| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ráj na vaší zahradě

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 70 [Dalších 10 >>]
Katka,kluci 6 a 10
  • 
29.8.2008 10:40:50
No právě. Já si taky vzpomínam, co jsme se navyváděli...S mámou jsem chodila do lesa a v suchém stromě tam měli hnízdo sršni. Matka mi kladla na srdce "tady jsou sršni, bacha na ně, nechoď k tomu" V té době jsme tam chodili s partou kluků (mě byl 6 - 7), vzal se veliký šutr, tím se prásklo do té díry s tím sršním hnízdem a my soutěžili, kdo začne prchat jako poslední.....
29.8.2008 10:34:18
si vzpomenu, jak mi manžel vaprávěl příhody ze svého dětství. Je to dítě vesnice a to se vším všudy. Na jaře lámali kry na rozvodněném potoce, stylem, že si na kru vlezli a bušili do ní klackama, ta se utrhla a oni do toho potoka spadli. Jindy se svým kamarádem lezli po tyči, kde se věšelo prádlo a oba kluci tam zůstali viset za trička, nezbývalo než počkat, až dorazí rodiče. To bylo výprasků!
Jenže dnes je dnes, doba je jiná. Auta jezdí rychle, většinou i v obeci, podivínů taky asi přibylo, tak nám nezbývá nic jiného než ty naše zlatíčka chránit a částečně je zavírat do zlaté klece a vymýšlet čím bychom je zabyvili.
Katka,kluci 6 a 10
  • 
29.8.2008 10:31:42
To záleží na bydlišti. My jsme na vesnici, navíc malej jde většinou se starším bráchou a já se naivně uklidňuju,že ho brácha pohlídá, jenže znáte to z dětství sami,že....ehm, myslím tu péči sourozenců, pokud jim prcek překáží při aktivitě s vrstevníky. Kolikrát malej přijde domů sám, že se s bráchou pohádali. U nás je před barákem obytná zóna, auta by měla jet krokem a většinou taky jedou. A všichni se tu znají, když zavolám z okna na kluky, hned mi sousedka hlásí "šli na hřiště s tím a s tím..." Takže pouštím,bojím se o ně, ale dva divoké kluky nelze uvázat za nožku doma....Mám te´d strach hlavně u toho mladšího,aby s někým někam nešel, je to hrozně komunikativní, důvěřivé stvoření - každý je teta a strejda... je to těžké.
lklasinka
29.8.2008 10:19:23
přesně tak, manžel udělal dětem domek se skluzavkou a různýma koutkma, lanama..., pískoviště, mají staré auto na hraní, ale tráví tam minimum času, nejraději mají hromadu kamení, která zbyla ze stavby, a je patřičně zarostená, a zbytky poskládaných desek, na posečené upravené zahradě je to tak nebaví. Malý měl te´d 5 a už začíná mít takové tulácké tendence, jako že by šel k potoku, nebo za klukama, ale já mám ještě srach, v kolika vaši prckové tak začali chodit. ???
Tatchud 29 let, syn 2roky+5měsíců
  • 
29.8.2008 10:14:28
Jenže právě to "za nás" je docela podstatnej dodatek. Dneska už se každej normální rodič hodně bojí nejen o potomka (to snad bylo vždycky), ale když se dneska dítěti cokoli stane, tak aby se človek bál, že bude veřejně popotahovanej po soudech jak krminálník za odřený koleno a budou mu zkostnatělý starý panny hrozit odejmutím dítěte sociálkou. Já taky vyznávám názor, že chybama se člověk učí a desetkrát můžu dítěti říkat nesahej na to, pálí to - stejně dokud si nesáhne tak to nepochopí a nezapamatuje si to. Jenže v dnešní době ledasjakých rodičů-magorů nás tak preventivně hlídaj všichni kolem, že se vsadím, že být tahle situace před 25 lety, tak by snad mí rodiče (a s nimi 80% dalších) pomalu z kriminálu nevylezli a já skončil v děcáku. Jen abychom nedopadli jak v Americe, kde si hrajou na svobodu a soudí se přitom blbci každý s každým pro kdejakou kravinu. Za laškovný poplácání ženský po zadku tam jde chlap pomalu sedět - tady (v případě, že se to dotyčný nelíbí) dostane výchovnýho lepáka přes celou hubu a je to vyřešený bez soudních tahanic (pozn. já tento druh přátelského pozdravu nepraktikuji). I proto to asi spousta lidí přehání s tou bezpečností a nedovolí dětem skoro nic - ani pomáhat s domácími prácemi, aby snad nebyli popotahovaní za nucení ubohých dětí do práce.
ALianan
29.8.2008 9:56:35
Jíťo, díky bohu, už nemáme za humny černou skládku, vyřazenou zemědělskou techniku, dvoumetrové kopřivy.... :-D U našeho statku jsem to odklidila já a v blízké vesnici to udělali přivadrovalci z města.:-D
29.8.2008 9:51:21
Jíťo,

jak říkám - je to na obci. A je smutné, že na to peče. Nelze zobecňovat. Jinak ta ves, kde jsem bydlela, je furt nějak tak stejná, byť jim to tam teď trochu zkultivovali.

Jíťa
  • 
29.8.2008 9:49:19
No, pravda, já taky chodila sama ven asi od let. Ale vždycky jsem musela být před nebo za domem aby na mě bylo vidět z okna. To samý u babičky. Máma byla přísná a pokud mě z okna neviděla, tak jsem dostala výprask, že jsem si to příště rozmyslela.

Nebojím se, že děti někde spadnou, natlučou si, sní kdovíjakej sajrajt... Vychovávám je tak, aby věděli, co si můžou dovolit a co už ne. Klidně bych děti nechala si hrát stejně jako jsme si hráli my. Jde spíš o to, že dnes už ty přirozený zákoutí zmizely - nebo vy snad máte ve vsi stále ještě divokou skládku, za humny vyřazenou zemědělskou techniku, na polích foukaný stohy a někde nějaký zákoutí s dvoumetrovýma kopřivama a lebedou?

Ale nenechám si dítě hrát mezi hovnama a blitím. Dítěti by to možná nevadilo, možná ani neublížilo, ale já to nehodlám pak čistit!
29.8.2008 9:44:48
náš hošíček začal před měsícem chodit sám na náves. Když tam uvidí děti, je k nezadržení. Nenápadně je pozoruju z povzdálí (bydlíme kousíček) a opakuji si je jich tam 10, takže pokud by se něco stalo, tak se snad všichni nerozprchnou a někdo půjde hlásit malér. Je to paráda, když náš tříleťák si sedne na obrubák vedle 8 letého, chytnou se kolem ramen a vykládají si. To naše 5 letá holčička se nechá na náves ode mě odvést a chce abych tam byla s ní. Na druhou stranu strašně ráda zve všechny ty děti z návse k nám na zahradu - tam už moji přítomnost nevyžaduje :-) Děti k nám rady chodi, protože máme různá zákoutí a můžou u nás blbnout. Akorát neprošlo, když se mi houpali na šnůře na prádlo :-)
V červnu děti milovali stavění domečku ve vysoké trávě za domem. Tchýně omdlívala, že ta tráva nepůjde sekat. Vzhledem k tomu, že seno nepotřebujeme, tak nám to s manželem bylo jedno.
29.8.2008 9:44:17
S tímhle souhlasím. A vidím to ve svém okolí čím dál víc. Dítě je chvíli nadšené, ale časem to omrzí a uchýlí se k něčemu obyčejnějšímu (ale vzbuzujícímu fantazii nebo jiné aktivitě.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 70 [Dalších 10 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.