| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chceme také svátek v kalendáři!

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 144 [Dalších 54 >>]
Vaal
5.11.2009 19:24:34
Přesně to mě napadlo také :-)
5.11.2009 18:56:30
Nevylučuji, naopak se docela přikláním, k tomu, že v budoucnu vyberu dítěti netradiční jméno, ale za to, aby bylo v kalendáři bych se nebila.
1. Vybírala jsem to jméno s tím, že nyní v kalendáři není, dala ho svému dítěti...Tak proč se nyní rozčilovat?
2. U spoustu, opravdu spousty jmen se dá ve starších kalendářích nebo kalendáři církevním, cizím...najít den, na který připadá svátek např. Tobiášův (zrovna ten je tuším na Dušičky). Takže budu slavit svátek v ten den a není co řešit:-)
Pokud někdo mermomocí chce, aby jeho dítě mohlo slavit svátek dle současného českého kalendáře - no, tak ať ho pojmenuje jménem tam se vyskytujícím.
A teď jsem se projevila asi jako velmi zákeřná ženská, ne:-)
  • 
5.11.2009 18:30:35
taky máme matyáše, manžel je vok, matka václava a ani jeden nemá jméno v kaledáři. alespoň, že já tam jsem, přestože mi do něj lezou čerti kvůli mikulášovi, který má svátek až po mně, jmenuji se totiž jitka.
  • 
5.11.2009 18:30:32
taky máme matyáše, manžel je vok, matka václava a ani jeden nemá jméno v kaledáři. alespoň, že já tam jsem, přestože mi do něj lezou čerti kvůli mikulášovi, který má svátek až po mně, jmenuji se totiž jitka.
Markéta
  • 
5.11.2009 17:39:11
Však jo. Já jsem chtěla říct jen to, že je nesmysl stěžovat si, že není v kalendáři oficiálně zapsáno superoriginální jméno, které si nějaký blázen pro dítě vymyslí (protože nechce, aby se zařadilo mez davy Jakubů, Honzů a Tomášů), když principem kalendáře a slavení svátků je katolická tradice.
amy
  • 
5.11.2009 16:47:48
:-) Nechápu, proč rodiče (dítě) neurčí den, kdy se bude svátek slavit. Ono zcela upřímně, k čemu ten svátek vlastně je?:-) Člověk dostane od všech sms, pak musí vyťukávat, to slušné - Děkuju, že sis vzpomněl/a:-), dostane pár dárečků a kytek.
Kdyby moje jméno (Jana) nebylo v kalendáři nenesla bych to nijak tragicky.
Moji rodiče nad jmény dětí ani neuvažovali, jmenujeme se podle porodníků, kteří zrovna měli službu.
Můj syn je Jakub. Nechtěli jsme, aby měl svátek a narozeniny hodně blízko u sebe, jenže syn si na svět pospíšil o měsíc dřív, takže to tak stejně dopadlo (v porodnici jsme se rozhodli to neměnit, stejně už nám všichni gratulovali ke Kubíkovi). A přesto, že Jakub v kalendáři je, neslavíme ho ten den. Teda v ten den jsme slavili jen 2x, pak na jeho svátek umřela švagrová a bylo jasné, že v tenhle den se prostě už nikdo nedokáže radovat. Takže Kubíka slavíme měsíc po jeho narozeninách (na předpokládaný termín porodu).
5.11.2009 16:12:29
Mno, jenže žádnej sv. Andělín neexistuje. Jenom sv. Angelus. ~;)
Taodvedle
5.11.2009 15:55:23
Stella i Luna jsou krasne jmena! znam dve holcicky s temi jmeny.
Markéta
  • 
5.11.2009 15:48:18
Jistě. Ale asi jen pro ty, kdo se jmenují tradičně, po některém svatém patronovi. Esmeralda bude těžko slavit tady nebo v Řecku. I v Čechách byl přece donedávna svátek důležitější než narozeniny (samozřejmě u katolických a také méně vzdělaných vrstev obyvatelstva, které stěží věděly, kdy se vlastně narodily). Ještě můj děda a všichni jeho sourozenci, narození ve 20. letech 20. století, si jména "přinesli na svět", tedy jmenovali se podle svatého připadajícího na den narození nebo těsně kolem něho. To je konec konců princip "svátku", vzpomínka na konkrétního světce, ne ten dárek nebo bombóny ve školce.
Radka + 2
  • 
5.11.2009 15:20:06
Tedy ani jedno z mých dětí nemá jméno v kalendáři, ale moc dobře ví, kdy mají svátek dle knížky "Jak se bude vaše dítě jmenovat". Včas a dlouho dopředu o tom každého informují a do školky vždy něco vezmou, a tak se u nás svátek slaví víc než narozeniny :))

Já to tedy neřeším.
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 144 [Dalších 54 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.