| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Splnit dětem všechna přání?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 110 [Dalších 30 >>]
Ecim
14.12.2009 15:09:33
Ireno, já si myslím, že tu šanci máš. Pokud si s dětmi budeš hodně povídat a probírat jejich přání a pocity, tak by se Ti nemělo stát, že by k Tobě děti cítily nějakou nenávist kvůli tomu, že nedostaly nějaký drahý dárek, zvlášť pokud - jak píšeš - děti nezahrnujete zbytečným luxusem.
14.12.2009 15:06:06
Taky jsem dřív měla tendenci řídit výběr dárků, ale postupně jsem s údivem zijstila, že si leckdy děti s mnou doporučenými hračkami moc nehrají. Naopak s hračkama, které bych jim nikdy nekoupila, protože jsem si o nich myslela buď, že je to blbost nebo, že si je nezajímají si potomci jako na potvoru hráli nejvíc. Naposled mě dostal můj 7 letý syn, který dostal plyšový polštářek. Odhadla jsem, že skončí v bedně v koutě u ostatních plyšáků a on se zrovna stal nejoblíbenější postelovou hračkou, kterou propašoval i do baťohu na školu v přírodě. Takže tomu nechávám volný průběh. Babičky mají radost, že si mohou zavzpomínat s čím si hrály rády ony a koupit to i vnoučatům a já nevycházím z údivu, jak málo své děti znám. Máme jen stanovenou přibližnou hranici ohledně ceny a množství dárků a víc neřešíme.
Ecim
14.12.2009 15:04:43
To jsi udělala dobře. Ono je rozdíl, když se dítěti rozbijí brýle a potřebuje nové, aby neplavalo bez nich, nebo když si dítě třeba vzpomene, že chce nutně nějaké další drahé brýle, které vůbec nepotřebuje.
Irena, kluci 5 a 7 let
  • 
14.12.2009 15:02:58
V podobném smyslu v to doufám taky, že když je to dlouhodobý trend v celé rodině, vydávat s určitou rozvahou a každý z nás nemá v zájmu těch druhých všechno, co by kdykoliv chtěl, že to pochopí.

Ale co si pamatuju z toho období kolem mých deseti let, moc mě tehdy zaskočila ta aktivně prožívaná emoce nenávisti k rodičům za to, že tehdy nebyl nadělen ten správný dárek (v jednom případě počítač - tenkrát málem nemyslitelná, moc drahá věc, u druhé holky stereověž - taky něco velmi tuzexového). Já se svou touhou po gramodesce Zagorové a džínách jsem vůbec nechápala, kde se ta nenávist vzala, nechtěla bych něco takového sama zažívat a rozhodně nechci, aby to moje děti zažívaly - kvůli věcem. Vlastně bych ráda věděla, jestli mám jako rodič šanci se o tomto jejich pocitu dozvědět a pevně doufám, že ano. Snad si nelžu do kapsy. No, každopádně, děj se vůle Boží, protože dárky taky dávkujeme a na něco čekají i celý rok a něco neuvidí zkrátka asi nikdy...
Ecim
14.12.2009 15:02:06
Sociální rozdíly byly, jsou a budou. Ono není takové umění vychovávat děti ke skromnosti, když mají rodiče málo peněz. Pokud je rodina dobře situovaná, tak to chce určitě víc disciplíny a musím říct, že obdivuji bohaté rodiče, kteří v tomto ohledu dokáží vystihnout tu zdravou míru - nekoupit dětem všechno, ale zároveň je nedržet nezdravě zkrátka.
Teď jsem si vzpomněla na dcerku jedněch hodně bohatých známých, která dostala nějakou drahou bundu, ale své chudé kamarádce řekla, že ji má ze second handu, aby to té kamarádce nebylo líto...
14.12.2009 14:51:00
Já si myslím, že tyto děti jsou z těch rodin, kde vidí, že se koupí všechno bez rozmyslu. Přesně, jak píšeš - vždyť na to je, tak co. A pak je těžký dítěti říct - tohle nedostaneš. Proč by to mělo dítě chápat, když vidí, že rodiče peníze vyhazují oknem a jeho přání odmítají splnit.
A děti, dle mého, odhadují fin. situaci právě z chování rodičů v průběhu roku a podle toho se rozhodují. Moje děti třeba neřeší určité věci, vědí, že když je tlačí boty na lyže, je potřeba to nahlásit a koupí se jiné. Ale ani nepředpokládají, že budou nové. To samé třeba brusle. Protože na čem by lyžovaly, v čem bruslily, když vědí, že to budou potřebovat. Když jedeme na hory, tak nejspíš máme i na to vybavení. Teď třeba synovi rupnul na plaveckých brýlích ten středový pásek. Smůla. Hned druhý den jsem mu koupila nové. Manžel se čertil, prej, dej mu to pod stromeček. No tak s tím nesouhlasím. Nechci, aby plaval bez brýlí.
remus
14.12.2009 14:42:45
Souhlasím, také dětem nekoupíme vše, co by chtěly, sice mají značkové boty a věci, ale z dárků dostanou každý jeden hlavní a pár drobností, nemám zájem o to, aby mi tu zmateně pobíhaly od jednoho k druhému! Každý měl přání několik, ale musely si vybrat jednu věc, o kterou doopravdy stojí.
Jitka
  • 
14.12.2009 14:42:02
Dost asi záleží na tom, jak funguje hospodaření v rodině jako celku.
Jak vlastně děti přijdou na to, že žijí v dobře situované rodině? Hovoří s nimi rodiče o tom, kolik vydělávají?
Jestliže sami rodiče peníze rozhazují, pak asi těžko pubertální dítě zkousne, že právě na něm by se mělo šetřit. Jestli uvidí u rodičů, že si sami kupují věci v rozumné cenové relaci a ne vždy to nejdražší, protože na to prostě mají, myslím, že by si to i puberťák přebral.
14.12.2009 14:38:00
Ireno - pochopí to, proč ne. Ovšem je to otázka výchovy, a to od narození. Asi nebude správný se v 10ti letech dítěte rozhodnout, že dítě nebude mít všechno a že utáhnou otěže, i když do té doby bylo každé přání splněné. Pak to bude těžký. Ale řekla bych, že dítě z velmi dobře situované rodiny asi přece jen víc dostane - možná má dražší koníčky, možná dostane oblečení spíš značkové. Ale dobře vychované dítě se nebude pošklebovat svým kamarádům z sociálně slabých nebo slabšich rodin, že oni nemají to nebo tamto. Já myslím, že dnes děti vědí, že některé rodiny jsou na tom fin. dobře a některé velmi špatně. Taková je prostě doba.
remus
14.12.2009 14:36:32
~t~~t~~t~ a to nemáš ani poítuchy o tom, co koupíš?
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 110 [Dalších 30 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.