| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chceme také svátek v kalendáři!

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 144 [Dalších 104 >>]
Vaal
6.11.2009 16:02:14
Angelo ne, ale Andělín ano :-)..Ženská obdoba "Anděla" mi přijde hezká.
Blanka
  • 
6.11.2009 15:52:35
U nás je to doma podobné. Taťka taky slaví svátek podle starého kalendáře. No a protože mladší brácha je jmenuje stejně jako on a mají narozeniny jen 1 den od sebe, tak i svátek slaví spolu. Babička, která je Marie taky nikdy neslavila svátek na "kalendářovou" Marii, ale v únoru... A takovejch lidí znám víc.
6.11.2009 15:13:01
Možná vám to přijde divné či neuvěřitlné, ale i tak obyčejné jméno, jako je to moje - SIMONA - nebylo asi do roku 1975 v kalendáři. Simeona se jmenovala moje bulharská babička, takže jsem toto jméno - v počeštěné verzi - zdědila. (Car Simeon byl v Bulharsku něco jako náš sv. Vácalv, je to tam jméno velmi obvyklé v mužské i ženské verzi) a rodiče vůbec nezaujalo, že v našem kalendáři není. Vím, že jako malá jsem svátek slavila podle francouzského kalendáře - teprve teď mne napadlo, že jsem se nikdy rodičů nezeptala, proč podle francouzského a ne podle bulharského..... Budu se muset pozeptat...
Myslím si, že v dnešní kosmopolitní společnosti přece není problém si najít nějaký "cizí" kalendář, kde naše jméno je a podle toho slavit.
MMCH nápad, že by mužská a ženská varianta jména (Karel + Karla, Pavel + Pavla, Petr + Petra, Milan + Milana atd.) mohla slavit v jeden den a tím "uvolnit" dny pro jména, která zatím "svůj" přidělený deny nemají se mi docela líbí....
Simča

PS jednoho Ádu (Adolfa) jsem učila někdy v roce 1988 - to měl asi 7 let...
Markéta
  • 
6.11.2009 15:10:35
Asi jsem to s tím zdůrazňováním katolické tradice trochu přepískla, ale i tak mám pocit, že to kolektivní "světské" slavení je vždycky u nositelů tradičních jmen.
Míša, Junior *97, Beruška*2006
6.11.2009 15:04:30
Děti se s těmi neobvyklými jmény potýkají čím dál tím líp, protože ta škála používaných jmen je mnohem pestřejší než za našeho mládí. Dneska jsem zrovna koukala u dcery ve školce na seznam, že jsou tam jména, jejichž nositele ve své generaci vůbec neznám - Benedikt, Benjamin, Noemi, Sára, Anastázie... Navíc ta "podivná" si děti stejně nějak přizpůsobí. Znala jsem chlapečka, který se jmenoval Alfons, a spolužáci na něj volali "Alfe".
Gabriella, 2 děti
6.11.2009 14:12:54
Mám to jako většina lidí, některá jinak hezká jména nemám ráda kvůli nějakému nositeli-blbovi, který mi to jméno otráví. Jméno Adolf celému světu samozřejmě úplně zošklivil Hitler - a je to škoda. Jeden náš kamarád se Adolf jmenuje, je mu tak asi 38-40 let a je po všech stránkách normální:-). Mně se ale tohle jméno začalo opravdu moc líbit asi tak před dvěma roky, kdy jsem překvapeně zjistila, že před válkou to bylo jméno velmi oblíbené a hojně používané. Nositeli jména Adolf byly mraky skvělých, úžasných a obdivuhodných mužů. Pokud mám za všechny jmenovat jen jednoho, tak třeba Adolf Opálka z Rešic - parašutista, který spolupracoval s Gabčíkem a Kubišem na atentátu na Heydricha. Teprve v posledních letech mi všichni ti předváleční dobří a čestní Adolfové tohle jméno pocitově "vyčistili".
Neřekla bych, že by se jméno Adolf mělo vyškrtnout z kalendáře, je to jméno vlastně moc hezké. Za pár let se bezpochyby očistí a vrátí zpátky mezi lidi, (tak jak se vrátila třeba Anežka).
Zdislava a kluci
6.11.2009 13:41:05
libilo se tatovi, myslim ze o poselstvi nikdy nepremyslel a o dusledkach taky ne....jinak katolici jsme vsichni ....ale kdyz se podivam tak vsichni nejblizsi jsou:
antonin,frantisek,marie,ludmila,marcela,jana proste "normalni" a popravde byt jako dite vyjmecna jmenem nebylo nic obvykleho a kdo byl jiny tak se na nej za minuleho rezimu divali divne, si predstav ucitele kdyz se podivali na moje jmeno...nastesti revoluce me zastihla jeste na zakladce a pak bylo zase jmeno atraktivni, byt na me tak nechci zadnou pozornost....
Kika
  • 
6.11.2009 13:20:11
Jednou k nám do firmy přijel zákazník, rozjařený, že se mu narodila dcera. Tak jsem mu pogratulovala a jakože jak se malá jmenuje...se širokým úsměvem mi sdělil, že Školastika. Spadla mi čelist a ptám se stejně širokým úsměvem jak jí jako budou říkat. Prý jí budou říkat Školinko.
Nechci kvůli anonimitě zvěřejňovat příjmení, ale jméno Školastika s příjméním zní jako název motýla:-))
Další potomek tohoto pána se jmenuje Nikodem, nu budiž:-))
Ecim
6.11.2009 12:44:57
Znám jednoho jediného Adolfa, ale tomu je lehce pod 60. :-)
Ecim
6.11.2009 12:43:31
To mi připomnělo, jak jsem se kdysi jako dítě pozastavovala nad tím, proč jsou proboha v kalendáři tato tři jména, když se tak snad nikdo nejmenuje. Babička mi tehdy vysvětlila, že je to právě kvůli pranostikám. :-)
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 144 [Dalších 104 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.