| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Za normální porod

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 246 [Dalších 166 >>]
Kohnova
  • 
9.9.2008 21:16:43
Teto, prosim o adresu alespon jedne takove kliniky (kde budu moci slehnout rekneme v duchu Dr. Odenta), je mi jedno, co to bude stat, jen at je to v CR, at nemusim behem prvni doby porodni prekracovat hranice.
cizinka1
9.9.2008 21:12:51
Teto,

"Zamereny proti porodnikum"??? Pozadovat neco jineho, nez soucasny system porodnictvi poskytuje musi nutne znamenat utok proti porodnikum? Tady nikdo neutoci proti porodnikum ci porodnicem, ani nezpochybnuje nutnost jejich existence. Jednem z cilu je naopak spoluprace mezi nezavislemi PA a porodnikami.

Ve ktere dobe jsi zustala zit, teto, kdyz kazdy soubor pozadavku vidis jako utok, a to proti cele profesni skupine?

Prozrad mi prosim, kde jsou te soukrome kliniky, kde v Cesku se smi rodit tak, jak si zena preje. Predloz kontakty na nej. Nebo kde to zijes?
zuzini
9.9.2008 21:10:54
A to je přesně ono
"Představte si, že i při trhání zubu či šití chci lokální anestetikum!"
A představ si, že by ti ho odmítli podat
teta
  • 
9.9.2008 21:05:17
1) Ano, vyšel článek...leč (mohu se mýlit, možná jsme každá četla něco jiného) zjevně zaměřený proti porodníkům - proč by jinak bylo vyzýváno k demonstraci? - a v poměrně útočném duchu.
2) Za (nepoužité) nadávky se omlouvám :-), nicméně trvám na svém právu - které jistě přiznáváte autorům článku - na vlastní názor a vyjádření. Jeden může útočit, a druhý nesmí zesměšnit? No, to tedy promiňte...

A nemáte pravdu - nikomu nehrozí povinnost rodit klasicky. Můžete rodit, jak se vám jen zlíbí...jen s drobným omezením - POKUD se dostavíte do zařízení, kde platí určité standardy, musíte se jim podřídit.
Argument o placeném zdravotním pojištění (co službě za peníze) zde poněkud kulhá - stoupenkyně tzv. přirozeného porodu (ať je to, co je to) by se spíše měly zaměřit na zdravotní pojišťovny. Tam totiž plynou jejich peníze, nikoli ke zlovolným doktůrkům.

A pokud s tím nejsou srozuměny, mohou využít služeb soukromých klinik, kde vás při porodu nechají třeba viset ze stropu, pokud si to budete přát. Svět je veliký, a co by člověk pro sebe a svoje dítě neudělal...jen to má drobnou chybu - jakožto nadstandard je třeba platit cash. Vizte finační sbírky na nejrůznější zákroky, pořádané v posledních letech...

Abych se tedy vrátila k původní otázce, t.j. co mě vede k těmto "útokům" - je to (moje) domněnka, že dnešní rodičky přikládají samotnému porodu větší význam, než mu přísluší. A to prosím s přihlédnutím k průvodním obtížím atd. atd. Ovšem - je to skutečně to nejdůležitější v jejich životě? To nemají nic lepšího, čím by mohly oprávnit svoji existenci?






cizinka1
9.9.2008 20:35:24
Snowwhite,

"Zodpovednost" znamena rozhodnuti, udelane po velmi peclivym a vsechstrannym prozkoumani dostupnych informaci a ochota ponest nasledky. Zodpovedny ci nezodpovedny muze byt treba postoj k porodu ale i treba k vlastnim nazorum, ktere poustis do sveta.

Prostuduj treba tohle: http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=166&mode=thread&order=0 Je to clanek z Lekarskych listu, tahle jiz vice nez pred 10 let ustalena pravda o domaporodech pomalu pronika i k ceske lekarske verejnosti. Zatim jen ve forme ojedinelych clanku, nicmene jiste bys ho snadne nasla, jestli bys chtela si udelat alespon minimalni predstavu o tom, o cim chces tady se vyjadrovat.

Anebo prostuduj tohle: http://iham.cz/old/prirucka_who_obsah.php
Jsou to doporuceni solidni mezinarodni organizace ohledne pristupu k porodu. Nejsou vycucane z prstu, ale oprene na existujicich vyzkumech. Mozna nahodou prijdes na to, ze tvoje porodni problemy byly zpusobene netolik smulou od prirody, ale dost pravdepodobne neodbornym skodlivym pristupem. Kdo vi.

Pravo na nazor Ti nepopiram, samozrejme, ale podle toho co pises, a podle toho, kolik malo o tematu vis, zrovna nepripadas jako osoba, opravnena kazat o zodpovednosti. Spise v tomhle ohledu bys mela zapracovat sama nad sebou.
adélka
  • 
9.9.2008 20:34:51
Je to jen a jen o lidech. Mám za sebou 2 porody s 2 různýma por. asistentkama a obě byly úžasné ženské. Dodaly mi odvahu, uklidnily, když bylo potřeba, všechny dotazy zodpověděly, moc mi pomohly. Doktor, který mě šil po prvním porodu teda nic moc, nějak nechápal, že to fakt hodně bolí, druhá doktorka při šití celkem dobrá. Na poporodním to bylo zas jen o lidech, některá sestřička příjemnější, jiná trochu horší, ale nejhorší byla sanitářka, protože byla nejchytřejší... Rozhodně je v oblasti porodů co zlepšovat, mám to štěstí, že jsem z velkého města, kde jsou porodnice dobře vybavené (mám tím na mysli i samostatné porodní boxy, možnost různých alternatvi), nedokážu pochopit, že to tak není všude.
9.9.2008 20:07:18
a já jsem byla svědkem toho, že rodičce bylo vysvětlováno to a ono a ona to za pár dní popřela. Prý jí nikdo nepoučil. Mamina byla sice informována, ale vzhledem ke svému bezprostřednímu stavu byla jednoduše lehce v euforii a nic si nepamatovala. Občas je to i pro personál fakt těžké.
9.9.2008 18:39:05
teda nevím,proč je mezi ženami tolik nepřátelství....jen proto ,že každá má jiný názor na porod....však o to přeci jde,aby byla možnost volby pro každou,tak jak je jí libo.....

já například bych doma rodit nechtěla,ale kvůli tomu přeci jinou nebudu odsuzovat.....od toho jsou lékaři ke kterým chodí během těhotenství ,aby jí vysvětlili(né přesvědčovali) jaké jsou rizika a možnosti...atd.
mě by například stačilo.,kdyby v porodnici dodrželi aspon to čím se ohánějí v prospektech a slibují rodičkám ,že tak dělají
a nakonec zjistím,že volba polohy při porodu není....atd....no nemá smysl to rozebírat,ale prostě jsem pro aby prostě ta možnost volby byla.....R^
9.9.2008 17:52:10
jsi v zajetí názoru, že fyziologický porod, na který se matka připravuje, je ohrožující a že "pan dochtor" rovná se Pán Bůh. Můžeš se v rámci toho zařídit pro sebe a místní zdravotnické zvyklosti jsou ti maximálně nakloněny, můžeš svůj názor vyjádřit. Pokud ale útočíš na protitábor z presumce toho, že si to ty zrovna myslíš a vydáváš to za absolutní pravdu, tak jsi trapná a navíc neslušná v tom, jak se projevuješ.
SnowWhite
9.9.2008 17:31:05
Naprosto souhlasím s možností volby - máš pravdu, že každý by měl zvolit to, na co se cítí. Nesouhlasím moc s odpovědností za dítě (to že se matka rozhodne, že porodí na poli stůj co stůj by mělo být z pohledu dítěte nějak ošetřeno, aby nepykalo za špatné rozhodnutí) Na druhou stranu, dá se říci, že je to její dítě....ať tedy rozhoduje. Nevím zda potom všechny ty odpůrkyně potratů apod. tuto tíhu budou schopné přijmout (zde se též přece jedná o svobodnou volbu a všichni se odvolávají na práva nenarozeného dítěte).
To, že já osobně bych do rizika nešla neznamená, že druzí nemohou volit jinak a tak by to určitě mělo být. Ovšem demonstrace za "normální porod" mi připadá blbost - já ho normální měla (dle svého názoru)a přesto, že byl lékařsky vedený v každém případě mi nepřipadal "divný a nepřirozený" (bez ohledu na debilní komentáře zde)
Mě jen štvou ty fanatické proklamace o přirozeném porodu, které se tu probírají už léta. A vždycky se najdou osoby, které slepě vyžadují pouze PA, žádný klystýr, žádné holení, žádného lékaře, cpát se celou dobu porodu .... a na ty, co jsou schopné se podvolit nebo naopak dohodnout nebo jim dokonce nedej bože vyhovuje, že se "neposerou" na porodním sále je nahlíženo spatra.
Nicméně uznávám nárok na "možnost volby", v tom se Ti nedá oponovat :-)
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 246 [Dalších 166 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.