| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Věříte na obrázky?

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 127 [Dalších 67 >>]
26.11.2008 23:26:50
Tak já jsem v 8 letech neznala jediného Žida, ale valné mínění jsem o nich neměla, protože
1) zpívalo se o Velikonocích, že byli psi černí nevěrní
2) děda pohrdlivě říkával, když jsme měli kšiltovku při svačině
"Sundej si čepici, když jíš, to dělají jenom Židíí" (používal to asi taky jako stereotyp, neslyšela jsem ho jindy šířit nějaké rasistické nálady)
3) o Osvětimi jsme se učili, že tam zahynuli protifašističtí bojovníci

Činím za to všechno odpovědné dospělé
26.11.2008 23:17:35
Re odlišnost: myslím, že děti to berou normálně, pokud se jim to normálně vysvětlí. Dospělí mají víc předsudků.

Obecně myslím platí, že divné nám připadá to, co neznáme. Vůbec se nestydím za to, že by mi chování člověka dejme tomu s Aspergerovým syndromem "naživo" připadalo taky divné. Nemůžu ani vyloučit, že bych nějak neadekvátně zareagovala v situaci, kdy by na tom člověku nebylo na první pohled vidět, že je postižený.

Proto jsem ráda, že lidé jako Maceška o takových věcech píší, a ještě takovým způsobem. Protože co poznáme, není pro nás už tak cizí a budeme mít pro ty, kteří se chovají jinak než my, větší pochopení, když budeme vědět, PROČ se tak chovají.
26.11.2008 23:12:01
nojo, ale ty jiný děti to mají taky od rodičů... neříkej mi, že by osmiletýho to o těch židech napadlo samo od sebe.
štěpánka
  • 
26.11.2008 23:10:41
No, děti to taky někdy mají od jiných dětí. Pamatuji si, jak jsem domů přišla s tím, že Židi jsou pěkní parchanti. No a moje babička se rozbrečela, protože děda byl z židovské rodiny a jediný přežil válku. A ona celou válku schovávala cukr, aby ho dala svým dětem do zavinovačky (resp.do kapsy), kdyby musely do koncentráku. Ještě teď bych radši držela pár facek a to mi tenkrát bylo asi 8 let a jen jsem doma zopakovala názor většiny (třídy)...
Babička mi samozřejmě odpustila, ale já to mám pořád někde v hlavě jen málo zasuté, protože si na to vzpomenu vždy, když se hnusně mluví o Cikánech, Č(č)ernoších, Židech, postižených, feťácích, HIV pozitivních atd....
Tím ale nevylučuji vliv rodiny, samozřejmě.
26.11.2008 23:03:27
Děti to maj od rodičů. Kdysi jsem byla maminkou chlapečka na písku (dneska je mu 23)a tam chodil takový na pohled jiný chlapeček, děti s tím problém neměly, ale matky začaly:
"Pojď, jdeme, nepučuj mu to" nebo ještě lépe (ten kluk tam chodil sám, byl ze sociálně problematické rodiny) "Jdi si hrát pryč, nesahej mu na ty hračky" bylo to hnusný a zadělala jsem si tehdy na kruté opovržení kolegyň ze sídliště:

"to je ta, co nechá hrát malýho s tím debilem"
štěpánka
  • 
26.11.2008 22:56:21
Ale já s tímto tvým názorem přece souhlasím. Taky si myslím, že odlišnost není důvod k posměchu. Jenže svět je takový, že odlišnému vysmívá a je-li odlišný zranitelný, může trpět. Bohužel, ani děti nejsou lepší než dospělí. A bohužel, většina "převálcuje" slušnou menšinu. Proto jsem psala, že mimozemšťan bohužel není Rybka (jejíž názor se mi nelíbí), ale spíše odlišní lidé (a autisti zcela jistě).
budlii
26.11.2008 22:54:08
Ahoj.
Já děti sice ještě nemám, ale snad se taky dočkám :o).
O různě postižených dětech (snad na ten výraz nejste hákliví?) jsem hodně přemýšlela. Mají svůj svět a vypadají v něm šťastní, ale jsou v něm šťastní? Asi existuje mnoho teorií, jestli ano nebo ne, ale ani nejlepší a nejvěrohodnější výzkum nemůže ukázat, jak se člověk ve skutečnosti cítí. Vnímám lidi s různými handicapy, potkávám je, občas se na mě některý z nich usměje, což je krásný pocit. Ale řeším sama v sobě velké dilema. Když potkám člověka s handicapem, ať už tělesným nebo mentálním, nevím, jaký k němu mám zaujmout postoj. Nevím, zda se na něj mám dívat (je mi jasné že na viditelné postižení asi ne), zda se na něj mohu usmát, zda ho třeba i pozdravit když se dívá on na mě?? Možná Vám to příjde směšné, ale já opravdu tápu. Je mi těchto lidí líto, přesto jim tu lítost nechci přehnaně projevovat, myslím, že po ní ani netouží! Na druhou stranu, jsou to lidé, jako my, mají své sny, touhy, nesplněná přání ... některým jejich vlastní svět vyhovuje, pak jim ho neberme, někteří si možná přejí být jako my - zdraví lidé. Ale chtějí, abychom si jich všímali?
Míše moc fandím, nejen proto, že krásně maluje, ale proto, že se nevzdá svého světa, svých obrázků.
26.11.2008 22:51:27
No tak já třeba nejsem vůbec zasvěcená, Macešky články na toto téma pokládám za poezii a jev zvaný autismus znám tak maximálně od Dustina Hoffmana.
Ale zdá se mi normální akceptovat odlišnosti a uvědomit si, že o skutečném štěstí víme tak málo, že bychom se neměli pošklebovat nad tím, že někdo myslí a vnímá jinak než většina lidí.
štěpánka
  • 
26.11.2008 22:44:36
Libiku, obávám se, že jako mimozemšťani spíše působí autisti. Potkala jsem v životě jen 3 (měli Aspergerův syndrom, což prý je jedna z nejmírnějších verzí autismu) a všichni byli takoví mimozemšťani a bohužel nebyli jen milí a příjemní a úžasní, ale často i pěkně nepříjemní pro své okolí. Ale právě proto, že jsem je potkala, tak vím, že to nejsou ani blázni ani nic jiného, hanlivého. A většinou mají velkou smůlu v nechápavosti okolí, zejména pokud nejsou včas diagnostikováni a nechápou je ani jejich vlastní rodiče.Ti bývají ze svých dětí zoufalí a bezradní. Po udělení "nálepky" je to většinou lepší. Rodiče se uklidní, že nic ve výchově nepokazili, jen jejich dítě je "jiné", ve škole pochopí, že některé věci nedělají naschvál, ač to tak vypadá..... A navíc bývají výrazně "geniální" v nějaké oblasti (nejčastěji prý matematika a jiné exaktní vědy). Jenže kde je něčeho hodně, jinde to zase chybí.
Tady diskutují samí mírně nebo více zasvěcení. Rybka jen vyjádřila názor široké veřejnosti..... Bohužel.
zuzini
26.11.2008 21:46:34
Jaký máš problém rybičko? Hmmm?

Maceško, Tvé články zbožňuji, jsou tak plné lásky. Míša musí být úžasné mladé stvoření :-)
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 127 [Dalších 67 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.