| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se cítím sama

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 60 [Dalších 20 >>]
29.5.2008 22:54:45
Chlapi jsou prostě jiní, nevím nakolik to mají získané výchovou a nakolik vrozené, ale vyjadřovat emoce a dávat je najevo je pro ně nějak nepřirozené a ruku na srdce, myslím, že o to vyjadřování emocí nám asi nejvíc jde. To že nějaký tatínek to vezme jako úkol a vše pečlivě nastuduje takovým tím chlapským technickým způsobem, to nakonec jeho ženu moc nenadchne, naopak ji to třeba leze na nervy. Jenže emoce spojené s těhotenstvím jsou podle mě nepřenosné a i kdyby se nějaké na ně přenesly, nebudou natolik silné, aby je donutily dát je najevo. Porod, to už jsou obvykle natolik silné emoce, že ty mohou aspoň většinu mužů donutit k otevření a vyjádření. Mého muže tedy porod vždy donutil a bylo to krásné a opravdové a moc jsem si jeho kladné emoční projevy užívala, protože jinak s nimi celkem šetří. Plakat opravdově a zoufale jsem ho viděla jen, když nám umírala Milenka a to bylo taky o tom, že bolest byla silnější než všechny zábrany a co je zvláštní, přes pláč jsem u nás obvykle já, ale když jsem ho viděla plakat, najednou jsem já sama plakat nemohla, najednou jsem měla pocit, že nyní aspoň chvíli musím být já ta silná, co nepláče. Možná(je to jen taková úvaha) nám muži svým menším podléháním emocím umožňují, abychom je my ženy mohly tolik a tak silně prožívat. Kdyby v tom byli stejní jako my, třeba bychom spolu ani nedokázali žít.
sally
29.5.2008 22:33:04
že ti chlapi, co údajně všechno prožívají a líbají bříška a konzultují s gynekology jsou jen v nějakých seriálech....

Můj manžel děti chtěl, má je rád... na první ultrazvuku probíral s laborantkou systém připojení přístorje na obrazovku a toho všeho na nemocniční intranet. Když mě odvezl do nemocnice s krvácením, tak dlouho zkoumal čudlíky na posteli, až mě z ní málem katapultoval... a tak... obávám se, že v nemocnici jsme díky němu značně "profláknutí" - alespoň se k nám teda hlásily i sestřičky, které nás viděly letmo před několika měsíci :-)

Na druhou stranu - v okamžiku kdy byl průser, tak byl schopnej se o mě starat - včetně věcí jako plést mi copy (s kapačkama v ruce sama nezvládnu), nebo se mnou chodit na záchod (neudržela jsem se pořádně na nohách a ztrácela jsem orientaci)... že neplakal dojetím nad dvoučárkovým testem mi přijde jako maličkost.
Simmi
29.5.2008 21:53:05
Já si fotky z ultrazvuku prohlídla, až když bylo malému půl roku.
DVDčka jsem si ještě ani nepustila.
A to jsem měla bezproblémové těhotenství.
Na každém UZ jsem strachy skoro omdlévala.
  • 
29.5.2008 20:34:45
Musím se přidat do diskuse, protože si myslím, že mám docela zajímavou zkušenost. Žila jsem 13 let s jednou partnerkou, narodil se nám syn. Já jsem "bio matka" (z toho označení si dělám trochu legraci.) Pak jsme se rozešly a teď je těhotná moje nová partnerka. Když jsem byla už před více než 7 lety těhotná, nepřipadala jsem si nějak "osamělá", ale jako kdybych cítila, že prostě nemůže být úplně se mnou. Knížky jsem četla sama, o porodu uvažovala spíš sama. Někdy mi třeba připadalo, že ji skoro nutím, aby si sáhla na bříško... ale to bylo spíš zpočátku, kolem 5. měsíce. Pak už byla zvědavá... ačkoliv, moje nadšené výkřiky: "A teď koplo... a zase!" ji taky "nebraly" až tolik. U porodu byla, pomohla mi a pak se opravdu hodně starala - musím říct, že v porovnání s hetero kamarádkami jsem měla tu oporu a pomoc obrovskou!
S mojí druhou partnerkou jsme se několikrát skoro pohádaly, protože mi vyčítala, že se dost nezajímám. A to si myslím, že oproti (některým) chlapům se zajímám až až! :-)Ale první trimestr byl náročný, zdálo se mi, že "hormony" ji hrozně ovlivňují, nahoru dolů a najednou jsem si uvědomila, jak je ta zkušenost nepřenosná - vím, jaké to je být těhotná, vím, jaký je první trimestr, všechny ty nevolnosti, strachy, poryvy nálad... ale stejně se úplně vcítit nedokážu! Já prostě NEJSEM V TOM... tohle vyjádření těhotného stavu se mi zdá nejpřesnější.
I ten nejcitlivější partner je zkrátka vedle, ne přímo V TOM (stavu).
Já vím, někdo namítne - ale ono to vlastně není "tvoje" dítě, tak se nediv. Myslím, že zrovna tímhle to dané není.
Někdy, když hladím partnerčino bříško (a často mě o to musí poprosit!) - napadá mě, jak si přeju, aby už bylo trochu větší nebo abych už cítila kopání mrňouse. Ten kontakt se prostě zvenku navazuje o něco hůř než zevnitř. :-)
29.5.2008 20:00:01
Já když jsem v těhotenských poradnách, kde byla organizace provozu taková, že bylo evidentní, že část přítomných dam tam sedí na ostro, navíc v ruce s lékovkou s ranní močí, potkávala tatínky, co to jakoby prožívají, dost mě to vadilo.
Navíc oni se projevovali jaksi věšákovitě, tj. četli Blesk (Sport nebo Respekt, to je jedno) a občas něco tiše podrželi.
Jak má vypadat zájem o těhotenství?
Můj muž znervozněl z představy, že mimíno čurá do vlastní plodovky (když jsem vychylovala, že holčičce nebyl na UTZ vidět močový měchýř, ale že paní doktorka předpokládala, že je čerstvě vymočená:)) a jednou se tvářil jako šťastný debil, když jsem mu ukázala první snímek. Jinak se naše hovory točily kolem běžných věcí, tj mluvili jsme spolu hodně, ale nikoliv o tom, že mě pálí žáha.
Jíťa
  • 
29.5.2008 19:40:40
Manžel se taky příliš nestaral. Já neustále listovala v knížkách, jak už je mimi velké a co všechno už mu funguje, zajímala se o porody a vůbec o péči.
Manžel podobné pocity prožíval snad jen na UTZ, kde byl se mnou a mohl tedy i vidět, že to je skutečně dítě. Úplně se rozzářil, když nám mimísek zamával z monitoru. A po UTZ zase klídek, nic se neděje.

I když... zas tak klidnej nebyl, protože já sleduju Ordinaci a tam vlastně každý porod byl boj lékařů o život rodičky i dítěte. (ty díly s přirozenými porody šly když už jsme to měli za sebou). Tak měsíc před porodem byl vystresovanej na nejvyšší míru. Auto mělo permanentně plnou nádrž, 2 kamarádi v záloze, manžel se doslova bál odejít z domu a jen jsem trošku zakňourala (bolely mě záda) tak stál v pozoru s otázkou: Už? Dokonce se ptal známýho doktora, jestli by nebylo možné mě dovést do porodnice hned, abych tam ten měsíc radši počkala, že mi prý zaplatí i nadstandart!
29.5.2008 17:16:32
Jak pisou holky, je to normalni, muzi ten prozitek nemaji nebo ho maji, ale jinak, nemuzou citit pohyby ditete, necloumaji s nimi hormony. ALe nesouhlasim s tim, ze by nebyli schopni si k diteti budovat vztah jeste predtim, nez se narodi. Ja jsem z manzela nikdy nemela pocit, ze by se ho tehotenstvi netykalo. Naopak, zajimal se o nej od zacatku, samozrejme nejradeji mel snazeni:-) Na UTZ chodi rad, kdyz nejde, pta se po fotkach, chce vedet, co rikal doktor, jak je mimco velke, resime spolu jmena, o mimi se spolu bavime pomerne casto, stejne tak o porodu. Deti mame dve, ted cekame treti, od zacatku bylo jasne, ze u vsech porodu bude, vubec ho nenapadlo o tom premyslet. Brisko mi rad pohladi, podiva se, jak roste, kazdy den rekne neco nebo udela neco, co mi pripomene miminko. Proste mam od zacatku pocit, ze jsme na to dva, no ted vlastne uz tri, protoze starsi synek (skoro 6 let) projevuje o miminko velky zajem a docela hezky se o mne stara:-) Mozna je muj manzel vyjimka, ale rekla bych, ze to uz dnes je docela caste. Jinak manzel chtel jit na rodicovskou, tak jsem nakonec povolila, byl se synem rok a pul a dodnes na to moc rad vzpomina (nebylo to z financnich duvodu, proste jen chtel).

Vlasta, 2 děti - 2,5 a 14 dní
  • 
29.5.2008 15:19:35
Milá autorko, já sem prožívala to samé, ale takoví už chlapi jsou. Mám skvélého manžela a tátu v jedné osobě a také se choval jako bych 9 měsíců nic nenosila, u prvního dítěte to všechno bylo nové a poprvé, ale u druhé dcery už to bral jako samozřejmost. Teď máme 14dní miminko a zvyká si na další přírustek, pro něj první dítě je jeho všechno a stále měl obavy jak bude dělit lásku mezi dvě děti. Chlapi reagují až je věc hotová, v tomhle případě až je dítě na světě. Stále mi říkal, jak je divné, že budeme mít vlastně 2 děti a jak to bude dělat, když první dcera je jeho zlatíčko atd. Prostě měl strach z toho jaké druhé dítě bude, nebylo pro něj v bříšku hmatatelné. Můžu Vám říct, že za téměř celé moje druhé těhotenství se mě ani nedotkl a nebylo to tím, že by mě měl mít o něco méně rád, nebo neměl zájem. Teď se nad druhou dcerkou rozplývá a vpadl do toho rovnýma nohama, že ani nemá čas si uvědomit, jestli lásku musí dělit nebo ne, jak si myslel. Také jsem měla zdravotní problémy, měla sem vcestnou placentu a hrozil mi císařský řez, a myslela, sem, že jsem na to sama, ale chce to asi víc povídat si o tom co cítíte a co si myslíte, i když je to v dnešní době těžké. Tak Vám přeji hlavu vzhůru a hoďte chmury za hlavu, uvidíte, že až bude miminko na světě budete to vidět jinak a vše se otočí.
29.5.2008 14:22:02
Myslím, že v těhotenství prožíváme všechno daleko silněji, veškeré naše pocity a vnímání okolí je umocněno vlivem hormonů. Dodnes si vzpomínám na přívaly pláče, které ve mně vyvolávala reklama na Ariel. Chlap byť sebevíc empatický, prostě tuhle emocionální injekci nemá, jeho hormony mu nepomůžou a ani v nejbujnější fantazii si nedokáže představit, co cítíme. Uvnitř něj nic neroste, necítí unitř žádný pohyb, to je dáno pouze nám. Ten strach, aby bylo všechno vpořádku, aby se nestalo nic nám i dítěti, aby bylo zdravé, šťastné ..... žena se potýká s těmi myšlenkami neustále, nemůže na to přestat myslet, chlap si najde nějakou činnost a dokáže zapomenout na to, že čeká rodinu, stačí, když si lehne a usne ... ale žena, ... i samotné ležení zejména ke konci těhotenstvín bývá problém, nestálé návštěvy záchodu .... díky břichu je všechno nějak daleko ... stůl, umyvadlo ... i ta spracha je malá ... máme naše dítě neustále na očích i na mysli.
Já jsem manželovi musela říct, že potřebuji, aby si mne víc všímal, sama jsem říkala, co se děje ... on se částečně ostýchal a také nevěděl na co by se ptal, měl to vlastně složité... on začal opravdu vnimat naše kluky až když se narodili, já je znalo o 9 měsíců déle.
*Niki*
29.5.2008 14:16:10
Ahoj Renato, jak napsala většina hole - u nás je to to samé. Vím, že se manžel těší na naše třetí dítě stejně jako na předchozí, ale nedává nic najevo. Nepohladí bříško, jen občas se zeptá, jak se cítím a něco mě nebolí (o masáž si říkám a vždy mi vyhoví, ale že by sám nabízel...). Já bych taky ráda občas zažila nějaké to souznění, ale prostě - komu není dáno... na druhou stranu zařídí, co je potřeba. POstará se o starší děti, vezme je na výlet, uvaří, žehlí - abych si odpočala. Možná je to lepší, než aby kecal a nic nedělal :-)
Ale taky se někdy cítím opuštěná a osamělá... ale je to i hormony, moc se těším na porod a dojímá mě kde co :-)
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 60 [Dalších 20 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.