Jája |
• |
2.10.2008 15:53:54
Přesně jak píše Fišperanda, klasiské pohádky jsou krváky a měly by se číst ne dětem, ale dospělým po 22. hodině.
Zkuste pohádky Miloše Macourka, najdete je v každé knihovně. Třeba o tom, proč žirafa dostala pětku z tělocviku (neudělala kotoul, protože měla dlouhý krk) a další. Já kdysi pracovala v pomocné škole a moji pomocňáčci, už děcka v pubertě, milovala čtení právě těchto pohádek, pak jsem jim četla věci jim i bližší, jako Vinnetoua a další. Oni by si je sami nepřečetli, ale když jsme četli, tak by bylo slyšet spadnout špendlík. Pka bych zkusila Večerníčkové pohádky, o krtečkovi, broučky, včelí medvídky, taky včelku Máju, Honzíkovu cestu. Když zajdete do první knihovny, máte toho dost. Někdy není špatné třeba jen v klidu ležet, nerozsvěcovat a společně poslouchat pohádku z CD-čka. Moje dcera poslouchala pohádky někdy do 1. třídy, pak už si je četla sama a já byla zbytečná. A taky ji klasické pohádky nebavily a z princezen měla doslova osypky. Tak jsme četli něco jiného. |
Helena, tři dospělé děti |
• |
2.10.2008 14:36:18
Tak mu čtěte zajímavosti z encyklopedií, to je úplně jedno, jestli to je nebo není pohádka, hlavně když ho to bude bavit.
|
Nanyna, dcera 9let |
2.10.2008 14:33:03
Děti z Bullerbynu, Čaroděj ze země Oz, Malý Princ...
Českou klasiku skoro ne, fakt jsou ty pohádky morbidní, nemluvě o "staré češtině", které kolikrát nerozumím ani já . |
Helena, tři dospělé děti |
• |
2.10.2008 14:30:00
Chci se podělit o svou zkušenost se čtením pohádek. Já sama jsem četla dětem pohádky před spaním od malička. Dnes jsou všichni vášniví čtenáři a svou lásku ke knihám předávají dál. K dokonalosti to dovedla má dcera, která své dceři čte pohádky každý večer od prvního dne, kdy přišla z porodnice. Samozřejmě že nejdřív tomu dítě nemůže rozumět, ale slyší a vnímá váš hlas a intonaci a vytváří si tak jakýsi pravidelný rituál. Ze začátku je jedno, co čtete, u mé dvoutýdenní vnučky měly například největší úspěch horory z Kytice. Ani nedutala, jen na mne kulila oči a vždy spokojeně usnula. Teď, ve svých necelých třech letech už si sama řekne, o čem by chtěla přečíst pohádku. Ty oblíbené můžeme opakovat pořád dokola. Je zajímavé, že některé pohádky mají větší úspěch, když je čte maminka, u některých zase tatínek. Není většinou žádný problém s usínáním. Od mala má zažito - pohádka, pusinka a spinkat.
|
2.10.2008 14:06:06
Nám se v tomto věku nejvíce osvědčily knížky s říkankama nebo krátkýma pohádkama. Dnes to funguje tak, že děti si tu knížku vezmou se slovy - jdeme si číst a podle obrázku si pamatují říkanku, takže mi čtou sami
|
2.10.2008 14:05:22
Nám se v tomto věku nejvíce osvědčily knížky s říkankama nebo krátkýma pohádkama. Dnes to funguje tak, že děti si tu knížku vezmou se slovy - jdeme si číst a podle obrázku si pamatují říkanku, takže mi čtou sami
|
mame |
2.10.2008 14:03:02
U nás je to podobné. Téměř čtyřletý syn taky nemá rád takové ty "drsné klasiské" pohádky. Od mala miluje dětské obrázkové slovníky, u kterých si můžeme povídat, co všechno je na obrázku. V soušasné době u nás letí Příběhy včelých medvídků s překrásnýma písničkama od Svěráka a Uhlíře. Taky Ferda mravenec a jemu podobné večerníčkovské typy pohádek. Do knížek a čtení je fanda, z knihovny pokaždé táhneme plný batoh nových knížek :)
|
Ostružina |
2.10.2008 13:56:55
Zkuste třeba příběhy od Eduarda Petišky - Alenčina čítanka, Martínkova čítanka, Birlibán ... je to ze života předškolních dětí, žádné horory :o)
|
Meridian |
2.10.2008 13:55:37
Myslím, že záleží na dítěti. Náš malý pozorně poslouchá čtení už od 8 měsíců. Teď má 23 měsíců a sám vyžaduje čtení říkadel a kratších pohádek. Umí většinu koncových slov rýmů. Taky jsou zajímavé knížky, kde jsou místo některých slov obrázky, dítě pak může číst s vámi.
|
Linda |
• |
2.10.2008 13:55:32
Naše holčička akceptuje čtené příběhy cca od 2,5 let, do té doby to bylo "jen" prohlížení knížky, povídání nebo povídání příběhu mými slovy. Teď ve 3 letech má ráda i delší pohádky, které vyprávím a vydrží i delší; ty čtené musí být krátké.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.