| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Za normální porod

[<<Předchozích 100] Příspěvky 101110 z 246 [Dalších 136 >>]
Jíťa
  • 
9.9.2008 13:29:58
Nemyslím si, že je to problém celého českého porodnictví, jen některých porodnic a někdy jen některých lékařů a dalšího personálu, který má zrovna službu.

Když jsem si vybírala porodnici, hodně jsem toho přečetla a představte si, že na jednu a tu samou porodnici někteří pěli chválu a druzí na ní nenechali nit suchou.

I já byla v té porodnici spokojená. Přestože mi porod vyvolávali, lékař neudělal žádný zbytečný zákrok (nepíchl mi vodu, nenastřihl mě, nedal mi oxytocin...), s klystýrem jsem souhlasila (dávám přednost se vyprázdnit sama v soukromí na záchodě, než aby se to stalo během porodu za přítomnosti dalších svědků), a oholila jsem se za pomoci manžela v klidu doma (těch pár chlupů mi za nějaké hádky nestojí). Zažila jsem během porodu 3 směny personálu a všichni bez vyjímek se ke mě chovali slušně - každý se mi při nástupu služby přišel představit a po skončení se rozloučil a popřál mi štěstí, klepání při vstupu bylo samozřejmostí a všichni bez vyjímek mi odpověděli na všechny mé dotazy i ty, které přímo nesouvisely s mým právě probíhajícím porodem. Dítě mi nikdo nikam neodnesl - veškerá poporodní péče se odehrála přímo na porodním sále, kde k tomu měli vyčleněný stolek i s vyhřívanou podložkou a já to mohla alespoň zpovzdálí sledovat.
Stejnou péči a pozornost nám věnovali i na šestinedělí. I když jsem se tam setkala se dvěma nepříjemnýma sestrama, přesto si na pobyt v porodnici nemůžu stěžovat. Děti nám nikdo neodnášel ani na koupání, ani na vyšetření - koupaly jsme si je samy a na vyšetření jsme si je taky nosily.

Podle mě je to skutečně problém konkrétních porodnic a konkrétních lidí.
9.9.2008 13:27:02
Teto, SAMOZŘEJMĚ, že od zdravotníka očekávám takové jednání. Třeba zrovna ten instalatér by si nic jiného ani nedovolil. Instalatérů dneska je...
V případě instalatéra se jedná o můj majetek, v případě zdravotníka o víc - o moje vlastní tělo a zdraví (případně mého dítěte). PŘINEJMENŠÍM SE TEN ODBORNÍK MUSÍ VYŽVEJKNOUT, CO VLASTNĚ HODLÁ DĚLAT, A ZEPTAT SE, JESTLI S TÍM SOUHLASÍM. Tomu instalatérovi bych pak taky nemusela zaplatit ani korunu, pokud neudělá práci podle mých požadavků.
teta
  • 
9.9.2008 13:23:25
No, je to pořád dokola...

Čekáte od zdravotníka jednání ("jsem zakaznik a tak se ke mne proste budou chovat";), jakého by se vám nedostalo ani od vašeho instalatéra - natož abyste si mohla dovolit mu radit!

Jinými slovy, buď to nechte na odborníkovi, nebo si poraďte svépomocí.
Lenelka
9.9.2008 13:04:46
No, kdyby me rusil personal v kine pri sledovani filmu, tak budu pozadovat kompenzaci. V porodnici rozhodne nechci nic prinest, jen nechci do niceho zasahovat, chci rozhodovat o sobe a svem diteti, jsem zakaznik a tak se ke mne proste budou chovat, nikoli jako k podrizenemu.

Me miminko nikdo nemyl, byla jen od mazku a to je jednoduche otrit, zbytek se vstreba do pokozky, pro kterou je to znacny prinos.
9.9.2008 12:56:45
Jen jsem tak přemýšlela, od čeho by ten "uzlíček" měl být - to je otázka na tetu - opravdu to nechápu. A v těch "lidských" porodnicích sestry ihned dítě nestrkají pod vodu, ale balí do osušky a jemně otírají. A vůbec jsem si nikdy nevšimla, že bylo dítě omatlané od něčeho divného, kvůli čemu by se muselo drhnout ve vodě. To se ani nedivím, že děti tak strašně pláčou, já bych taky řvala jak turRv
Mlada
9.9.2008 12:46:23
Ne každý může nebo chce rodit doma, to už tu padlo. Mytí novorozence snad s místem porodu nemá nic společného. A jak je vidět, už s tím někde problém nemají a mimčo jen osuší.

U porodu doma by měla být spíš porodní asistetnka. Dula je jen doprovod, který má pomáhat rodičce. Ačkoliv již absolvují nejrůznější školení, od PA se přeci jen dost liší.

Od lékaře nechci, aby se choval jako dula, i když jistou míru empatie předpokládám. Od lékaře chci, aby se choval jako lékař - v případě porodu zasahoval jen, pokud je to opravdu potřeba.
9.9.2008 12:43:23
Jsou to nemocniční pravidla.- Ano, to je o co jde, aby se nemocniční pravidla změnila. Aby bylo každému jasné, že za dítě jsou zodpovědní rodiče, a bez jejich souhlasu se nic vykonávat nebude, ať si o tom personál myslí co chce.
Ad dula- máš vůbec představu co dula dělá? Pokud ne, asi nemá valného smyslu ji používat k přirovnání.
Jestli tomu dobře rozumím, tak kdo se nepodřídí stávajícím nezákonným praktikám v porodnici, ať tam radši nelezeR^ Děláš si srandu?
Opravdu mne zajímal tvůj názor na situaci, kdy by realita byla obráceně- viz níže.
teta
  • 
9.9.2008 12:36:54
Je vás na mě víc, a všechny v podstatě píšete to samé - tak snad bude stačit jedna odpověď...

Ten příklad s mytím novorozence se hodí:
Jsou to nemocniční pravidla.
Jestli se vám nelíbí, roďte doma, zakázané to není, a dulu seženete dnes též.
Pokud chcete do porodnice, nechtějte naopak, aby se lékař choval jako dula.

I v kině musíte dodržovat místní předpisy, a těžko byste od personálu požadovaly, aby vám přinesl polštář s peřinou, že se vám bude líp koukat na film. Prostě se to tam nedělá...
9.9.2008 12:30:35
Tak to vidíš teto, mě také vodu nikdo píchat nemusel, přesto mi ji píchli. A věř tomu, že výsledek mi na pohodlí nepřidal a dokonce neměl ani pozitvní vliv na mé dítě.

Ano, i já chci zdravé dítě. Jsem tak neskromná, že chci dokonce pro své dítě zdravou maminku bez dlouhodobých následků ze zbytečných zásahů.
Možná tě to překvapí, ale spousta zákroků, píchnutím vody počínaje, může mít ve výsledku negativní dopad na zdraví dítě i matky. Dokonce ani žádné pohodlí nemusí přinést. Spíše velmi dlouhé nepohodlí.
9.9.2008 12:30:19
U nás v Jihlavě jsou právě ti zmínění chirurgové, ke kterým běháme s rozbitými dětskými čumáčky (mimochodem byli jsme tam v neděli s rozčíslou bradou) vzorem správného chování! Alespoň podle mě, já jsem na místní chirurgii vždy jako v jiříkově vidění, a to už jsem tam díky Klářiným úrazům (třem) viděla pěkných pár doktorů a všichni!!! s námi jednali vlídně, na rovinu, hovořili s námi úplně o všem. To jsem třeba právě v porodnici neviděla, na chirurgii je to samozřejmost (myslím v té naší, aby se toho někdo náhodou nechytil). Valila jsem oči, když v neděli pan doktor řekl Kláře: "Jsi už velká holka, Klárko, budu s tebou mluvit na rovinu." A fakt JÍ všechno vysvětlil, nejdřív ale probral s námi proč považuje za vhodné tu centimetrovou ranku jedním stehem sešít. Mohl to přece udělat rovnou tak, jako když mi při porodu píchli vodu, aniž by mi to řekli, ne?
[<<Předchozích 100] Příspěvky 101110 z 246 [Dalších 136 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.