| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sestra nebo bratr?

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 66 [Dalších 16 >>]
Pole levandulové
8.7.2008 10:31:59
Olgo, osobne si myslim, ze proste nelze mit vsechny deti stejne rad, vzdycky - budeme-li k sobe uprimni - mame nejake radeji. Co je podle mne dulezite, ze smime pripustit sami v sobe, ze je nemame radi stejne, ale jim to nesmime dat najevo.
Myslet si neco a davat to najevo jsou dve odlisne veci - myslet si muzem co chcem, pokud ale nechceme mit frustrovane dite, musime i to mene milovane citove nezanedbavat.
Mirka
  • 
8.7.2008 9:38:38
Mám to rovnako, s dcérou(8) som sa zžila prirodzene od prvých dní, povahovo veľmi vnímané, pokojné a prítulné dieťa. Pri synovi(2) si aj denne opakujem "je to moje dieťa". Jeho divokej povahe vôbec nerozumiem je ako živel, 12 hodín denne sa nezastaví behá, skáče, plače, hádže sa o zem, vreští, chce, nechce, rozhadzuje, ničí, bije, kope...Napodiv večer pokojne zaspí a 12 hodín v kuse spí ako anjelik.
Sima + 2
  • 
8.7.2008 8:56:59
Já tohle měla u první dcery, necítila jsem nic. Porod byl těžký dlouhý a mě byla úplně fuk. U druhé dcery byl porod fajn a i náš vztah byl hned fajn, nemohla jsem se na ni vynadívat. Dnes je mám ráda obě, každou jinak. A přiznávám, v něčem nadržuju starší, v něčem mladší. Nejsem stroj, jsem člověk - se svými city, se svými rozhodnutími, svými subjektivními pohledy, svou láskou, svým smutkem, svou bezradností, svou odpovědností. Doufám, že svým dcerám dáme kořeny i křídla....
vlad.
  • 
8.7.2008 8:36:31
Realistický a zdravý náhled vyzrálé matky. Přeji hodně sil a radosti.
8.7.2008 7:23:30
Pokud rešíte zda, máte jedno z vašich vlastních dětí raději než to druhé, zkuste si představit situaci, kdy jim oběma jde o život.. A vy máte šanci rozhodnout, které z nich bude žít (třeba na základě dárcovství orgánů od sourozence po autonehodě, kdy měl každý jinak pošozený organismus) Oba přežít nemohou. Ale jeden by mohl, či jedna by mohla...
Je to strašně morbidní, ja vím, ale....
Oba syny miluju opravdu stejně. Nedokážu si představit život ani bez jednoho z nich. Starší synek je víc po mně, tedy rozumově. Podobou je cely manžel. Mladší je podobou po mně - povahou těžko říct.
Ruku do ohně bych dala za oba dva. Neumím říct, že mám jednoho radši, u mně to není pravda. Ja mám ráda oba stejně.


A co se týče sourozenců.. Mám ségru mladší o 6,5 roku - a občas se chová jako rozmazlený fracek ještě teď (ja 33,5 a ségra 27)
7.7.2008 23:59:55
Já tomu asi rozumím a také jsem se nepřesně vyjádřila o své matce. A nedokážu její rozdílnou "lásku" popsat ani teď, tak bych ji jenom opsala:
Bojí se o nás obě stejně, ale se mnou si u kafe povídá přirozeněji.

Jinak co se týče mých Marťanů, mám pocit, že se navzdory jazykové průměrnosti na jejich antény docela dobře přepínám a pokládám to za dar nikoliv samozřejmost, už vůbec ne za povinnost.
Dobrou.
Linda
  • 
7.7.2008 23:41:18
Libiku, souhlasím s tím, že by se tyto naše vnitřní pocity naše děti nikdy neměly dozvědět a neměly by to ani pocítit. Já myslím, že to přiznání bylo myšleno "sami před sebou", ne že to máš dětem vykládat. Jde o to necítit se jako špatná máma, když mám k některému dítěti komplikovanější vztah. Nemyslím, že svého staršího syna miluju nějak rozumově, spíš jsem se musela naučit jeho jazyk lásky, který nemusí být totožný s tím, kterým mluvím já. Stejně tak si nemyslím, že on nemá rád mě, i když to tak někdy vyznívá. Všem moc doporučuji knížku "pět jazyků lásky", která mi v tom moc pomohla. Jeden syn "mluví" stejným jazykem jako já a komunikace na tomto poli je bez problémů, druhý je Marťan a má to prostě jinak, jeho jazyk lásky jsem musela objevit a učím se jím komunikovat, ačkoliv mi to není úplně přirozené. Uf, nějak jsem se do toho zamotala, snad pochopíte, co jsem chtěla říct:-).
sova + 2 sůvátka
  • 
7.7.2008 23:26:27
Tedy mladší je zatím moc maličký na to, aby se projevoval vlastním názorem, ale starší dcerka je už prostě osobnost, sice prťavá, ale osobnost.
Tak si dovedu představit, že prostě jedno dítě vám povahově sedne, jiné dítě ne. Taky se ke každému z nich chováme jinak, prostě protože jsou jiné.

Kvantifikace lásky k dětem je stejně neuchopitelné téma jako to, co se tady probíralo nedávno, jestli máme raději manžela nebo děti. A jakkoli to je ostré vyjádření, které si nedovolujeme říkat nahlas, myslím, že to tak cítí většina lidí.

Zkusme to opačně, máte (měli jste :-() raději maminku nebo tatínka? Možná, že tady si více z nás i nahlas přizná, že odpověď není tak jednoznačná jako společensky korektní "oba stejně". Tak proč by to u dětí mělo být jinak?
7.7.2008 23:01:03
Jistým způsobem si cením přiznání, že jedno děcko je favoritem, ale osobně si to nedovědu představit, ačkoliv mám 3 děti a 3 naprosto odlišné povahy. Určující je, že jsou to moje děti.

Ale asi jsem to zažila jako prominentní holčička ze dvou, kdy si dodnes myslím, že matka mě "má raději", což se snaží ségře kompenzovat rozumem. V reálu to v dětství vypadalo spíš tak, že jak jsme byly s maminkou na stejné vlně, tak ségře spíš sem tam něco procházelo.

Byla bych před dětmi opatrná s postojem "netvařme se, že je máme stejně rádi..". je to blbě vysvětlitelné dospělým a co pak ti malí, chudáci... neboli máma má raději Frantu než mě? Teoretizování v této rovině je prostě riskantní a jestliže jsou někde jiné vzdálenosti mezi matkou a jedním a druhým dítětem, mělo by to být v zájmu všech tabuizované nikoliv předtřásané téma.
Linda
  • 
7.7.2008 21:37:52
Hmmm, tak já zcela upřímně přiznávám, že mám "jinak radši" mladšího syna. Radši ve smyslu, že s ním vycházím snáz, je pochopitelnější, předvídatelnější a je mi většinou příjemné s ním trávit čas. Starší mi dává od prvního dne svého života víc "zabrat", často mě připraví o dobrou náladu hned v několika minutách po probuzení, často jeho reakce nejenže nesplňují moje představy, ale většinou je ani nechápu a spoustu jeho povahových rysů musím vědomě přijímat, jako se přijímá špatné počasí. Prostě mě stojí mnohem víc energie a mám k němu složitější cestu. Mohla bych to ještě přiblížit tak, že kdybych si vybírala partnera pro život, vybrala bych mladšího. Jeden z mých synů přišel z Nebe a jeden z Marsu. Jeden je moje přirozené mateřství a druhý hozená rukavice. Ale právě proto, že jsem si to přiznala, vyhrazuju staršímu víc času a svých myšlenek, aby ve výsledku dostali oba stejně. Jsem si skoro jistá, že dostávají a oba se cítí a jsou milováni, jen jinak. Hezké dny všem vašim dětem.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 66 [Dalších 16 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.