Dana, dvě děti |
• |
18.7.2008 16:26:28
PS. Skutečně nejsem debil. Nadšený fanatismus ohledně vojtovky není na místě.
|
Dana, dvě děti |
• |
18.7.2008 16:26:03
PS. Skutečně nejsem debil. Fanatismus ohledně vojtovky ale není na místě.
|
Dana,dvě děti |
• |
18.7.2008 16:24:49
To je to, co říkám. Kdybyste to prožila, už byste tak nadšená nebyla. Z dítěte, které se pořád usmívalo, jsem měla uřvaný uzlík a hlavu plnou pochybností, protože diagnózy byly protichůdné. Podle mě dítěti nic nebylo, ale cvičili jsme poctivě pro jistotu. Tudíž jsem ani nemohla vidět žádný pokrok. Nebylo co napravovat.
|
lojzicka 10/04,01/08 |
18.7.2008 15:07:01
Ano vím, právě proto mě to vždycky tak rozohní. Tak jak ty horší případy za vojtovku bojují tak ti co mají ,,maličkost" ji shazují. Opravdu co si člověk nezažije opravdu nepochopí.
Jo použila sem silný slovo ale vrátit ho nechci, napsala bych to tak znova. Ti co si tím prošly pochopí. |
Martina+Berťas |
• |
18.7.2008 12:16:23
taky si myslím že se to dneska s vojtovkou trošku přehání. nikdo (ani v této diskusi) nepochybuje o její účinnosti a vhodnosti při těžších postiženích, ale naprosto se u nás zasklívá že pro děti s mírnou odchylkou ve správnosti provedení pohybu nebo při menším zpoždění proti tabulkám existují když už tak taky jiné a šetrnější způsoby. my jsme s klukem cvičili asi měsíc v jeho 3m (diastáza břišních svalů a jejich celková ochablost, v důsledku toho se neopíral o ruce v lehu na bříšku, ale vydržel neuvěřitelně dlouho ležet a "dělat letadlo". prostě zvědavec) a když jsem se bavila s paní rhb, říkala že u malých dětí má málo kdo osvědčení pro provádění čehokoliv jinýho než vojty. jakože když už jim zaplatí jedno drahý školení tak jakýkoliv další je zbytečnost.
o účinnosti cvičení v našem případě těžko soudit, malej byl šikula a prostě se chtěl hýbat a zkoumat a tak, ale já jsem s ním cvičení docela flákala, protože jednak mi ho samozřejmě bylo líto, ale hlavně jsem moc nepochopila jak s tříměsíčním miminem který jenom jí a spí najít 4x denně vhodnou dobu (ne po jídle, ne před spaním večer), když moc tak jsme cvičili 3x. ale stejně jsme vždycky dostali pochvalu jaký děláme pokroky. tak teda nevím, ale myslím si že nějaký posilovací cviky a vedení pohybu nám asi posloužilo stejně dobře a nemusel z toho mít kluk takový hysteráky. neřešila jsem to tehdy jen z té pozice že prostě za měsíc nebylo o čem mluvit. |
Dana, dvě děti |
• |
18.7.2008 11:44:46
A co byste dělala, kdyby se ani neurolog ani terapeut nedohodli na diagnóze a přesto vám doporučili cvičit? Mám na mysli úplně protichůdné názory - hlava doprava, doleva, hypotonie- hypertonus. Byla byste si pořád tak jistá a vděčná?
|
Dana, dvě děti |
• |
18.7.2008 11:40:11
Ten debil mě urazil, ale tímhle příspěvkem jste svůj názor uvedla na rozumnou míru.Každá maminka s těžce postiženým dítětem je určitě za metodu vděčná. Napadlo vás, že odpůrci metody rekrutují právě z těch, kteří cvičili tzv. pro jistotu?
|
Jana, tři dcery, 19,16,4 |
• |
17.7.2008 21:38:36
Milé maminky, klidně se stresujte, hlavně když si uvědomíte, že to děláte nebo neděláte pro svoje dítě. S první dcerou, která se narodila v 39. týdnu, ale s váhou 2,15 jsme vojtily asi půl roku, známí a příbuzní na mě koukali jak na mimozemšťana, co to dítě tak trápím a hlavně když je tak malinká. Cvičení bylo úmorné, strasující, ale postupem času jsem našla dobu, polohu a pohodu a Eva si zvykla a ten pocit, že jí ručičky a nožičky dělají něco bez práce ji vůbec nevadil.Časem jsme mohli cvičení opustit a dnes vidíme, že je dcera jenom trošku menší než ostatní členové rodiny. Další dcera se narodila ze tři roky a byla jak se říká pohodlnější, vojtili jsme také, ale jen tak pro jistotu. Lada nebyla tak živé a pohyblivé miminko jako její sestra, která ji ve všem pomáhala a všechno ji usnanovala. Takže proč by se namáhala pro nějakou hračku natahovat, když ji setřička podá. Tohle všechno jsem si uvědomili, až když tuhle sesterskou výpomoc viděl náš pan doktor a naučil tu starší tu mladší trošku trápit a škádlit, nauč miminko natahovat ručičky, nedávej ji hračky, neříkej nic, počkej si až tě zavolá. Bylo to hlavně těžké pro tu starší. Obě jsou dnes v pohodě, jenom trochu puberta, ale to se rozchodí. A tu nejmladší jsme si vychutnávali všichni čtyři, vojtili jsme, když měla dobrou náladu a škádlili jsme ji všichni, aby z ní nebyl lenošek. Takže vojtěte nebo ne, hlavně ať jste zdraví.
|
lojzicka 10/04,01/08 |
17.7.2008 20:35:25
No jo to je právě ten rozdíl. Vám asi stačilo ,,pouze" vývojové cviky. Vojtovka je fakt masakr a proto je tak výborná. Já sem jen vždy naštvaná když dr ¨řekne, cvičte má to a to špatně tak ony třeba mávnou rukou nebo prostě nechtějí trápit dítě to nepochopím, můj syn se třeba začal otáčet až v 7m , takže uplně mimo tabulek a vůbec jsem se nad tím nepozastavila. Určitě to mamina pozná že si normálně hraje, reaguje jak má akorát ta jedna věc je trochu později tak se nevzrušuje. ... Nevím jak to líp ještě vyslovit. Zkrátka ted jsem šťasná a ostatním doporučuju co nejdříve začít ...pak se taky co nejdříve končí a není to pak na roky.
|
lojzicka 10/04,01/08 |
17.7.2008 18:50:15
Ano, Vojtovka není pro každého a spousta dětí by se do normálu vrátila i s jinou metodou. Nějáké otáčení hlavičky na jednu stranu a takovéhle problémy o tom nemluvím. Konkrétně jestli chceš tak dcera byla křečovitá , ruce v pěst , které nebyla schopna otevřít a hodně často i modraly jak je držela u novorozence je to normální jev ale ona to měla i v době když už děti mají uchopovat hračky. Nohy taky nic moc, nezvedala, nekopala do pěřinek. Celá stažená. Nějákou jinou metodou NEVĚŘÍM že by jsme to vycvičili , je pro takhle malé mimina s větším problémem nejúčinější ... pak už se přechází na jiné metody třeba po půl roce nebo roce protože Vojtovka už tak účinná není a je to fakt drezůra oproti jiným metodám.
Naopak zase můj synovec, byl na tom ještě hůř. Po narození otok mozku, ležel jak placka ten kdyby necvičil tak by byl stopro ležák. Sám neurolog litoval že si ho nenatočil protože to prý byl zázrak. Po roce vojtění je z něj normální , šikovný kluk ale nadřeli se jak ... cvičili 8x denně ale vyplatilo se! Možná máme trochu jiné zkušenosti ale souhlasím s tím že opravdu dnes cvičí každý druhý a dle mě když vidím to dítě jak je normální tak zbytečně. Já mám na mysli opravdu problémy. A když dr řekne opravdu hodně špatnou diagnozu a mamina se rozhodne necvičit protože nenechá svoje miminko plakat.... tak použiju to hnusný slovo jak v minulém příspěvku. Je to opravdu o zkušenostech a já jsem strašně šťastná že to existuje a mohla jsem svý holce takhle pomoct. Když ted pomyslím jak si místo hraní tady na dece, by jen ležela stahnutá a nebyla schopná pohybu tak je mi zle! A to nám ještě před dvěma měsíci dr navrhoval napíchat svaly botulotoxinem aby se trochu uvolnila... je mi z toho fakt na nic. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.