| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Táta na mateřské

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 62 [Dalších 22 >>]
11.9.2008 23:15:15
Libiku,
jenže ono se dá dneska fakt hrozně těžko posoudit, do jaké míry je to, že - řekněme - většina žen se dokáže "lépe postarat o dítě a domácnost" dáno geneticky, do jaké míry je to přežilý atavismus, podvědomé napodobování rodinného vzoru atd. atd.
To je tanec na hodně tenkém ledě.
Znám chlapy, co výborně vaří, pečou, šijou na stroji... znám ženský, co udělaj v rekordním čase rozborku a sborku samopalu, opravěj rozbitý auto... ano, asi jich bude MENŠINA, ale proč je to tak, to si netroufám objektivně posoudit. ;)
11.9.2008 23:09:09
Můj muž se dovede postarat o dítě i domácnost, ale je při tom daleko nemotornější než já a to já nejsem žádná hospodyńka skvělá.

Mám za to, že spousta teorií o rovnoprávností, spousta pseudobojů proti české nátuře, níž má být něco zakořeněno, jak se autorka snaží tvrdit, je trošinku kontraproduktivních, ať už se týče ztráty energie nebo šrámech na vztazích.

Jinak mě zaujala myšlenka, že by si Fishperanda nevzala chlapa, co se neumí postarat o dítě.

Mě, když si bral první chlap, tak jsem se určo neuměla postarat o dítě, kde bych tuto dovednost asi vzala? Nebývá zvykem se cvičně před svatbou starat na tvrdo o nějaký haranty, ne?
11.9.2008 22:40:55
Před třiceti lety mne otec unesl, aby se matce pomstil, aby se na mne následně (po mém nalezení) vykašlal. ;)
Každý považuje za normu něco úplně jinýho.
11.9.2008 21:36:50
je otázka, pokud jsou tak vyvážené a prioritní kariery, kdo asi víc touží po děcku, ne?

Pokud jste shodně popřely(diskutující) výlučnost mateřství, nechť tedy pracuje karierní rozoumek, určitě existuje rovnice pro výpočet toho, kdo z páru děcko víc ke své kariéře potřebuje;)
Monika
  • 
11.9.2008 20:44:09
"Manželova kariéra neutrpí, pokud bude na nějakou dobu přerušena. Tedy nic pro neurochirurgy, špičkové vědce a piloty letadel. " Chtela tim snad autorka rici, ze nevadi, pokud utrpi kariera zeny? A co kdyz jsou zena i muz napr. spickovi vedci? Opravdu nevim, jak bych se zachovala, kdyby muj muz odmitl nastoupit otcovskou s duvodem, ze jeho kariera je dulezitejsi nez moje.
Pavla, kluci 3 a 6 let
  • 
11.9.2008 17:45:54
My jsme se vyměnili, když 2. synovi ještě nebyly 2 roky. Na první pohled ideální situace: manžel je na volné noze, já jsem učitelka. Dopoledne jsem chodila do práce, starší syn do školky, mladší s taťkou doma. Kolem 13. hodiny výměna stráží. Odpoledne: kroužky se starším, plavání, Sokol nebo jiný program, aby děti taky znaly maminku. Večer: já přípravy do práce (jsem bohužel puntičkář), pak domácnost (doma děsný binec, manžel opravdu stíhal "jen" starat se o malého), příprava věcí na ráno). Manžel po večerech dělal svou polokariéru. Ono jen z toho učitelského platu bychom hypotéku i chod domácnosti asi nezvládali. Ráno opět vše nanovo.
Klady: dělalo mi dobře, že mám i nějakou jinou činnost než jen domácnost, děti, domácnost.... Že nemám z mozku krupicovou kaši. Finance:můj plat, mateřská + manželův nepravidelný příjem: to nás celkem dobře zabezpečilo. Děti byly ve větší pohodě, nebyly vázané jen na mě, když jsem musela na několik dní pryč, přežily to s tátou dobře.Mám hezkou práci v místě bydliště, ideální pro rodinu do budoucna.
Zápory: děsně náročné na organizaci a psychiku, hlavně když se marodilo. V mé práci věděli, že je manžel "doma", takže o OČR nechtěl nikdo moc slyšet. Ale nechte doma 2 malé děti v horečkách manželovi...
Náročné pro vztah: zoufale málo času jeden na druhého, koníčky, radosti. Nedisponujeme babičkami: o to hůř. Míjeli jsme se 1,5 roku jako letuška a potápěč. Také mám teď paradoxně pořád výčitky, když s dětmi není něco "akorát" - malý teď nastoupil do školky a jsou potíže, dávám si to pořád za vinu.
No, nic. Zvládlo se to. Ale znovu bych do toho asi nešla. Nebýt existenčních důvodů, asi bych raději měla místo mozku tu krupicovou kaši.
Promiňte dlouhý příspěvek. Přeji hezký den.
Hanka 75
11.9.2008 15:47:59
Z osobní zkušenosti vím, že tatínkové by rádi na mateřské a s dětmi více pobyli, ale bohužel nejde všechno. Vydělávají více oni nebo ještě k tomu mají takovou práci, že přerušovat ji z důvodu mateřské by znamenalo přerušit kariéru, takovým způsobem, že s tím pohřbí i své pracovní cíle. Holt často nejde mít v životě všechno.
jana38
11.9.2008 14:55:40
Určitou míru všestrannosti určitě, ale že by každej musel umět všechno.... No tak kdyby někdo z nás tfujtfujtfuj zemřel, tak by manžel místo sekaný žil o těstovinách s omáčkou a já si na to odvirování počítače zavolala nějakýho maníka.
Nahodit jistič, odvýzt auto do servisu, prošťouchnout ucpanej odpad a dát si prát špinavý prádlo umíme samozřejmě oba:-))
Myšutka*
11.9.2008 14:53:50
Můžu potvrdit tvá slova. Po tátově náhlé smrti jsem s hrůzou zjistila, že máma neví, jak se nakupuje ovoce a zelenina, protože to už nějakých 15let nedělala. A kde si dobije kredit na mobil, kde jsou doma náhradní žárovky atp.
Katka,kluci 6 a 10
  • 
11.9.2008 14:20:24
No,ono já příliš striktní rozdělování rolí moc nedoporučuji, z jednoho smutného důvodu. Moji rodiče to tak měli, tatka si když byla mamka v lázních nebyl schopen vyprat(uvařit ano,to ho bavilo). Mamka zase v životě nenatankovala auto,nenahodila vypadlý jistič atd.. No a ted tatka už nějakou dobu není,a neumíš si představit,co ten první rok dělo...Takže doporučuji určitou míru všestranosti na obou stranách.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 62 [Dalších 22 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.