| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chceme také svátek v kalendáři!

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 144 [Dalších 94 >>]
Horama
6.11.2009 12:12:05
Pankráců je určitě málo, ale co vám říká Pankrác, Servác a Bonifác. Přece ledoví muži, kterým záda moc pěkně jistí Žofka. ~:-D Museli bychom pak poněkud poopravit pranostiky.
6.11.2009 12:00:59
Milado, sorry. Přehlédla jsem se. No...stejně je jich dost~:-D
Jana038
6.11.2009 11:17:39
Zapomněla jsem napsat, že pěkná statistika jmen je na http://krestni-jmena.cz/ .
Jana038
6.11.2009 11:16:13
Tobiáš je docela hezké jméno, je jich už hodně a tak když si to někdo přeje, ať ho klidně do kalendáře přidají. A že 2.11. jsou Dušičky (Památka zesnulých) - no a?

24.12. slaví Adam a Eva a taky je v kalendáři napsáno že je Štědrý den, i to, že slaví A. + E.

Andělín už je pro mě z jiného soudku. Respektuji názor a vkus jiných rodičů, ale já bych v životě toto jméno dítěti nedala.

Když si představím chlapa jak horu, co se mi představí jménem Andělín, jdu krapet do kolen. Ale opakuji: proti gustu žádný dišputát.

Já znám ještě neobvyklejší jméno. Jmenuje se tak prokazatelně maminka mojí kamarádky - Elfi. Těch je jen 7 celkem v celé ČR. Její manžel ji oslovuje v základní podobě jména, tj. Elfi; za války na veřejnosti a mezi lidmi jí radši říkali Evičko - měli strach, že Elfi zní moc německy.

A taky není v kalendáři ;o)
enka
6.11.2009 10:03:31
Zdislava je od roku 1995 svata- svatořečil ji tehdejši papež Jan Pavel II. v Olomouci.A je to krasne jmeno :-)
Marta
  • 
6.11.2009 9:52:58
No tak za Lunu bych rodičům asi nepoděkovala. Je to dost hrozné, divné, fuj, brrr.
Magnolya
  • 
6.11.2009 9:31:04
Já vám nějako nevím, co se vám nelíbí na Andělínech. Kdyby k vám přijel na návštěvu nějaký Angelo tak vám to divné nepřijde, ale česká podoba jména je asi něco tak strašného, že rodiče bychom měli zavřít a děti přejmenovat nejlíp na nějaké jméno v první desítce oblíbených.
Magda & 2
  • 
6.11.2009 9:28:23
Zdislavo, tvoje jmeno je krasny, ja bych ho hned brala! :-) Urcite to budes vedet, ale tady je ve zkratce info o tve katolicke jmenovkyni: blahoslavena Zdislava, pani na Lemberku u Jablonneho v Podjestedi, zila v 13.stoleti. Byla matkou 4 deti, ochrankyni a lecitelkou chudych a nemocnych, zakladatelkou dominikanskych klasteru v Jablonnem a Turnove. Zemrela v mladem veku asi 32 let. V litaniich se k ni verici modli, aby na jeji primluvu vzorne vychovavali deti ve svych rodinach.....TAk budto mohli byt tvoji rodice ci prarodice katolici nebo znali legendu o Zdislave nebo pochazite z oblasti Podjestedi nebo se jim proste to jmeno libilo....? Nikdy jsi se na to svych rodicu neptala?
Magda & 2
  • 
6.11.2009 9:15:33
Hezky jsi to napsala, Marketo, historicko-antropologicke exkurze me bavi...Nicmene bych si tipla, ze od doby masivniho potirani nabozenstvi v nasi zemi se ustalila tradice oslavy svatku typicky svetskym zpusobem. Dodnes se na malych mestech v tovarnach, ale i bankach hojne slavi Vaclavove, Josefove, Jiri...atd. Dokonce znam i zenske kolektivy, kde se napr. sejdou 3 Hanky a kdyz je svatek, tak se slavi ve velkem (chlebicky, dorticky, vajecnak...atd, dovedete si to predstavit). Mluvim ted o generaci nasich rodicu. Nevim, jak to maji mladi lide dnes? Ale pochybuju, ze by slavili svatky se vzpominkou na nejakeho katolickeho svateho...
Zdislava a kluci
6.11.2009 9:08:18
mam tu dvoji pohled na vec.....
jako dite jsem v socialistickem kalendari samozrejme nebyla :-D slavila jsem 30.5. a vzdycky mi prislo lito ze kdybych to ve skole nenaznacila,nebo nepripomela,tak mi nikdo nepopreje, takove to samovolne:"je ty mas svatek,tak vsechno nej" ....svatky se takhle nepraskali, o narozeninach je to jiny.....tekze jsem jako dite fakt nemela svoje jmeno rada i proto ze jsem byla za vyjimku a nikdo nevedel jak me ma oslovovat....takze jsem byla "Slávka"

z pohledu dospele osoby,ktere svatek pridali po revoluci do kalendare a mam ho nekdy ke konci ledna....uz jsem si to datum nikdy nezapamatovala, ve dvaceti jsem se smirila se svetem a predstavuju se svym jmenem a to je "Zdislava" radeji bych byla kdybych v kalendari nebyla,bo kdyz si nekdo z kolegu vzpomene,tak hned zacnou obvykly otazky,kdo mi takove jmeno dal.....je rozdil si to vyslechnout jednou a 20x za jeden den uz nekolikaty rok...no kdo asi RODICE :-D

myslim si ze kdyby vydali kalendar se vsema jmenama oddelenyma lomitkem tak by byl v tehle dobe na dracku,ale muselo by to tam byt presne uvedeno ze tam jsou vsechny jmena (treba do cetnosti 200 lidi v republice) statistika na to existuje,tak nevidim duvod proc by to mel byt propadak a vzledem k tomu ze se cim dal casteji davaji nekalendarova jmena pro deti a rodice chteji mit to jmeno ditete vytistene,tak s trochou reklamy by to nebyl problem prodat :-)

preju krasny den
zdislava
(jinak vsichni v rodine maji uplne normalni jmena podle kalendare,spis velice casta jmena,jenom ja jsem mimon :-D )
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 144 [Dalších 94 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.