Jancy |
23.10.2008 12:48:45
Můj starší syn taky nečetl. Pak vyšel, některými zatracovaný, Harry Potter a čtenářství se posunulo k lepšímu. Teď je na střední a čte poměrně hodně, našel si tu svoji parketu. Mladší je jiný, chodí do čtvrté a čte hodně a rád.
Pokud dětem dělá čtení ještě potíže zkuste, číst společně, duo. A nebo na přeskáčku, ty odstavec a já dva. Neunaví se tak rychle a pokud mu ještě při čtení unikají souvislosti, tak ten jeden odstavec, který přečetl, ale nepobral, si doplní, domyslí z těch dalších dvou od maminky. A časem se třeba začnete střídat po jednom a pak ho to začne zdržovat a raději si to přečte sám |
petra + 1 dítě |
• |
7.10.2008 1:02:13
Naše dcerka má 28 měsíců a z knížek čteme už dost dlouho, začala jsem už před prvním rokem, nejdřív jen krátká leporela, říkanky... teď čteme i delší pohádky, ale vybírá si vždycky sama, co chce přečíst. A taky má tendence mi do toho "mluvit" - komentuje to, popisuje obrázky nebo napovídá, co bude dál Tak já to dělám tak, že např. vždycky po otočení stránky, když začne vykládat, co je na novém obrázku, čtení přeruším, nechám si popsat obrázky, sama jí je i nějak okomentuju a pak řeknu něco jako "Tak, budeme si zase číst dál, ať víme, jak to dopadne, zatím se stalo...." a ve stručnosti jenom připomenu kousek děje předtím, aby věděla, na co zas navazujeme.
|
Dana,dvě holky |
• |
6.10.2008 23:07:54
Čteme teď Ferdu Mravence.Super.Jako dítě jsem ho také zbožňovala.
A Sněhurku znala holka zpaměti už ve 4 letech.Milovala jí,protože sama vypadá jako Sněhurka a už v porodnici jí tak říkali . |
Lenka, 2 chlapečci |
• |
6.10.2008 23:04:39
Můžete prosím napsat příklad nějaké takové knihy, kde jsou místo slov obrázky ? Moc děkuji....
|
hrouda |
• |
6.10.2008 13:03:01
Nemůžeš PROSÍM uvést nějaký příklad? Třeba i s otevřeným koncem, protože já si neumím představit ani začátek.
|
Marta |
• |
6.10.2008 11:56:26
No uvidíš. Náš syn do 10 let nečetl nic. Pak mi hodná paní knihovnice (díky, Blanko:) poradila příběhy Sempé+Goscinny. A nakonec vyšel Harry Potter a od toho už se neodlepil. A to, že někdo nečte, není žádná vada. Můj manžel taky nečte a přesto je to inteligentní milý člověk. Holt si city užije někde jinde.
|
5.10.2008 16:59:20
Hm, nám se právě líbí ta staročeština. U podobné diskuze na téměř stejné téma se objevil docela trefný názor, že když Jiřík přinesl "živé vody", tak v čtenáři to vyvolává pocit, že musel zdolávat nebezpečenství....kdežto když přinesl "živou vodu", tak to zní, jakoby pro ni šel do samoobsluhy. A díky té staročeštině mi nedělaly problém na škole přechodníky.
Jinak - frčel u nás také Medvídek Pú, i když jsme spoustě věcí nerozumněli, Malý princ, Andersen (ale to až později), Erben a Němcová, Babička (bohužel - já ji nesnášel, ale Markétka milovala) a teď jsme vyštrachali klasické ruské pohádky. |
Pratchett |
• |
5.10.2008 16:54:09
Doporučuji tuhle knížku. Doma jsme sice měli spoustu knížek a pohádek pro děti, ale chtěl jsem něco pro neteř, protože ráda poslouchá a chtěl jsem, aby měla něco modernějšího.
Doporučuji právě knížku Co vyprávěla dlouhá chvíle. Je zajímavě ilustrovaná (neteři se obrázky líbí, i když nejsou klasicky "Disneyovsky" srozumitelné a jsou hodně umělecké) a příběhy jsou úžasně dětské i dojímavé...a vtipné. Nejdřív jsem si knížku přečetl jen já sám a skvěle jsem se u ní bavil) Jinak - každé dítě je jiné - některé čtou, některé ne. A nepomůže NIC - ani předčítání, ani tahání do knihovny. Synovec, ačkoliv jsem mu četl a příběhy ho zajímaly, do patnácti let nepřečetl skoro nic. Teď čte horory) Počítačové hry mají větší kouzlo - bohužel. Lituju, že nezažije ty situace co já, kdy jsem byl ochoten a schopen číst do tří do rána jen abych věděl, jak knížka skončí. A že jsem si Pána prstenů představoval tak, jak jsem chtěl já - a ne podle filmu. Zato neteř je ze čtení nadšená a čteme kde co. Teď jsme objevili Neználka, během zimních prázdnin máme spadeno na Tajemství proutěného košíku a Neználka na Měsíci A já se učím číst artikulovaně, aby mi každý rozumněl - neteř je dobrá kritička. |
4.10.2008 22:14:45
když byli dceři asi dva roky, také si vymýšlela, o čem chce slyšet pohádku. Bohužel v té době procházela jakousi fascinací vlastním pohlavím každá druhá pohádka musela být o pindě (výjimečně také o pindíkovi). To byl záhul pro mou fantazii! A synovec zase zhruba v tomto věku vyžadoval výhradně pohádky o tancích.
|
Hrouda |
• |
4.10.2008 21:53:22
FAKT?
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.