| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ráj na vaší zahradě

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 70 
Tatchud 29 let, syn 2roky+5měsíců
  • 
29.8.2008 9:41:35
Já prckovi vyrobil z kulatin takovou to klasickou "kozu" na houpačku, je na ní žebřík se skluzavkou a příprava na budoucí zavěšení lana na šplhání. Strávil jsem s tím poměrně dost času, protože nejsem tesař, v životě jsem to nedělal, jsem hroznej detailista a navíc jsem chtěl aby to pěkně stylově zapadalo do zahrady - všude dřevo s minimem plastu (ruší to jen bazén). Výsledek je takovej, že já jsem při výrobě tý opičárny strávil delší dobu, než doposud za roční hraní můj synátor. Ale jakmile přijedeme k někomu na návštěvu a tam mají něco podobnýho, tak dělá jak kdyby to v životě neviděl a pomalu se rve s dětma kdo tam bude dýl. Samotnýho a doma ho to tam zkrátka nebaví. A koupit mu zahradní domeček za pět a víc tisíc? Na dva týdny zábavy? To mu to stluču z planěk, bude mne to stát půl dne práce a dvacku za křebíky a s čistým svědomím to opuštěný po sezóně proženu kotlem.
Nekjlepší hračky jsou ty nejjednodušší - kostičky, plastové nádobí ukradené mámě z kuchyně apod. z toho se dá tvořit pokaždý něco jinýho. K čemu je štěkací pes za 1500,- který reaguje na 3 píšťalky pokaždý jinak? Jak dlouho to dítě může bavit? Je jeden z mnoha parádních taháků peněz z kapes rodičů (a hlavně rozněžnělých prarodičů), ale jinak to je jen další drahej krám do baráku u kterýho se ani nestačí vybít originál baterie a už nebude nikoho zajímat.
Stejně jako se dospělý nevydrží 3x týdně dívat na stále stejný film, tak ani děti nevydrží hrát si se stále stejnou jakkoli drahou hračkou, pokud to neumí nekonečný množství věcí (jako např. ty kostky nebo stavebnice).
Miky - děti 5,5 a 3
  • 
29.8.2008 9:38:48
Když si vzpomenu, jak jsem jako 6-ti či 7-mi letá trávila prázdniny tím, že jsem se se svým starším bratrem (leckdy i bez něj) potulovala po městě (J. Hradec - tedy žádná vesnice), za městem i všude možně, běhá mi mráz po zádech. Dcerce teď bude 6 a nepustím ji nikam než nadohled. Proto jsem ráda, že s mými dětmi to bude jinak. Ovšem my pro ně máme na výběr ze všech 3 přijatelných variant. Na zahradě máme bezpečné hraní v domečku, na houpačce a pískovišti, za plotem máme probíhačku v lesíku a na louce a u mojí mamky v bytovkách hřiště se skluzavkou a prolejzačkami a bytovkovými dětmi. A co se jedovatých rostlin týče - ty si tedy nepořizuji. Kvetoucí ano - syn už dostal žihadlo - ale tomu se nedá vyhnout nikde. Proč však pokoušet štěstí tím, že si vysadím jedovaté rostliny??? Že se nemá nic trhat a jíst, je můžu naučit i bez nich...
Grainne
29.8.2008 9:38:48
Winky,
to je přirozené, jako matka žiju prostě ve strachu o svoje robátka a to dvě jsou dospělá, samostatná...
Ti dva paradoxně byli živlové, nebezpeční sami sobě. Bylo to spíš o tom, překonat ten strach a nechat je letět.
Uf, první tříkolka, první strom, koloběžka, kolo, motorka - rozbité hlavy, kolena...
Teď mě spíš trápí, že toho posledníčka ochraňuju víc, než je asi zdrávo a bojím se, jestli bude umět lítat, jako ti dva. Doba se mezitím změnila, nebo jsem se změnila já?
To jsem se sice z bezpečné zahrady dostala daleko, ale tam to asi začíná.
Winky
  • 
29.8.2008 9:26:52
Hm, když ono "za nás"... prostě bylo za nás. Kolikrát jsem se při prolejzání dědovy kůlny podrápala o rezavý hřebíky, spadla ze střechy altánu, z té jabloně, rozbila si ústa na kolobrndě ve vjezdu kde byl přišerně hrbolatý beton :-(, a jak mámu málem trefil šlak když jsme s dědou stříleli ze vzduchovky do dřevotřískové desky která ty diabolky vracela zpátky :-/ ..a žiju, bez následků.

Jenže když vidím svou dceru (3) která je přesně ten "živel", jak řádí u babi na dvorku, kde se taky povaluje ledasco včetně slepičích hovínek, nejrůznějších stavebních krámů a materiálů, kameny jsou hrbolaté a kluzké, tříkolka rezavá.... tak mě běhá mráz po zádech a v duchu si dokola opakuju "stopadesátpět, lékař je tu hned" (i když nevím jak to dneska s tou rychlou vůbec je). Prostě o sebe v dětském věku jsem se nebála (pochopitelně), o své dítě se holt bojím. Takže zahradu u našeho budoucího domečku (zatím na papíře) plánuju bez podobných nebezpečenství. Jestli ji dcera využije (vzhledem k věku až to bude postavený) nevím, ale synek (3m) snad ještě jo.
Grainne
29.8.2008 9:12:37
Souhlas s Lizzie.
Trend absolutně bezpečných zahrad, kdy se zahrada zakláda s ohledem na "absolutní bezpečnost" dětí je hodně patrný.
Rostliny, které nemají bobule, které nepřitahují včely, jejich listy nedejbože nejsou jedovaté...
Bezpečné hračky, bezpečné bazény, bezpečné loužičky s vodou.
Jenomže kde se děti naučí vnímat právě to nebezpečí reálného světa? Jak jim zabráníme neochutnávat cokoliv, když na vlastní zahradě je všechno prověřené, jak jak jim zabráníme nelézt po nebezpečném stromě atd. Celé generace vyrůstaly na " nebezpečných zahradách", kde prošly učebním procesem právě toho, co je nebezpečné, hezky pod dozorem a když přišel čas rozšířit akční prostor, vesměs děti věděly, kde číhá nebezpečí.
petra
  • 
29.8.2008 9:10:16
no naší slečně je 3,5 a zahradní hřiště využívá.
Píseka houpačka jí moc nebaví, ale na houpacím laně a houpacím žebříku provozuje někdy neuvěřitelné věci.
A v největší oblibě je vrbový domeček, což je obyčejná převislá vrba, která má větve opravdu až na zem, takže silně znemožňuje sekání okolní trávy, ale jako skrýš je nepřekonatelná. No a dalším hitem je ohniště. Žádný krb nebo gril, ale obyčejné ohniště z valounů, kolem špalky na sezení (tedy pro dospělé, pro děti spíš na lezení.) a když se upečou špekáčky...(bezpečnost jak špalků, tak i špekáčků záměrně nehodnotím:-))
29.8.2008 9:09:32
Jíťo,

to je věc obce. Nám ve vsi celé dětsví hřiště nepostavili, byť se o to žádalo.
Co se lítání venku týče, měli mě na starost starší holky tak od 4 let. Bylo to u nás běžné. A náves kousek.
Jíťa
  • 
29.8.2008 9:06:06
A v jakém věku tě to doma omrzelo a utíkala jsi za dobrodružstvím ven????

Myslím že málokterý rodič dovolí předškolákovi hrát si venku bez dozoru.

Na jaře budeme na zahradě stavět hřiště pro našeho prcka (teď má 13 měs.). Bohužel nemáme jinou možnost. V naší obci je nádherné hřiště pro děti - bohužel náš starosta je blb-na-entou, nechal ho postavit zcela mimo civilizaci. I když je takřka uprostřed dědiny není tam odnikud vidět a to doslova, takže ho využívá především mládež jako záchod. Nedávno jsem se tam byla s malým podívat a málem jsem ho pozvracela vedle již několika dalších hromádek zvratků.
29.8.2008 8:56:08
Souhlasím s Lizzie, co je doma, to je prostě doma a okouká se to a omrzí, ať je to sebeperfektnější. Myslím, že investovat do vybavení zahrady (skluzavka, prolézačka apod.) se moc nevyplatí. Naše děti víc táhnou "dobrodružné" výpravy do okolí.
Ale samozřejmě vždycky záleží na místních možnostech a nátuře dítěte.
29.8.2008 8:44:05
..jestli i z tohoto bezpečného, perfektního a hygienicky nezávadného prostředí děti - zvlášť na vsi - neutečou do jiných míst. Z vlastní dětské zkušenosti..njn, na zahradě bylo dost stromů, ale bylo to ,,doma"(!). Žádné dobrodrůžo.
Nechci podceňovat bezpečnost, houpačku a bazén jsme mívali také...ale občas mi to zavání zlatou klecí. A můžu říct, že plastový domek bych na zahradu nedala. Když už tak stan.
Jasně, věc vkusu.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 70 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.