19.6.2009 9:57:48
Já si pamatuji, když jsem měla v devadesátým malýho, tak v té době byl feminar ještě na poukázky. Po 14 dnech prostě u mne mlíka bylo málo a kluk pořád plakal. Tenkrát dětská mi řekla, že poukázku mi nedá a že musím kojit. Po dalším týdnu jsem šla a vyžebrala v lékárně jednu krabici s tím, že mi došla a lékařka už tam není. To byla taková úleva - malý od té doby spal celou noc a bylo to úžasný miminko. U druhýho bylo vše dostupné a už ten pocit, že mne nikdo nenutí byl úžasný. Bohužel, onemocněla jsem a díky tomu jsem zase o mléko přišla
|
Petra Neomi |
• |
19.6.2009 9:46:02
No, imho je to v pořádku. Jako kolemjdoucího mě neobtěžuje kojící matka, řvoucí dítě už trochu otrava je (ač to samožřejmě jako majitelka řvouna chápu).
Já osobně jsem kojila všude, i při předávání cen Akademie sffh :)) Myslím, že jsem udělala hodně osvěty mezi fanoušky fantastiky, na druhé straně, po jistou dobu se mi zdálo, že mé popředí zná opravdu detailně každý z mých kolegů. |
maja |
• |
19.6.2009 9:17:29
a hlavně : je to mýtus , že děti krmené z lahve sedí celý den doma nebo jejich matky utíkají co 3 hodiny domů , aby je nakrmily.
To se vezme tolik lahví kolik budeš potřebovat ( čistých a vyvařených) , vodu převařenou třeba do té termosky a mléko zvlášť. Když potřebuješ dávku...smícháš to. No problem. A ještě jedna věc: všechny 3 naše děti měly rády i studené mléko ( krkavčí matka co, ale ony to opravdu měly rády a teplé třeba v horku vůbec nepily a studené jim jelo) |
Ilona a její holčičky |
• |
19.6.2009 8:23:43
Právě to, že se může vyndat prso kde mě napadne, mi na kojení vždycky vadilo. Nikdy jsem to neudělala, právě proto, že mi to přišlo hodně intimní. Hrozně by mi vadilo, že ně mě lidi můžou civět. Kojila jsem děti vždy jenom krátce, protože jsem měla problémy, ale při krmení z láhve jsem je také hladila po hlavičce, mazlila se s nimi a mohly se mě dotýkat. V tom žádný rozdíl mezi kojením a krmením z láhve nevidím.
|
19.6.2009 8:05:02
Majo,bývaly doby,kdy se maminky chodily schovávat při kojení na WC...no,tak snad tuhle dobu máme za sebou.Kojila jsem tam,kde mělo moje dítě hlad.A prso vidět nebylo a pokud ano,vteřinu,než se dítě přisálo.Ano,našel se i člověk,který mi to řekl,ale kdo ho nutil čekat několik minut na to,aby na vteřinu zahlídl moje prso?Mohl se doskrétně odvrátit...pokud to někdo vidět chce,uvidí.Ale to není o tom,že bych byla exibicionistka,ale o tom,že čučí on...Prso v těchto chvílích bylo zdrojem obživy ne sexuálním symbolem.
|
amy |
• |
19.6.2009 6:53:25
Za to dítě, ale rozhoduje matka, nikoli zdravotní sestra. Proto si myslím, že sestra měla přijít poučit o výhodách x nevýhodách nekojí a pak se zeptat, kdo chce kojit a komu má dát sunar. Obdobně moje práce - nemůžu nutit pacienty, aby se léčili (ačkoli si myslím, že je to v jejich zájmu a v zájmu jejich dětí), pokud někdo léčbu odmítne a vysloveně se tím ničí, musím to respektovat.
|
Petrajda |
18.6.2009 23:28:28
Já to tehdy taky tak nějak zjistila, ať žije internet, mj. i Rodina. Spíš jsem to tu chtěla napsat, jakože prostě takoví pediatři v poradnách nejsou pořád ještě výjimkou.
|
iva |
• |
18.6.2009 23:21:42
No to je dobry - "moje prsa, moje dite", ... "rozhodnout by mela matka" .
Jenomze ono nejde jenom o matku, vis ? Nejde o to, co je pohodlnejsi, prijemnejsi a praktictejsi pro ni, ale predevsim o potreby jejiho miminka. |
dojicka :o)) |
• |
18.6.2009 20:43:13
Mam dve deti, prvni jsem kojila do 8 mesicu nez jsem znovu otehotnela, do 6 mesicu plne, od peti mesicu jsem nastoupila do prace na 50% a mleko jsem odsavala. Totez se ted opakuje u druheho ditete, je mu ted 5 mesicu, znovu chodim do prace a znovu odsavam mleko. Maly je veliky, pri porodu mel 4,5 kg a ve 4 mesicich 9.1 kg, jenom z materskeho mleka.
Myslim si, ze kojit nebo nekojit je rozhodnuti kazde matky, ktere by mel kazdy respektovat, dokonce i baby friendly nemocnice. Faktem je, ze kojit muze temer kazda matka (vyjimkou jsou ty 3%). Nekdy, kdyz davam synovi odsate mleko z lahvicky, vidim, jak velky je to rozdil. Umelohmotna lahvicka, klidne jej muzu nechat sedet v nejakem baby sitterovi, koukat u toho na televizi nebo jak jsem videla u nekterych matek, podlozit lahvicku rucnikem a nechat dite pit samotne. Kojeni je takove intimejsi, muzu jej hladit po hlavicce, po telicku, on se me muze dotykat, vytvari to mezi nami takove zvlastni pouto. A jake uklidneni to prinasi, kdyz treba nemuze usnout. Prso je prso a nikdy to nemuze nahradit nejaky silikonovy dudlik. Urcite to take stoji vice namahy, kontrolovat si jidelnicek, nepit alkohol, nocni vstavani... ale stoji to urcite za to! |
18.6.2009 18:02:18
Absolutně nesouhlasím, že je jedno jaké mlíčko dítě hřeje v bříšku. Mateřské mléko je opravdu to nejlepší, co dítě může dostat. Je v něm obsaženo to, co v umělém mléku není a nemůže být. Od hormonů, přes protilátky až na správnou výživu. Navíc velmi praktické - vždy optimální teplota, vždy připraveno, kdykoliv a kdekoliv. Člověk nemusí přemýšlet, že se musí na určitou dobu vrátit domů, pač musí připravit a ohřát mlíko pro dítě. Mám tu svobodu, jako matka, že můžu jít na celý den třeba do parku a nemusím se vracet kvůli jídlu. Prostě si někde sednu, vytasím prso a dám dítěti najíst. Výsledek - spokojená matka i dítě.
Samozřejmě v těch třech procentech, ve kterých prostě z nějakého důvodu kojit nejde, není nazbyt než dítěti dát umělé mléko. Taky to nějak jde a není jiné možnosti. Tyto děti taky rostou zdravé. Prostě jsem jen chtěla dát najevo, že i přes prosakující mlíko je stále lepší kojit, pokud to jde. Momentálně mám 11ti denní holčičku, mám prsa nalitý mlíkem, který mě teče po celý den. Jsem od toho ulepená, celá mokrá, trička proteklý, ale jsem šťastná, že můžu dát svému dítěti to nejlepší. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.