17.4.2008 23:11:50
Danielo, velmi Ti rozumím, já sice odešla z domova v 19 letech, ale pupeční šńůra se místo uvolńování stahovala stále pevněji, nepomohlo ani odstěhování se do ciziny - po 7 letech jsem se vrátila a vše bylo ještě horší. Věřím tomu, že mne moje matka milovala, ale byla schopná mne ještě v mých 50letech - i když jsem s ní nežila pod jednou střechou- deptat způsobem, který mne také málem dohnal k psychiatrovi. O to horší, že si proti sobě totálně poštvala jediného vnuka. Jak máš ale jednak s někým, komu je před 80 a je nemocný? Nakonec se to vyřešilo tím - níže uvedeným- drsným způsobem. Taky vzhledem k tomu, že mám jen 1 dítě a jsem s ním sama od jeho 3 let, bylo pro mne tou největší hrůzou, že bych z něj mohla vychovat "mamánka". Proto jsem ho začala velmi záhy vysunovat do světa. Odstěhoval se, když mu bylo 21,5 a v 2.roce na VŠ. i když bydlíme jen kousek od Prahy, šel žít do studenského podnájmu. VlastNě jsem byla ráda- máme mnohem lepší vztah, denně si píšeme maily a vídáme se budˇv Praze. nebo zavítá domů. Je typem, který tady někdo krásně popsal v té příhodě s lístečkem, nalepeným ve skříni. Najednou se ale musel naučit prát, žehlit, vařit, vytírat apod. Asi to bylo krušné, ale snad mi jednou budoucí snacha poděkuje. Na studiích se živí zcela sám, já mu během let šetřila všechny alimenty a přispívám na větší akce typu zahraniční kurz apod.
Omlouvám, se, že jsem v jednom příspěvku semlela více věcí, ale toto téma je mi hodně blízké. |
Babsi+2 |
17.4.2008 20:58:06
pro mě je mnohem horší sousedka, která večer odloží naslouchátko a pustí si Křehká pouta na plné pecky, než ten puboš (teda pokud neposlouchá techno)
|
Betull |
17.4.2008 20:50:47
mam podobnou bolestnou zkusenost. Byla jsem svazana tim, ze jsem mamce musela pomahat s peci o moje mladsi sourozence, sama to "nezvladala". Ani po dvaceti jsem nemohla jet nekam na vikend bez sourozencu, kdyz uz jsem nekam chtela, musela jsem je skoro vsude brat s sebou, nebo byt doma, mela jsem vycitky, ze mamce nepomaham. Tezce se mi podarilo prosadit odchod na intr, ve dvaceti trech jsem se vdala s vyhruzkami, jaky budu mit strasny zivot...
|
17.4.2008 20:49:40
Dobrý večer, co se týče pomoci dětem do budoucna, obě naše holčičky /1 rok a 4 měsíce, 2 roky a 9 měsíců/mají založené stavební spoření prakticky pár dnů poté, co se narodily. Bůhví jaká bude doba, až budou vylétávat z rodinného hnízda, tak aby měli alespoň pro začátek. Každopádně jim určitě profinancujeme vzdělání a rozhodně je budeme vést k tomu, aby se /až na to budou mít věk/ začali zodpovědně v rámci svých možností starat sami /při studiu brigády a letní praxe/. Maluju si to růžově, ale ..... rozhodně nechci dopadnout jako můj švagr a naše milá bábi. Stará se o něj v jeho 28letech jako o mimino. On se víceméně brání /i když určitá pohodlnost v tom, že mu matka vaří, pere a tak/ v tom jistě také je. Pevně doufám, že naše děti budou až jim jednou bude 28let budou žít svůj vlastní život, řešit vlastní problémy a my budeme, pokud budeme požádáni o pomoc, připraveni jim pomoci. /stejně tak to dělají moji rodiče a musím říct, že mě a bratra k samostatnosti vychovávali, takže jim bylo skoro líto, když jsme ve dvaceti vylétli z hnízda/ a musím dodat, že spíš než o jejich pomoc /a mám teď na mysli finanční/, žádáme o rady do života..... :o)))).
|
17.4.2008 20:22:57
Hani,
ale pokud na vejšku nedojíždíš, zdržuješ se (zpravidla) ,,doma" stejně málo - i v tom je určitá samostatnost. Nějak se tam živit musíš, též si přeprat (alespoň to nejdůležitější), žiješ vlastním stylem - i v tom je samostatnost. Spousta těch, , co jsou doma furt nepoznají, že v případě opomenutí nákupu suchý špagety ušmrdlaný v hrnci vody ještě nikoho výrazně nepoznamenaly.. |
17.4.2008 19:38:16
Uplne presne to me napadlo uz u cteni druheho nebo tretiho prizpevku.Jak muze nekdo vedet, co bude za 20let???
|
Hanka 75 |
17.4.2008 19:28:38
Když studuješ vejšku osamostatníš se nejdřív v 23, 24 letech, tj. o 5 let později než u tebe. Pak jsi ráda když si můžeš přivést domů přítele a naopak. Podnájem si vedle vejšky jde zařídit dost těžko, když já jsem studovala bylo to nemožné. Samozřejmě jsem pracovala na část. úvazek (někdo měl brigády), ale na tyhle výdaje by to zdaleka nestačilo.
|
17.4.2008 19:27:55
Já z domova odešla vlastně v 19 s odchodem na kolej, ale dalších 7 let jsem byla živena rodiči. Studium bylo náročné, věnovala jsem se mu poctivě a na nějaké velké přivyděláváni moc prostoru nebylo. Nikdy mi to vyčítáno nebylo a rodiči mi i založili a platili stavební spoření. Podporu jsem od nich měla i několik měsíců po škole v době, kdy jsem byla nezaměstnaná a sháněla práci. Jasně, mohla jsem vzít cokoli, abych se nějak uživila, ale říkali, ať raději několik měsíců počkám, jestli se přece jenom neuchytím v oboru. Podařilo se. Od té doby se živím sama. Plat nijak závratný, ale na uživení stačí. Spoření mi i nadále platili rodiči. Přestože mám vlastní bydlení - pronajatý byt(několik set km od nich, ale trvalé bydliště stále u rodičů) a jsem ráda, že si domácnost vedu po svém, pocitově: DOMA jsem tam u nich. Stejně tak i můj brzo manžel. Poctivě se snažíme oboje rodiče ±pravidelně o víkendech navštěvovat. Skutečně "doma" se cítíme každý u těch svých. Rodiče mají tendence nám přispívat třeba "na benzín", neodmítáme to. Můžou si to dovolit a nám to pomůže (ale jezdili bysme, i kdyby to nedělali). Teď vyřizujeme vlastní bydlení a já jsem vděčná, že můžu použít peníze ze spoření,které jsou od mých rodičů. Plat už mám teď o něco větší, takže to nadále utáhneme sami. ALE oba považujeme za naprosto samozřejmé, že se jednou o rodiče postaráme,až to bude zapotřebí, i kdyby to měl být třeba příspěvek na fajn dovolenou v důchodu. A taky,že přiložíme ruku k dílu při údržbě domácnosti, když už tam jsme, žádný servis. Ostatně od doby dospívání jsme musela zvládat obstarat domácnost a své mladší sestry, protože rodiče v té době pracovali celé dny, jen aby nás uživili.
Abych to shrnula, pokud se snažíte vychovat děti tak, že považují za samozřejmé, že se podílí na domácnosti, a že vám jednou vaši péči oplatí, nebála bych se do nich investovat. |
Simča |
• |
17.4.2008 19:06:54
....s tím souhlasím a jen doufám,že takového mamánka-syna žádná z mých dcer v životě nepotká.
|
*Niki* |
17.4.2008 18:33:23
... chápe tohle NĚKDO? jsem chtěla napsat...
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.