19.8.2009 21:02:04
Ono někdy při pečení překvapí sádlo- třeba v drobence je to k nepoznání a je to dobré, ale na všechny aplikace samozřejmě není, ale s tím máslem ghí jsem spokojená, jak po stránce chuti v pečených a vařených věcech, tak přípravy jídel.
|
19.8.2009 21:00:28
Ale ta posýpka, neboli drobenka, ta je zásadní!!! Bez té to není ono!!!
|
bublanina |
• |
19.8.2009 20:43:08
Chtěla bych se na okraj zeptat maminek, které mají děti se silnějšími formami alergií, jak jste to řešily po skončení RD? Jsem názoru, že dát 3-leté dítě do školky, byť bych mu nosila obědy, je riziko - jiné dítě si může něco přinést z domova a podělit se. Nedá se očekávat, že to při větším počtu dětí vychovatelky uhlídají. Můžete někdo poradit, kdo máte informace a vlastní zkušenosti, jaká je šance prodlouženého placeného pobytu s dítětem doma (nevím, jak přesně se to jmenuje). Budu moc vděčná za každou informaci.
|
bublanina |
• |
19.8.2009 20:21:42
Mám husí kůži z toho, co jste si někteří museli zažít. Ty anafylaktické šoky - to je noční můra. Nám se naštěstí zatím nic takového nestalo, ale ten Rectodelt jsem si pro jistotu nechala napsat (prý se hodí, i když je reakce na píchnutí hmyzem). Čerstvou zkušenost mám s "čokoládovou" pusou od chlapečka - následovaly červené fleky a svědění na krku a obličeji. Jenže jako tomu zabránit? Copak člověk může zpovídat maminky, co ty děti předtím jedly? Doma dávám vše "jedovaté" z dosahu, ale venku to někdy nejde. Např. na hřišti si některé maminky odkládají věci na lavičky atd., člověk pak musí mít oči jako ostříž.
|
bublanina |
• |
19.8.2009 20:03:49
Myslíš pana Cuketku? Nenašla jsem to, ale ještě zkusím pohledat.
Nám chuťově vyhovuje Alsan (v žlutém nebo zeleném obalu), chuťově se máslu podobá nejvíc a neobsahuje ztužené umělé tuky. Ale je rostlinného původu, máslo nenahradí. |
kili |
• |
19.8.2009 20:00:03
no, Rectodelt, to zrovna nevím, jestli patří k první laické pomoci při anafylaxi, s adrenalinem bych souhlasil, jen pozor na dávkování a vedlejší účinky, přidal bych Cetirizin liquid nebo Diphenhydramin
v patřičném dávkování a také pozor na vedlejší účinky, no a hlavně honem honem zajisit transport |
• |
19.8.2009 17:33:59
díky díky
ono sice nahradit v běžném receptu bezlepkovou moukou a rostlinným mlékem lze, ale chuť je velmi jiná a často nevyhovující:-( Běžné vaření není problém, největší je samozřejmě pečivo a právě ty buchétky. Pekla jsem dnes podle receptu na buchtu, který jsi napsala (půlku plechu posypaný nastrouhanou hruškou, půlku "holou"). Víc mi chutnala ta část s hruškou, ale za mě můžu říct, že v pohodě i jen to upečené těsto. Bohužel synovi nešmakovalo ani jedno, je vybíravý, navíc zná i běžné buchty... a to bude těžké zvykat na bezlepkové.. Dělala jsem to ale bez té posýpky, příště zkusím i s ní, třeba to vezme Velkou naději vkládám v ty sušenky, zkusím o víkendu. Ten krém taky vyzkouším. Každopádně moc díky za odkazy! |
19.8.2009 16:12:15
Pracuju na tom. Zatím můžeš juknout na mé články (seriál o AE- a také o potrav.alergii), taky jsou tam užitečné rady
http://www.rodina.cz/clanek6872.htm http://www.rodina.cz/clanek7034.htm Díl třetí a čtvrtý je zatím jen na serveru potrav.alergie, na rodině chvíli trvá, než články vloží http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-potravinova-alergie.php http://www.potravinova-alergie.info/clanek/atopicky-ekzem-hypoalergenni-dieta.php další díly budou vloženy, kdyžtak pošlu individuálně, díly o ošetřování ekzému jsou podle mě cenné taky, každé stádium AE chce své a mnoho mamin dělá chyby. Spoustu receptů pro děti s potrav.alergiemi najdeš na http://www.potravinova-alergie.info/recepty-seznam.php Recept na dort bezvaječný, bezmléčný a bezlepkový: Dort! Potřebujeme: Těsto: 150 g másla ghí, 80 g cukru, 1/2 balíčku kypřícího prášku, 140 g Gustinu, 150 g mouky (pro bezlepkáře např.kombinace Schar Mix B nebo C + rýž.či pohankové mouky v poměru 1:1), maličko rumu. Krém: 1 litr rýžového mléka (Reis drink DM, rýžový nápoj Isola BIO) 3 vanilkové pudinky 150g moučky cukru Vše smíchat a uvařit puding.Po uvaření pudingu hned vmíchat 1/2 kostky ztuž. tuku bez BKM (tuším Omega, lze ale dát od Naturalu kokosovo-palmový tuk nebo výborný je Alsan a úplně nej nej máslo Ghí), vše dobře vymíchat a nechat zchladnout. Pokud hned děláme krém, necháme si ve stejné teplotě i tuk, aby se nám krém nesrazil. Utřeme 750g másla ghí (popř.margarínu bez BKM -Alfa vital např.), 200g třtinového cukru (podle chuti) a poté po částech vmícháme do této směsi vychladlý puding. Ochutíme dle alergie a chuti - kakaem, rumem (nevhodné pro malé děti), džemem, karamelem (lze si vyrobit karamel bez BKM, je to strašně snadný: http://knedlik.pise.cz/2009-jak-na-karamel-z-cukru-aktualizovano.html (jako tuk dáme Alsan nebo máslo Ghí nebo kokosovo -palm.tuk od Naturalu) Jak na dort: Těsto: Troubu předehřejeme na 175 °C. Tuk , cukr ,případně rum ušleháme v míse do polohusté pěny. Smícháme mouku s kypřícím práškem a škrobem a po částech střídavě s vaječným likérem vmícháme do pěny. Dno rozkládací farmy (prům. 26 cm) vyložíme papírem na pečení, nalijeme těsto a povrch uhladíme cukrářskou špachtlí dohladka. Pečeme na střední příčce trouby asi 40 minut dozlatova. Po vyjmutí necháme krátce vychladnout, dort i s formou položíme dnem vzhůru na kuchyňskou mřížku, rozevřeme formu a necháme ho zcela vychladnout. Zdobíme a promazáváme vhodným džemem a krémem. Dobrou chuť! *V* PS: pro zajímavost... nedávno jsem na požádání maminy vymyslela recept na bezvaječné bezmléčné bezlepkové bezrajčatové atd.špagety, prostě HA jídlo: uvaříme rýžové špagety dne návodu přes to dáme tuto omáčku: cibulku zpěnit, přidat maso dle diety (např.krůtí), pak přidat směs Karotka s brambory HIPP, dusit. Nakonec přidat trošku česneku, sůl, trochu fenyklu a kmín a - pokud alergie dovolí - Solčanku (kořenící směs ze Zdravé výživa, není tu glutamát), lze trochu bazalky, když je čerstvě utržená, je to nejlepší. |
19.8.2009 15:56:19
To je podle mého názoru nesmysl, uhlídat dítě, které chodí do školky či do školy, aby si nic od vrstevníků nevzalo - dejme tomu, že by bylo svědomité tak, že by vědělo, že určité produkty nesmí a dodržovalo to- ale vždyť si všimněte, že častokrát je ingredience (BKM, lepek, atd.) tam, kde byste ho vůbec nečekala - a představte si, že něco takového nevědomky dítě sní...Takže minimum by bylo Rectodelt čípek (kortikoidy ve formě čípku), ale pro klid duše bych trvala na adrenalinu (zmíněný Epipen) injekčně.
|
Zuzana Konečná |
• |
19.8.2009 13:34:41
Díky, zeptám se dr. Zatím ssebou nosím vždy inhalační lék na astma a fenistil, kdyby se mu někde začala alergie rozjíždět. Trochu to pomáhá. Dr. mi řekl, že ho musím hlídat tak, aby šok nikdy nedostal. Ale to je asi nemožné, zatím je malý a velmi často se mnou, ale bude chudit do školy,ven.......
Dík Z. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.