| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sestra nebo bratr?

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 66 [Dalších 6 >>]
+++++ Zuzka + 2 děti 9/2005 a 5/2007
  • 
7.7.2008 19:19:57
Mám taky dvě děti. Když sem čekala druhé, myslela jsem si taky, že ji nebudu mít ráda. zažívala jsem v těhotenství úplně jiné pocity. Když se dcera narodila, necítila jsem k ní nic.To přišlo asi až za dva týdny - kdy jsem ji začala mít ráda. Myslím, že to poznalo více maminek, ale ne každá to přizná. Ted mám ráda obě děti, ale máte asi pravdu, že každé trochu jinak.
SnowWhite
7.7.2008 19:10:31
Taky nesouhlasím! Mám pocit, že naopak nelze všechny děti milovat stejně. Nejdřív byla první (nic se jí nevyrovnalo a já se děsně bála, že tu druhou nebudu mít ráda), pak přišla druhá a najednou to bylo tady. Dvě děti a každé mám ráda jinak, nedá se říci které víc a které míň...prostě jinak. Teď u třetího mám pocit, že jde všechno mimo mě a že si ani nevšimnu, že tam je :-). Naštěstí už z praxe vím, že to prostě přijde a bude to zase úplně jiné.....
Dana, dvě děti
  • 
7.7.2008 19:05:58
Leman se o tom ve zmíněných Sourozeneckých konstelacích zmiňuje, ale ne zrovna povzbudivě.
M+4
  • 
7.7.2008 18:02:40
Když jsem čekala druhé dítě, měla jsem trochu obavu, jestli je dokážu mít stejně ráda. Později jsem poznala, že nemám víc ráda ani první, ani druhou, ale nemám je ráda stejně. Teď mám děti čtyři a nedokážu říct, že mám ráda některé dítě víc než jiné, ale žádné nemám ráda stejně, každé jinak. Láska k dětem se podle mě nedá jednoduše kvantifikovat a připadá mě, že tak to autorka myslela:-) M+4
madelaine
7.7.2008 17:56:35
Olgo, určitě by to bylo spravedlivé, mít všechny děti stejně rád. Ale co když to tak člověk (rodič) necítí? Copak lásce se dá poručit?
Olga F.
  • 
7.7.2008 16:04:07
Nesouhlasím s větou, že není nutné "mít všechny své děti stejně rád". Nevím, jestli jsem to dobře pochopila, ale ten bod tak vyznívá. Osobně mám 3 děti a nedovedu si představit, že bych je měla mít ráda jaksi odstupňovaně, podle toho, jak jsou mi podobní nebo odlišní ....
Když autorka uvádí principy spravedlnosti a bezpodmínečné lásky, tak už toho vyplívá - že rodiče by měly všechny své děti milovat stějně, i když s jedním je výchova jednodušší a s druhým těžší.
Podle mě ta věta ... nevím jestli cituji přesně ..."netvařme se, že máme všechny děti stejně rádi"...degraduje celý /jinak vcelku pěkný/ článek.
Jak se má asi cítit dítě v rodině, kde je to "měně milované" protože má "blonďaté vlásky po babičce" nebo cokoliv jiného? Domnívám se, že pokud to autorka míní vážně, svědčí to pouze o její citové plochosti.
O.F.
7.7.2008 14:57:20
Ale v 11-12letech už má rozeznat komu smí tu nadávku říct.Kdyby mi to řekl syn /12/ ,tak ví ,že 100% mu přilítne rána a ani by nevěděl z které strany a vůbec bych toho nelitovala a neřešila,jak moc byl naštvaný nebo byl vprávu to si prostě nesmí dovolit.Já bych si to ke svým rodičům nedovolila ani dnes.Hodně svým dětem dovolím a povolím,ale jsou hranice ,které nesmí překročit.Dneska mi připadá,že lidi dětem dovolí tolik,že se za pár let z toho zblázní a nebo dostanou od dětí přes hubu.
Raduza
7.7.2008 14:47:03
Doporučuji knížku Prvorozené dítě. O sourozenecké pozici od Prekopové. Je to super čtení, příběhy ze života. Člověk se tam ledacos dozví. Taky se snažím nedělat chyby jako rodiče, ale jde mi to těžko :-(. Je to jaksi zakořeněné nebo co. Samozřejmě mám také starší dceru a mladšího syna, naštěstí ne jeden a půl roku od sebe, ale pět :-) a mají se rádi. Doufám, že to tak zůstane.
Lusika
  • 
7.7.2008 14:24:26
A nepomůže normálně vysvětlit, že je to práce do školy, žádné hraní a že na počítač půjde, až bude mít školní práci hotovou? A navrhnout mladšímu jinou atraktivní činnost, vždyť tu dobu měl mámu jen pro sebe, ve dvanácti to snad ještě ocení, ne?:-)

Ale samozřejmě chápu, že tohle vysvětlování na každého nefunguje.

Používání prostých slov je dle mého názoru v tomto věku jen opakování zvyků vrstevníků. Takový vrstevník stačí ve třídě jeden...

Lusika
Lusika
  • 
7.7.2008 14:12:13
"Ty kozo stará už bys měla mít rozum.." Moc dobře znám. A bráškovy procházelo ledacos, protože je malej a přesně jak píší, měl prošlapanou cestičku. Já musela být v osmnácti v 21,00 v posteli, on v osmnácti chlastal do rána.
Teď se teprve s bratrem začínáme navzájem "nacházet", takže si začínáme být opravdu blízcí. Ale jednu dobu pro mě byl úplně cizí člověk.

Druhé dítě je u nás teprve na cestě, ale nebudu dělat z Lucinky chůvu ani tu rozumnější, i když jak píší, je jednodušší odvolávat se na rozum jednoho, než dělat "rozhodčího" rozporům. Opravdu se obávám, jak jejich vzájemný vztah zvládnu. Sourozenecké konstalace je opravdu dobrá kniha, člověk je překvapen souvislostmi.

Lusika
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 66 [Dalších 6 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.