| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nemám vůbec žádné kamarády!

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 86 [Dalších 6 >>]
5.12.2008 12:39:59
Je tu článek, který mi možná pomohl položit otázku, o které delší dobu přemýšlím. Dceřin jsou 4 roky, ve školce je ve třídě s předškolákama.Delší dobu byla nemocná, když pak přišla zpět do školky, okamžitě ji běžely některé děti vítat. Bylo to asi 5 holek a dva kluci. Byli úplně nadšení, dceru objímali. Poté se mě manžel zeptal, jestli jsem si všimla, že to všechno byly "moc hezké děti". A že je asi malá v partě těchto dětí. Zarazilo mě to, myslela jsem si, že "skupinky" se tvoří až na základní škole.Nevím, co si o tom myslet
helena 6
  • 
5.12.2008 12:15:21
Také jsem byla trochu mimo kolektiv. Důvod byly dvě věci. Odstěhovala se mi asi ve 2. třídě nejlepší kamarádka a také jsem měla ekzém a lidé to dost vnímali, protože jsem ho měla nejprve na rukou (mimo jiné), což nebylo až tak vidět, ale pak na obličeji a krku. To už bylo horší - někdy jsem nechtěla chodit ani do školy. Nosila jsem roláky ke krku - říkali mi jeden čas skafandr - jak jsem se pořád zahalovala. Asi to nikdo nepochopí. Také kdo to zná, ekzematici mají takový reflex, že když je někde něco zašolíchá, tak se hned škrabou a šijí sebou. Což v dospělosti člověk ovládá, ale v dětství si to ani moc neuvědomuje, ale ostatní to vnímají a v lepším případě si z toho dělají jen srandu.
Na sraz základky jsem šla trochu z obavou. Nakonec jsem opět stála na okraji zájmu. Většina těch "normálních" už měla děti po dvacítce, vdaní-ženatí nebo rozvedení, i hvězdy nakonec měly smůlu a jeden z nejlepších neudělal nakonec ani vejšku. Výraznou kariéru neměl asi nikdo z nich. Ale tvářili se spokojeně - až na vyjímky. Odešla jsem asi po hodině. Neměla jsem si s nimi co říct. Do jejich světa nepatřím.. Ale lichotilo mi, že i krásky "po dětech" vypadaly obyčejně a já jsem se docela vyšvihla, tak jsem si vychutnávala tu změnu. A dnes s malou se snažím, abych nevypadala jako "mamina", ale jako sebevědomá žena "středního věku" :-D. Ale to neznamená make-up, ale vyzařovat spokojeností a o tom to je!

Já jsem dnes už také spokojená, na střední jsem byla v "průměru" a na vejšce mám "svůj" okruh, ale dálkaři to stejně moc neřeší a s malou dcerou se kontakty omezily ještě na minimum. Pár dobrých kamrádů mám z práce a jednu nejlepší kámošku z dětství, která byla o rok výše a také byla ve své třídě "outsider".
Cita
5.12.2008 11:52:47
Mono, já se v dětství několikrát přestěhovala, kolektivů bylo několik a moje role v nich se měnila, byla jsem za outsidera i za hvězdu..poatupně jsem pochopila, že se musím spoléhat jen na sebe a neviset na názorech druhých..

...každopádně si myslím, že změna kolektivu v případě, že dítě nezapadne a trápí se kvůli tomu vůbec není špatné řešení!..rozumím i tomu, jak nešťastné jou děti, které musí opustit kolektiv, do kterého zapadly dobře..

Pokud to bude nutné, neboj se toho..vždyť mnoho dětí školu změnit MUSÍ (např. kvůli šikaně) a většinou jsou pak o mnoho spokojenější. Veš kolce je ale ještě brzo o tomhle uvažovat, ve škole může být všechno úplně jinak.
5.12.2008 11:38:24
Souhlasím,svému dítěti bych to, co potkalo mě nepřála též, na stranu druhou ho nehodlám vést k tomu, aby ty třídní hvězdičky poslouchalo. No, doufám, že u něj to bude jinak - a bude natolik dominantní, aby si tu autoritu sjednal sám. Vidím to u příbuzné, ta to má zjevně celkem na háku.
*Niki*
5.12.2008 11:06:47
I když, 2 "věrné" kamarády synek má. Když ale nejsou ve školce, nehraje si s nikým. Mám to brát jako věrnost nebo neschopnost reagovat na změnu? Zatím je malý (necelých 5 let), ale jelikož v něm vidím sebe, vím, jak to může pokračovat...
*Niki*
5.12.2008 11:04:24
Taky jsem byla (a jistým způsobem stále jsem) outsider. Vadí mi to čím dál méně, vím, čím je to způsobeno. Sebereflexe mi nechybí, spíš vůle některá svá jednání změnit. Ale jsem hodně ráda sama, takže to zvládám.
Můj syn je podobný a někdy mi to rve srdce. Je i obdobná cíťa jako jsem bývala já. Je encyklopedický typ, což děti jeho věku nezajímá. Nemá si s kým povídat (jen s námi doma), vrstevníci jeho znalosti nemají. Na druhou stranu nemá bohužel dost sociální inteligence se přizpůsobit kolektivu. Možná by mu prospěla změna kolektivu, dnes je víc možností než když jsem já bala malá. Ale nenaučí se tak utíkat před problémy? Ne vždy v životě bude možná změna (i když možná jo, může měnit zaměstnání a manželky každý rok), nenaučil by se tím, že když není po jeho, prostě půjde jinam, že není potřeba se přizpůsobit? Pak bude střídat holky jako ponožky, když nebude po jeho :-)
Ale zas nutit ho zapadnout do kolektivu za každou cenu taky není dle mého gusta... takže taky nevím co s tím.
Raduza
5.12.2008 10:49:24
Jako dítě ve školce jsem sedávala bokem a koukala na děti jak si hrají, naprosto spokojená. Ve škole jsem nosila poznámky typu "nebaví se spolužáky". Trochu se to změnilo, když jsem v páté třídě začala kamarádit s třídní hvězdou, tudíž jsem se "svezla" s ní. Na gymplu jsem byla "řadová", ovšem bez obdivu ke hvězdám :-)) a v osmnácti jsem se úplně změnila, na nástavbě už jsem byla oblíbený člen třídy. Je pravda, že také ke své spokojenosti nepotřebuji obdiv kolektivu a tak. Ještě tedy musím napsat, že jsem měla kamarádku mimo školu, se kterou jsme trávily všechny volné chvíle. Možná to bylo tím, že jsem byla v pohodě. Dcera kamarády potřebuje, a když ji vidím stát mimo kolektiv, tak je mi špatně. Ale naštěstí je spokojená. Možná je to jinak než jak to vidím chvíli já. A jak dopadly třídní hvězdy? Nic moc.
fisperanda
5.12.2008 10:29:33
Pod tohle se můžu podepsat. Být outsider není nic jednoduchýho. Na základce to ještě nebylo tak děsný, ale na střední to udeřilo plnou silou. Období nelehké. Nicméně jsem se hodně naučila, hlavně o sobě. Vytěžila jsem ze situace maximum, posílilo mě to. Vím, že dokážu fungovat nezávisle na obdivu nebo přijmutí kolektivu, a můžu si tak vážit sama sebe. Naučilo mě to, že jedině když si budu věci dělat podle sebe, tak budu šťastná. A nestačím se divit, kolik lidí v tomhle směru vůbec nedospělo. Jak jsou dospělí jedinci zaseknutí na tom "co si pomyslí ostatní". Nechápu, že se někdo bojí oblíct tak, jak chce, nechápu, že se někdo bojí udělat to, co chce. Už vůbec nedokážu pochopit, že většina lidských problémů pramení z nedostatku odvahy vyfiltrovat ze svýho života lidi, kteří obtěžují.
Na druhou stranu bych si asi nepřála, aby dcera byla outsider, rvalo by mi to srdce. Je to sice dobrej základ do života, ale přiliš drsnej.
Ráchel, 3 děti
  • 
5.12.2008 10:16:34
myslím, že nejde jen o běžný "kroužek" typu keramika, ale o nějaký dobrý (!) oddíl (skaut, turisťák), kde je mnohem více prostoru pro navazování trvalejších a pevnějších vztahů. Mně osobně to zachránilo, ve třídě jsem byla taky outsider, v oddílu byla úplně jiná atmosféra.
Moncaka
5.12.2008 9:58:16
Holky díky za rady. Kroužků má dcera hodně, tam kamarády má. Ale kroužky nejsou tak často a ve třídě ve škole přeci jenom tráví nejvíce času. A tam jí absence kamarádů nejvíce trápí.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 86 [Dalších 6 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.