| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Splnit dětem všechna přání?

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 110 [Dalších 40 >>]
Ecim
14.12.2009 15:48:49
Nám zase maminka kupovala vitalecitinové kostky - vypadalo to jako masox. Původně měla výčitky svědomí, jakým blafem nás to živí, ale pak ji to rychle přešlo, protože jsme s bráchou ty vitalecitinové kostky milovali a dělali jsme si z nich zvířátka. ~t~
Ecim
14.12.2009 15:40:49
A mohli jste se pak po něm utlouct? ~t~~t~~t~

Jinak moje maminka prý jako kojenec rybí tuk milovala. ~t~
14.12.2009 15:38:53
Ecim, tohle udělala máma mně a bráchovi ~t~~t~
Ecim
14.12.2009 15:31:26
Rybí tuk je mnohem hnusnější než šťáva z kopřiv. Někde jsem slyšela, že v jedné mateřské školce udělali zajímavý experiment: dávali dětem rybí tuk za odměnu a děti se pak prý po něm mohly utlouct. ~t~
Ecim
14.12.2009 15:28:47
Tak aspoň že jsi mu to otevřeně řekla, že nebude pod stromečkem zklamaný.
14.12.2009 15:28:46
Fuj, já si zas vzpomněla, kdy babička mě donutila vzít si rybí tuk, abych prý zesílila. Já hodila šavli a byla jsem neskonale vděčná, když jsem zaslechla mamku, když babičce domlouvala, že tohle ne, protože ona mě nebude nutit jíst něco, co sama nesnášela.
14.12.2009 15:26:24
Ježiši, nestraš. Můj syn prvňák chce pochopitelně taky mobil, ale řekla jsem, že prostě bohužel, zatím ho nedostane, protože je pro něj zbytečný, když ho všude doprovázím - na kroužky. A jeho starší brácha - 5. třída, dostal svůj vlastní mobil právě na začátku té 5. třídy. Ale jinak mám doma ještě jeden tzv. putovní, takže kdyby mladší syn prostě potřeboval, můžu mu ho dát. Zatím ale potřeba nevznikla žádná.
Ecim
14.12.2009 15:25:42
Ireno, těžko říct. Chápu, že tohle může dítě hodně trápit. Každý z nás zažil desítky situací, kdy mu něco vadilo, na část těch negativních pocitů časem změníme názor a část z nich naopak bereme jako "životní křivdu" (s uvozovkami i bez). Také jsem v této souvislosti mívala někdy veliký vztek, který i s odstupem času považuji za oprávněný. (Jednou jsem v 15 letech udělala děsný výstup, když jsem na střední škole měla mít hezké vysvědčení a řekla jsem před babičkou, že bych si jako dárek přála nové spodní prádlo, protože už mám samé hodně obnošené, a ona mi vynadala, že jsem rozmazlená.)
Ale o tom prostě rodičovství je. Dnes si říkám, že chci řadu věcí dělat jinak než moje maminka, i když ona si myslí, že tehdy jednala dobře. A naopak ona má dodnes trauma z toho, jak se ke mně jako k dítěti někdy chovala špatně (třeba když mě nutila pít šťávu z kopřiv, abych nebyla bledá), zatímco já jsem v celé této záležitosti těžce v klidu (protože pití drcených kopřiv se dalo celkem v klidu vydržet).
Jinak tohle je jedna z věcí, proč jsem hrozně ráda, že už jsem dospělá - můžu si koupit co chci a nemusím čekat, jestli mi dospělí vyhoví nebo ne. :-)
Ecim
14.12.2009 15:13:31
Totéž předpokládáme u našeho sedmiměsíčního mláděte. Těším se, jak si synka při trhání papírů nafotím a nafilmuji. :-) Naštěstí je teď doba, kdy frčí zážitkové dárky, takže budeme in. ~t~ Jinak přijde dost zkrátka, protože dědí téměř nepoužité hračky po bráchovi. Nechceme zablešovat byt zbytečnostmi - hlavně v době, kdy z toho děti ještě nemají takový pojem.
Uvažovali jsme o tom, že vyhlásíme stop stav na plyšáky, ale pak jsme to radši nechali být, nebo by to někteří roztržití příbuzní špatně pochopili a nakoupili by schválně hromadu plyšáků. ~t~
Irena, kluci 5 a 7 let
  • 
14.12.2009 15:09:38
Ecim, a o to mi trochu jde, jestli to dítě, malý ještě nezralec v mnoha rovinách včetně emoční, dokáže přijmout, že rodiče ho drží zkrátka zdravým způsobem. Jestli ta míra omezení není vnímaná jako pocit nelásky, pocit odpírání radosti z vlastnění toužené věci...

Protože jsou i věci, které dítěti můžu dát, ale z výchovných důvodů (ještě) nechci - u nás třeba mobil. Loni ve třídě prvňáčků mělo mobil 16dětí z 22 - údaj učitelky. Je to sice trochu mimo téma, ale dítě tady je nuceno přijmout, že nejde jen o cenu, ale taky o rozhodnutí rodiče z něj udělat menšinové dítě, i když to je v možnostech naší rodiny. Ale je mu sedm - zatím to s určitou mírou rezignace bere. Až mu bude deset a víc ... kdoví??
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 110 [Dalších 40 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.