| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Táta na mateřské

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 62 [Dalších 12 >>]
Linda
  • 
11.9.2008 14:12:19
Tak u nás si tátu na mateřské představit nedovedu, i když z okolí znám i chlapy, kde by to asi šlo. Náš táta se sice o dítě postará, ale je to vždy jen relativně na chvíli - nevím, zda by jeho styl péče byl dlouhodobě udržitelný (stravování v restauracích, obleče jí to, co mu padne pod ruku a běda jak se změní počasí - toho si nevšimne a malá ještě taky ne, minule jí nedal plínu na noc a holčička v noci volala "převlíknout" - prý si myslel, že už v plíně nespí...). Nechci z něj dělat debila, možná že je v tom jenom můj cvik či větší pečlivost a důraz na detail, ale asi jsem na péči o dítě lepší...I když třeba je to jen můj pocit, třeba by to pro ni bylo naopak lepší - byla by otužilejší, méně vybíravá v jídle, nevyžadovala by takovou pozornost z naší strany a plíny na noc by už nepotřebovala...:-).
Katka,kluci 6 a 10
  • 
11.9.2008 14:07:56
Já vím,proto píšu, že držím palce. Zažila jsem tyhle úvahy (proč si pořizovala děti??)na vlastní kůži před oběma návraty do práce. Vracela jsem se dříve, než je v našich končinách bráno za normu, takže jsem automaticky ve škatulce "kariéristka".
jana38
11.9.2008 14:07:54
Xantipo, no sekanou by manžel určitě nezvlád, zatímco já ano, na druhou stranu já nedokážu dejme tomu odvirovat počítač a rozchodit internet, zatímco on ano. Samozřejmě oba bychom se byli schopný tu činnost naučit, ale nevidím k tomu důvod. Snad není nutný, aby byl ve svý domácnosti každej naprostej všeuměl, od toho spolu bydlí dva, aby si nějaký kompetence rozdělili, ne?
Linda
  • 
11.9.2008 14:04:26
Fisperando, a to jste se brali až po narození dítěte nebo jak jsi zjistila, že si bereš chlapa, který se dovede postarat o dítě? :-) My jsme se brali po 5 letech společného soužití, manžel má všechny vlastnosti, které jsou pro mě zásadní, ale jak se bude starat o dítě jsem dopředu nevěděla. Myslím, že tohle se někdy zcela odhadnout nedá...
jana38
11.9.2008 14:02:29
Před třiceti lety mě můj táta vyzvedával z jeslí, vyvářel plíny na sporáku (neměli jsme automatku), vařil, myl nádobí, věšel prádlo... Chodil vždycky do práce brzo brzičko za kuropění a odcházel ve dvě, zatímco máma odcházela do práce ráno co nejpozdějc a přicházela pozdě (abych v jeslích nemusela trávit tak dlouho). Nicméně jsem stejně ráda, že moje děti do jeslí nemusí a já s nima můžu být doma.
A můj manžel taky umí prát, obléct děti, vyluxovat, s vařením je to teda bída, ale hlady by asi nezemřel. Teď tyhle dovednosti používat nemusí, teď je jeho starostí chodit do práce:-)
Winky
  • 
11.9.2008 13:46:39
hihi, taky občas v afektu zařvu že jsem se nenarodila s hadrem a kyblem v ruce abych věčně uklízela po tý mý bandě nepořádný....
Manžel kamarádky je zase neskutečně roztržitý a bordelářský na oblečení, takže když se jí pořád dokola ptá "nevíš kde mám...." tak už jen bezmocně rozhodí ruce a řekne - máš to tady všude :-D
Nikdo nejsme dokonalý a co jeden dělá rád, druhý může dělat nerad, takže manžel péči o obě děti zvládne v pohodě, i by jim něco ukuchtil (malý teda zatím jen na MM), převlíknul apod... ale prát a žehlit - nikoliv, nu tak to zvládnu já, ježkovy voči. Na rodičovský dovolený by si to i střihnul, ale ty finance z mého příjm by asi nestačily, navíc mám práci kde hodně hodně mluvím s lidmi, takže jsem přicházela domů naprosto vyšťavená a aspoń hodinu na mě nikdo neměl mluvit a nic chtít, čili to bych domů asi moc chodit nechtěla :-)
mili
  • 
11.9.2008 13:10:45
S manželem jsme se v péči naši téměř dvouletou ratolest začali střídat asi před čtyřmi měsíci, kdy jsem nastoupila na poloviční úvazek do práce. Máme také paní na hlídání, která je skutečný poklad, malou po všech stránkách zaopatří, takže po mamince ani nevzdychne, někdy i trošku vypomůže s domácností:). Pro mě to byla velká úleva, dostala jsem se zase "mezi lidi", dokážu se teď dcerce věnovat s daleko větším nasazením než dřív a každou chvíli, co jsme spolu, si neskutečně užívám. Finanční přínos (když zaplatím hlídání a dopravu) nevalný, ale ten psychický nevyčíslitelný. Manžel si ozkoušel, jaké je to doma, resp. nezvládá nic kromě péče o dceru:) Měla jsem obavy, ale teď jsem moc ráda, že jsem do toho šla, všem nám to jen prospělo.
11.9.2008 12:31:20
Já jsem taky zvládla při práci kojit, musela jsem odstříkávat v zasedačce, což nebyl takový problém (vždycky jsem si ji rezervovala a zamkla). Horší bylo, že jsem odsávačku musela vymývat ve společné kuchyňce... málokomu z kolegů/kolegyň to došlo, vždycky se jen upřímně ptali, co to tam dělám... tak nevím, co čekali, že řeknu, asi že mám takovej zvláštní kávovar :-D:-D
11.9.2008 12:31:17
U nás jsme se vyměnili po 3,5 letech. Kdy jsem už toho měla plné zuby a manžel zase plné zuby práce. Plat máme stejný, takže kvůli penězům to nebylo.Takže když zůstal manžel doma s 3,5 letým synem a 16 měsíční dcerou (do dnešního dne ji kojím - má 21 měsíců)tak to uvítal. Odmalička je uměl vykoupat, obléct, nakrmit je, takže nebyl problém. A co se týkalo okolí, tak ostatní maminky ho dávali jako příklad doma a ostatní jej povzbuzovali.
Vaření bylo bez problémů, sám se naučil už kdysi vařit. Takže s tím nebyl problém. Občas když mám čas a náladu, tak mu večer uvařím na další den, aby toho neměl moc. Ale není to pravidlem.
Uklízení zvládá také bez problémů. Hodně nás to spojilo a ví, že být na mateřské a starat se o děti není jen tak, jak si spousta tatínků myslí.
11.9.2008 12:24:48
My jsme si to vyzkoušeli, když bylo holčičce mezi 6 a 12 měsíci a bylo to skvělý. Manžel sice jako 100%manažer rodiny nefungoval, ale díky tomu, že máme v bytě spoustu techniky, to nebyl takový problém. Navíc si na rozdíl od článku upřímně nemyslím, že úplná výměna rolí je vhodná.

Marně přemýšlím o nějakých záporech. Kladů bylo hodně. Manžel si na vlastní kůži uvědomil, že mateřská opravdu není "dovolená". Zjistil, že se dokáže postarat i o takhle malé dítě. Má k Báře o dost bližší vztah. Naučil Báru bez debat usínat (asi nebyl tak měkkej, jako já). Bára v tomhle období neprožívala vůbec separační úzkost. Já jsem si mohla vyzkoušet a opravdu svobodně se rozhodnout, jestli se chci věnovat dítěti, nebo kariéře (na plné čáře vyhrála Barunka).

Myslím, že co je opravdu důležité, je ta důvěra, že partner to zvládne. Na rozdíl od rad v článku jsem nevolala manželovi několikrát denně, co se děje. Prostě jsem mu věřila.

A ještě jedna poznámka, nejhorší reakce jsem si vyslechla od starších kolegyní v práci, ale těch, které byly na kariérním žebříčku opravdu vysoko, řekněme, že ve svých oborech dosáhly téměř maximum. To mě překvapilo.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 62 [Dalších 12 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.