| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chudáci bohaté děti

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 611 [Dalších 531 >>]
9.6.2009 9:23:12
Grainne, jistě, že to není zapovězeno. Ale IMHO to o autorovi leccos vypovídá.

Píšeš "řadí se do kritizované skupiny nebo možná mají jen snahu se tam vřadit". Co je to, ta kritizovaná skupina? "bohatí podnikatelé"? nebo "bohatí podnikatelé, kteří zároveň zanedbávají své děti"? Pokud to první, tak se ani nedivím, že se někdo ozve - myslíš, že to, že někdo podniká a má dost peněz, automaticky znamená, že na svoje děti kašle? Znám rodinu, která je z tohohle pohledu "za vodou", maminka je doma a o děti se příkladně stará. Myslíš, že si zaslouží "tlak a kritiku" jen proto, že nepočítají každou korunu? Kdo po takové situaci ve skrytu duše netouží? A nemělo by automatické hození těchto lidí do jednoho pytle s maminkou věčně ve fitku a duševně strádající holčičkou přece jen určité znaky závisti?

Pokud o to druhé, tak do takové skupiny by se asi těžko kdo chtěl vřadit ;-))

Grainne
9.6.2009 9:20:52
Kudlo, nevhodné zacházení s lidmi na nižších pozicích mi opravdu vadí a co mi ještě vadí, že někdo upadá do iluze, že tomu tak není. "protože on si přece taky vydělával úklidem jako student".
Hm, tak to je bohužel idealismus. Jinak je zacházeno se studentem, protože společnost vnímá, že to je potenciál, schopný se vřadit do té "lepší kategorie", jinak s paní, která tento potenciál nemá. Myslím, že není od věci tu a tam někoho z té iluze probrat.
Vyzkoušela jsem to osobně. V mém věku už nemám "studnetský potenciál", takže se mnou nebylo zacházeno příliš vlídně. Ve chvíli, kdy jedna známá nechtěně "provařila" mou společenskou identitu, chování se změnilo a změnil se i plat směrem nahoru - za stejnou práci.
Považuju to za určitý odraz vnímání společnosti, který se mi zdá v tomto ohledu poněkud pokřivený.
Paní, která nastoupila po mně - taky jsem se vyléčila z jiné iluze, že lze být plnohodnotným člověkem i na podřadném místě, samozřejmě dostala můj původní plat. Minimální mzdu. Co k tomu dodat?
Grainne
9.6.2009 9:12:13
Kudlo, není zapovězeno psát "nějakým tónem o někom". Naopak.
Jak jsem to tak sledovala, ti, kdo se řadí do kritizované skupiny, nebo možná mají jen snahu se tam vřadit, vyrazili do boje hájit své řady. Zdá se mi, že je jich tu většina.
Hlavním "důkazem" přitom bylo obvinění ze závisti. Co jiného, než tento nízký pud by mohlo vést autorku k napsání tohoto poněkud jednostranně zaměřeného článku.

Zajímalo by mě, kdo opravdu "hájí své řady" a kdo se jen bojí, aby nebyl ani náhodou obviněn ze závisti. Zdá se, že tohle obvinění chrání "bohatou protistranu" před přílišným tlakem a kritikou.
Baví mě to.
9.6.2009 9:08:36
Grainne, je fakt, že některá povolání jsou považována za prestižnější a jiná za méně. Často právem, protože dělat třeba chirurga je z hlediska kvalifikace a odpovědnosti opravdu mnohem náročnější, než šůrovat podlahy. IMHO je to v pořádku a netřeba se nad tím pozastavovat. Rovnostářství jsme tu už jednou měli. IMHO by se ale taky člověk měl ke svým spolubližním chovat slušně, bez ohledu na profesi, kterou vykonávají. A to sám za sebe a bez ohledu na názor "většinové" společnosti. Víc toho asi pro atmosféru v té společnosti udělat nemůžeme.

Máš pravdu, že už toho byla většina asi řečena. Měla jsem dojem, že Ti vadí, že je s lidmi v těch "nižších" pozicích častěji zacházeno hnusně než s těmi v těch vyšších (což samozřejmě není v pořádku). Ale taky jsem měla dojem (možná špatný, tak mě když tak oprav), že bys to chtěla řešit tím, že ta "méně prestižní povolání" jako je třeba hospodyně, eliminuješ. Což mi připadá nereálné.

Asi nejde úplně zabránit tomu, aby si různí blbové vyskakovali na ty, na které si troufnou, a to budou spíš ti pod nimi, než ti nad nimi. A ta povolání považovaná za "méně prestižní" budou existovat vždy a všude, protože je jich potřeba. Já tu skutečně nevidím jiné řešení, než to začít kultivovat od sebe a slušně zdravit pana primáře i paní toaletářku.

9.6.2009 8:58:49
Atiso, já myslím, že samotný popis zkušenosti s "chudou bohatou" holčičkou by nevadil zdaleka tolika lidem, jako tón, jímž je to napsáno.

Nemám důvod nevěřit, že k situaci popisované v článku opravdu došlo, ale vadí mi tam to zevšeobecňování - maminka se chovala tak, jak se chovala, PROTOŽE to byla Paní Podnikatelová.

Představ si, jak by článek o stejné události napsala třeba Maceška.
atisa
9.6.2009 8:39:08
Ještě, že se nevyskytujeme v oblasti se zvýšeným výskytem syslů a psounů, co by ti golfisté dělali...:o)
Jen na odlehčení, lidi proboha autorka nikoho nesoudí, jen popsala to, s čím se setkala a jaký to na ní udělalo dojem a někteří by ji tu bez mála linčovali. Kdyby 100 dalších lidí, tak každý bude mít s tím samým jinou zkušenost.Většina se tu ohání, jak mají právo na svůj názor, to snad autorka také, ne?
A měla bych také zkušenost, abychom se odprostili od školného, vyšších vrstev atd. Také jsem si jako studentka vodila domů spolužačky. Na státní škole bez školného. Jedna, z velice dobře situované rodiny, u nás nic nebylo akorát, oni to vždy měli lepší, měli to a ono a já se vždy cítila trapně. K jídlu také většinou co jsme měli my ona nejedla, ovšem kromě nutely, která byla nedostakové zboží a já ji jednou dostala od známých z Německa a ze slušnosti jí nabídla a vzápětí jsme byli rádi, že nám zbylo dno skleničky.Jeden z jejích rodičů dokonce vyučoval na střední škole gastronomii, ale když jsme měli vaření my ve škole, nevěděla, že by se rýže propláchla, než jí dám vařit...Druhá spolužačka, maminka samoživitelka, doma 4 děti, někdy to bylo i znát co se týče oblečení, nebo toho co si mohla dovolit oproti ostatním spolužákům, ale když přijela, milá upřímná holka, která si na nic nehrála, opečený salám baštila se stejnou chutí jako pečené kuře...Hádejte, kterou jsme asi obě s mamkou měli raději...Po letech jsem byla navštívit tu první, dům samozřejmostí, s pýchou mi ukazovala nové plovoucí podlahy, já myslela, že mají pod nožičkami takové ty filcové podložky, aby si ty podlahy nepoškrábali, ovšem z blýska jsem zjistila, že to jsou chuchvalce prachu, neboť ona zvládá uklidit celý dům za 2 hod, v pohodě a já celý byt za půl dne...
Takže jak říkám, každý má jinou zkušenost a vše je otázkou priorit,které jsou také pro každého jiné.
Grainne
9.6.2009 8:15:49
V Kauflandu myslím mají 3/4 úvazek, alespoň jak jsem to pochopila od známé, takže plat je něco málo přes 6 000,- Kč.
Li.
9.6.2009 8:11:46
Minimální mzda u nás je 8 tisíc. Že by Kaufland porušoval zákon? A jak to, že na to ještě nikdo nepřišel? ~t~~t~~t~
Grainne
9.6.2009 7:57:19
Kudlo, trochu jsme odbočily v debatě, to je patrně známkou toho, že se téma vyčerpalo.
Pokud se znovu stočímě k debatě o hospodyních, už se vracíme zpátky, myslím, že je jasné, že práci a profesi hospodyně společnost nepovažuje za prestižní profesi a pokud by proběhla nezaujatá anketa, patrně se objeví někde na posledních příčkách oblíbenosti.

Fakt, že já považuju zaměstnání a zaměstnávání hospodyně za řekněme ne úplně ideální tu nehraje roli a nikomu nepodsouvám, že by se měl stydět, to už jsem ostatně vysvětlovala taky.
To, že v hierarchii společenského žebříčku stojí na vyšší příčce ten, kdo hospodyni zaměstnáva, než hospodyně sama - opravdu nevím, proč o tom diskutovat, to je prostě fakt, který na druhou stranu připouští možnost, že hospodyně je lidsky kvalitnější člověk, než její zaměstnavatel, ale nemusí to tak být. To už bychom musely debatu přenést do posuzování jednotlivých případů.
Karel
  • 
9.6.2009 6:40:39
A teď si představte, že existují také nevyvolené a nemovité rodiny, kde se dětem nikdo nevěnuje (v horším případě se tam dějí jiné horší věci). A existují také ty vyvolené rodiny, dokonce s paní na úklid (kterou ovšem mají proto, aby svůj čas mohli věnovat dětem), kde jsou sice rodiče pracovně vytížení, ale zároveň poskytují svým dětem vše co potřebují (nejen materiálně samozřejmě). Bože můj, dokonce by snad mohli i chodit na golf.
Z tohoto článku čpí nezvládnutá emoce - závist. Celkově to vyznívá velmi trapně.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 611 [Dalších 531 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.