| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dostáváte dárky od svých dětí k Vánocům či narozeninám?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 100 [Dalších 20 >>]
Ivka (kluci 9 a 4 roky)
  • 
26.10.2009 10:50:17
Peníze za domácí práce rozhodně nedávám. A ani neoznačuji práce jako "pomoc", protože je uhozené, aby "pomáhali mamince" třídit jejich vlastní ponožky, ne? Tím bych stavěla do role služky, co má vše na hrbu, a oni mi milostivě s něčím pomůžou...
Máme prostě pravidla, co kdo dělá. Symbolicky se musí zapojit i mladší syn (tzn. např. starší uklízí celou myčku, mladší jen příbory). Ale starší synovec (bydlíme v jednom 3-podlažním domě) myje za peníze schody a chodbu. Páč to nikdo nechtěl dělat...
Můj 9-letý syn dostává pravidelné-symbolické-kapesné (od 1.třídy 10,- týdně, teď 20,-) a myslím, že ho to navedlo k přemýšlení. Že nebude utrácet za předražené sladkosti ve školním bufetu, když může totéž koupit u nás v obchůdku levněji. Že když chce Kindervejce, musí si korunky našetřit a týden si nekoupit nic.Tak snad to aspoň k něčemu je.
Co se týče dárků, vozí z výletů, škol v přírodě apod. a je to většinou jen pro radost, ale k nepoužití. O to víc mi dělá radost učitelka ve škole, s dětmi vyrábí opravdu použitelné věci (dárky), žádné lapače prachu-hedvábné šátky (nosím!), pouzdro na brýle(babička používá!), malovaný hrnek (piju kafe jen z něj!). Ale chce to velkou nápaditost.
26.10.2009 10:37:16
No u nas to krabice od bot nevytrhne. Mame spoustu obrovskych krabic s vykresy, ktere jsou zatim hlavne od syna. Ale ted se postupne pridava i dcera a uz si vazne delame starosti, kam s tim:-) Za jeden vikend nebo vecer nakresli nekolik opravdu peknych propracovanych vykresu velikosti A3. Uz ted nam to zabira pulku pudy a to jeste nezacal tvorit ten dvoumesicni:-)
Markéta
  • 
26.10.2009 10:32:54
Problém je, jak "podporovat tvořivost", když se výsledky neocení vystavením. Aspoň na chvilku, pak se mohou někam schovat - a krabice od bot se někam na skříň vždycky vejde. Navíc mám pocit, že s "podporou tvořivosti" je to stejné jako se vším, co se snažíme děti naučit. Pokud to neděláme sami a s láskou, tak poznají, že to od nás jsou jen plané řeči. Já třeba dostala od synka šňůru pečlivě ponavlíkaných korálů. Hodně barevnou, aby byla co nejhezčí :-) Mám je uložené ve šperkovnici vedle zlatých řetízků a občas si je vezmu do práce (k černé košili to zas tak špatně nevypadá) - a máte vidět, jak je na sebe pyšný.
Lída+2
26.10.2009 10:32:32
Mě třeba kluci každou chvilku donesou kytičky.....jezdí na kole..jsou na hřišti..s manželem v garáži a najednou přiběhnou s kytičkou....
Hanka
  • 
26.10.2009 10:30:36
Ahoj,

jedna z příčin může být ta, že jsou to "rozvedené" děti. Sama jsem rozvedená, a je fakt, že svým dětem připomenu narozeniny svého exmanžela a extchýňky a poptám se, co vybraly nebo vyrobily nebo s čím potřebují pomoct (to je IMHO celkem nenásilný způsob, jak děti poňouknout k dárku, když je to samotné nenapadne), ale druhou ženu neřeším, ani přesně nevím, kdy narozeniny má - to připomenutí je na exmanželovi.

Pamatuju se, že první vánoce bez táty mi starší dcera, tehdy osmiletá, řekla, že má dárek i pro tátu a jeho partnerku, ale nedala ho pod stromeček, aby mi to nebylo líto. Poděkovala jsem jí, že na mě myslí, a pochválila jsem ji za ty dárky, ačkoliv zrovna od srdce mi to fakt nešlo :-) Tehdy to ještě byla hodně čerstvá a bolestivá záležitost. Možná ty děti cítí něco podobného, že by to bylo neloajální vůči mamince nebo tak?

Dovedu si představit, že exmanželka z nějakého důvodu nepřipomene ani tátu, třeba s ním není vnitřně srovnaná. Pak by bylo dobré naťuknout děti k dárku pro tátu a táta k dárku pro tebe, nabídnout společnou práci na dárku nebo nákup... aby bylo vidět, že je to považováno za samozřejmé. A taky samozřejmě k drobnostem pro nevlastní sourozence.
MacaZ
26.10.2009 10:23:12
Proč za nejhorší, každý na to máme jiný názor, já si v tom naopak docela libuju, na lednici máme jeden obrázek vedle druhého a ty starší skladujeme v krabici, jsem sysel a nedokážu se od takových věcí odloučit. Možná to bude i tím, že mám jenom jedno dítě a všechno mi připadá hrozně jedinečný ~;)
MarkétaP + 4 dcerky
26.10.2009 10:15:31
Tizi, tak zrovna moje babička si na cetky potrpí, tak proč by nemohla mít mezi krajkovou panenkou z Bruselu a vázičkou z Tater vystaveného moduritového krtka (kterého tendy fakt ocenila jako dobrý vtip, protože usilovně bojovala s krtky na anglickém trávníku). A jakou z nich po letech mají radost ještě i moje děti, jak chodí a vykládají "mami, to jsi dělala ty, když jsi byla malá" ...
26.10.2009 10:13:08
Tak u nás je to tak, že od dětí (7 a 4 roky) dostáváme s manželem dárky neustále. Jsou to obrázky, kam starší napíše věnování, třeba: Mám tě rád maminko, nebo pro maminku od..., apod. Jen za včerejšek jsem takové dostala asi tři. A mladší samozřejmě bráchu napodobuje, jen to věnování zatím ještě nezvládá. Loni jsme k Vánocům od syna dostali naše portréty (chodí na kreslení). Dcerka teď měla narozeniny a syn jí koupil kytičku v květináči.
huhu, holky 6 a 4, chlapecek 05/09
  • 
26.10.2009 10:11:37
ja to lepim na zed. Proste nemame zadne obrazy, ale zed kompletne polepenou ruznejma umeleckejma vytvorama nasich robatek. Jednou za cas udelam cistku a cast zdi vyhazu a jedeme znova. Oni maji obrovskou radost kdyz si jejich vytvory nekde vystavim a ja kdyz vidim jejich radost tak nemam tu silu to vyhazovat... Nastesti mame i uznale babicky ktere si jejich vytvory take vystavuji. Ja v tom nevidim neumele vytvorene pitominy a lapace prachu (coz zcela objektivne jsou), ale to, ze mi deti chtely udelat radost a to se pak neda jen tak zahodit...
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08
26.10.2009 10:04:32
je to hezké, ale asi máte dost místa, že? Já bojuju o každý kousek místa, vyhazuju i hodně věcí co se můžou "hodit", ale není je kam dát.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 100 [Dalších 20 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.