením, ale spoření bude výhradně sloužit na ufinancování jejich studia. Navíc u nejstarší dcery jsem zjistila, že to opravdu stačit zdaleka nebude, takže to bude muset řešit buď studentskou půjčkou nebo brigádou, možná obojím. Zárověň se staráme sami o sebe, lépe řečenou o svou budoucnost, abych pak nestála s holými rukami před dětmi s tím, že jsem jim dala všechno a žádala je o to, aby se o nás přece postarali. Mám pocit, že když děti dostanou všechno /myslím byt, auto apod./, pak je jim zatěžko něco vracet, protože "pořád mají málo", když rodiče nedávají. Znám to z okolí a není to hezký pohled.
|
suzann |
• |
18.4.2008 8:42:49
"mladej se má na nohy postavit sám,že jemu taky nikdo nic nedal.jenže to mám starch,že ho budu mít na krku do 50 let,když vidím ejho samostatnost" - to, jestli se postaví na vlastní nohy nebo ne, ale přece nezáleží na spoření do začátku nebo na jeho samostatnosti!!! To jen a jen tvoje, a manželovo rozhodnutí, jestli ho budete donekonečna omlouvat, že přece nic nemá a tudíž se nemůže osamostatnit. A pokud se "k tomu nemá"? Moji rodiče, když už situace nebyla moc příjemná pro obě strany, mi prostě řekli, že se do tří měsíců mám odstěhovat. A já to považuju za dobrou věc od nich, to není že bys syna neměla ráda. A stáli si za tím, to je další krok k osamostatnění dětí.
|
suzann |
• |
18.4.2008 8:28:15
brácha mýho muže, kterej se osamostatnil a je strašně línej dojít si 50m do večerky, jednou prý jedl špagety s POMAZÁNKOVÝM MÁSLEM - doma už nic nebylo s bylinkovým
|
pejtam |
18.4.2008 8:18:42
Taky máme v rodině takového mamánka, je to bratr mého muže, je mu 32 a stále, žije u rodičů...bohužel jej citově vydírají tím, že jsou nemocní (běžné projevy stáří) a když se jeho bratr (můj manžel) odstěhoval tak daleko (120km) musí se o ně postarat a dochovat je.Mrzí mně to hlavně kvůli manželovi, protože bratr mu vyčítá, že utekla jemu rodiče nechal na krku. Naše rady at se odstěhuje, a zařídí si vlastní život nebere na vědomí. Přitom rodiče jsou plně soběstační,otec sice po infarktu, ale v pořádku. Jenže se nemohou smířit s tím, že by byli sami. A tak švagra neustále kontrolují, komandují a chovají se k němu jak k malému dítěti-máš kapesník? vem si čepici!Kam jdeš?...apod. U nás si pak stěžují jak je nevděčný, že to neocení a hádá se s nimi. On nám pak zase žaluje jak ho oni omezují. co s tím?
|
18.4.2008 7:43:06
Jojo - trochu jiný příklad: kamarádka 31let bydlí ve svém pokoji se svým bratrem asi 35? a spolu s rodiči obývají panelákový byt 3+1. Já mám z toho osypky, ale ona mi řekla, co by dělala někde sama, že by ji bylo smutno.
Ale neřekla bych, že jsou rodiče z toho nějak na větvi... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.