| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč ženy na mateřské pijí II

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 241 [Dalších 201 >>]
Leonardo
1.1.2010 18:49:13
Chci jen napsat pár vět.
Loni v květnu mi zemřela maminka.Byla alkoholička.Lehko se mi to nepíše,protože po její smrti se snažím zapomenout na ty horší zážitky s ní.Nebudu tu vypisovat,co vše jsem si při jejích opileckých stavech zažila.Kdo s takovým člověkem nemá zkušenosti,neuvěří.
Pro mě už v srdci navždy zůstane maminkou.Takovou,jakou byla,než začala pít...hodně pít.A doufám v to,že čas bude natolik milosrdný a zahojí všechny rány.
Jen jsem chtěla napsat...spočítejte si,kolik peněz propijete za týden,měsíc,rok.O kolik ošidíte sebe,své děti,rodinu.Počítejte i se zdravotními a psychickými následky.A pokuste se vcítit do pocitů svých dětí,jak jim asi je(nebo bude),když se jim ostatní budou posmívat,že jejich máma chlastá.
Neberte to jako moralizování,spíš píšu s "nádechem smutku".

  • 
1.1.2010 14:49:38
Pravdu mají všechny z vás...........
1.1.2010 13:06:16
Ona je velmi často hranice mezi tím, co je ještě normální pití, a tím, co je už závislost, velmi nejasná a hlavně tenká.
Můžete leta pít denně skleničku vína, aniž byste se opíjela jako prase, a můžete jí pít nakrásně proto, že vám víno prostě chutná, a už v této době si třeba pěstujete závislost, aniž o ní víte nebo si jí uvědomujete. To je na tom to nebezpečné. Ale ve chvíli, kdy si tu skleničku nemůžete odpustit a podřizujete jí vše ostatní, pak je něco špatně natuty.
Mně víno také chutná, ale nepiju ho denně. Stejně jako nejím denně biftek nebo řízky, které mi chutnají stejně.

A protože ta hranice závislosti je opravdu velmi tenká a málokdo ji sám u sebe dokáže včas rozeznat, pak si opravdu myslím, že pravidelné denní pití alkoholu je prostě špatně, snad s výjimkou jedné malé desítky na zapití oběda.
Eva
  • 
1.1.2010 12:23:21
Krásný první den roku 2010.
O nevydařeném vztahu, za který by se nemusela stydět ani filmová produkce v USA bych taky mohla psát ... ve zkratce ... můj poslední vážný vztah - láska na první pohled ... věřila jsem mu všechno, co říkal, ale po měsíci už míň, ale i tak, byla jsem zaláskovaná jak něco. Přesto ... něco ve mně blikalo a já se začala pídit. Stalo se totiž, že něco řekl a za den dva mi to nezapadalo do sebe a ejhle ... došlo na naši první noc a já nevydržela ... jeho slova? Nelžu, netajím ti nic, to bych musel přeci být lepší herec než Menšík a to byl PAN HEREC.
Milovali jsme se a ráno znova a ... ráno u toho umřel. Dostal infarkt a to mu bylo 43.
Co bylo dál, to si pamatuju jen útržkovitě, ale to, že mi po pohřbu do bytu vlítla jeho žena a hrozila mně a mým dětem vším možným, to, že měl 4 syny a dceru z prvního manželství, to si pamatuju dobře ... bohužel.
O dvou měsících svého života téměř nevím. Antidepresiva v tabletách i injekcích, na které se mnou chodil syn, udělala své, vytěsnila vzpomínky a teď je vnímám jako film, který jsem před skoro 4 roky viděla jako divák, ale když se v životě něco stane, kdy jsem ve stresu, všechno se zcela reálně vrací, vidím každou sekundu, co se tehdy dělo, jak jsem ho oživovala, jak přijela jedna a pak i druhá sanita, pohřebák ... jak jsem rukama mlátila kolem sebe, jak mě chtěli odvést v kazajce ... všechno ...hledání občanky, řidičáku ... byla jsem jednou z mnoha, která mu naletěla.
Ano slova jeho syna, že to všechno myslel vážně, mi už nedokázala vrátit ztrátu důvěry v muže.
Nečekám od nich nic dobrého. Ale nezatrpkla jsem a dokonce i sex můžu mít ... jen city ne. Už nechci, aby mě něco a někdo tak zasáhlo, abych ztratila kontrolu nad sebou. Abych byla chodící spící panna, nevěděla, co a komu říkám. Abych se ráno probouzela s pocitem absolutního hnusu nad sebou samou, že jsem tak moc naletěla.
Nic nebylo nic tak těžké, jako se začít mít ráda, i když jsem pro všechny okolo byla totální troska, blbka, kráva, pšunda, děvka ...
A to jen všechno za to, že jsem se tehdy nechala přesvědčit, že se lidem má věřit.
I když ... pátrala jsem i tehdy ... když mi začalo docházet, že asi není všechno tak, jak povídá. Asi jsem na tom, se svojí blbostí, nebyla tak zle.
Noční můry, kdy stál mezi dveřmi a lákal mne, abych s ním odešla, že jinak to udělat nemohl než umřít ... patřily k úděsným chvílím. Chození po bytě, nemoci spát, obava neskutečný strach, že podlehnu a odejdu. Umřu.
Do osudného březnového rána jsem několikrát uvažovala o tom, že tady skončím. Dneska už vím, že pokud budou moje děti žít, ne ... už na to nemyslím a nemůžu jim udělat to, co udělal on nedobrovolně. Tolik nezodpovězených otázek a tolik lží, co tu nechal ...
Proto ten můj deník, proto ten strach, který ve mně pořád je a který si dovolím ventilovat, jen když děti nejsou doma a proto to víno, které mne osvobozuje od neustálého napětí.

Byla to ale zkratka ... a to věřte, že mám i další "trumfy" v rukávu. 6 týdnů strachu o život syna - miminka, kdy hrozilo denně, že zemře. Rozvod a sebrání mi dětí bývalým manželem jako trest za to, že s ním nechci být. Soudy, aby alespoň syn mohl žít se mnou, když to tak chtěl. Rozchod s bývalým přítelem a strach o únos malé dcery.
A dnes?
Všechno jsem vytěsnila kamsi do ... třinácté komnaty, protože musím žít dál a nemůžu si dovolit se v tom, co bylo, neustále patlat. Zbláznila bych se a svým dětem nedala klidný život, o kterém pořád všichni mluvíme a sníme.
Dneska, kdo mne nezná, myslí si, že jsem vcelku normální rozvedená ženská, která zvládá starost o domácnost sama.
Neodpustila jsem ... a přesto, s otcem malé jezdíme na společné dovolené, s bývalým manželem se dokážeme bez emocí bavit.
Před x lety mi slova o tom, že čas všechno spraví, přišla jako klišé a reagovala jsem na ně fakt podrážděně. Dneska vím, že na tom něco je, pokud alespoň jeden chce.
Pro mne bohužel je to, že to jsem já, kdo se krotí a nevytahuje na povrch to, co má být zapomenuto. Moje rodina, otci dětí, jsou ti, co se rádi patlají v minulosti. Je někdy velice těžké neříct, co se mi právě honí hlavou. I to prohlubuje stres. Proto to zpívání, když popíjím ... musím se nějak ventilovat a proto to nadávání, když doma nikdo není.
A proto deník, kde je všechno ...
Mám slušnou práci, svůj byt, hodné děti a přesto ... necítím se být spokojená se životem, co žiju. V osmnácti jsem měla jiné představy ... spokojené manželství, poklidné stárnutí ... romantika na denním pořádku. Život je jinej, krutej a bolí. Ale vím, a to mne i drží nad vodou, že jsou na tom lidé mnohem hůř.
Vlastně mám pořád veliké štěstí, že to zvládám bez ztráty kytičky, že lidská důstojnost dostala jen a jen pár pořádných přes hubu, ale nezmizela někam do propadliště.
Že vidím smát se malou, a dokonce i puboše ... že jim můžu ukázat, že se všechno dá zvládnout a nepropadat beznaději a na dno.
A že těch jejich bolístek, které jim přijdou už nezvladatelné bylo a je a bude.
JEN JE TO VŠECHNO PRO MNE STRAŠNĚ VYČERPÁVAJÍCÍ a někdy si říkám, jestli ještě něco vydržím.


Katka
  • 
1.1.2010 9:45:13
Tak, teď jsi jim to nandala:o)) Možná by neškodilo trošku tolerance, empatie...třeba i soucitu.
1.1.2010 9:32:08
Janinko, děkuji za podporu - beru ji dvojnásob vážně, protože jsi byla v mé kůži. Víš, o čem píšu - příběhy jsou hodně podobné. Na článek se hned podívám. Šťastný nový rok!
31.12.2009 23:41:03
Evi, díky za pěkná slova... Je jasné, že to máš v hlavě srovnané a uvažuješ podobně jako já. Plánovat na moc dopředu nemá cenu. Plánovala jsem dvakrát v životě a i když výsledek stojí za to - dvě zdravé a snad pohodové děti, tak vztah ani jednou nedopadl. Poprvé bych si část viny přiznala, ale podruhé jsem naletěla takovým způsobem, že podobný scénař kdyby někdo zfilmoval, tak obecenstvo neuvěří, že vše se odehrálo nejen ve filmu...
Ale jsme silné holky a musíme brát život takový jaký je, nehroutíme se, zvládáme zdánlivě nemožné a ještě k tomu všemu nevidíme vše kolem sebe v nejčernějších barvách, že? :-)
Tak nejenom Tobě, ale všem, se kterými se život nemazlí, přeji do nového roku nejen zdraví, pohodu, ale hlavně hodně štěstí a lásky! Mějte se moc, moc krásně!
Kočanská
  • 
31.12.2009 20:50:08
Janinko, je to určitě boj a jste na sebe právem hrdá. Dobře se mi to čte a moc Vám přeju šťastný život bez alkoholu.
Jinak já jsem zažila kolegyni alkoholičku a kolegu a je to fakt masakr. Možná varování pro všechny - ten kolega - velice fajn a inteligentní chlap - spáchal nakonec sebevraždu. Takže když se to vymkne kontrole jde fakt o život.

Autorce přeji aby všechno zvládla.

31.12.2009 15:58:01
To nemusí nutně platit. Není důležité, jestli někdo pije nebo nepije denně nebo co to s ním dělá, jde o důvod, proč to dělá.
Alkoholik pije proto, že MUSÍ. Má nějaký nutkání, má potřebu. Neumí nebo nechce si svůj život bez pití představit a "něco" v něm hledá. Řešení problémů, dobrou náladu, zapomnění.
Vypít sklenku vína denně patří v mnoha zemích k běžnýmu standardu. Pití je ušlechtilé, chlastání je barbarské. Proto taky nikdo nebude tvrdit např. o Francouzích, že je to národ alkoholiků, přestože ve Francii ta sklenička vína patří normálně ke každý večeři, zatímco o Rusech se to říká běžně, protože se opíjí jako prasata.
Osobně nesnáším opilce, pití není moje životní potřeba, ale klidně můžu pít každej den. V životě jsem se neožrala. ~;)
31.12.2009 15:06:56
Lucyno,
klobouk před tebou dolů, takhle "dospělou" reakci na vlastní problém s alkoholem jsem snad nikdy neslyšela! sama jsem alkoholička, rok a kousek abstinuji po léčbě - mimochodem nejlépe investované čtyři měsíce v mém životě. Začala jsem pít na mateřské, samozřejmě s tím, že jsem pila od svých cca 16 let, alkohol mi vždy chutnal, ale hlavně se mi líbilo být opilá. Na to jsem si pak vzpomněla a začala pít. Nejdříve v malých dávkách a třeba jen jednou do týdne, samozřejmě tolerance narůstala a po šesti letech neustálého kopání kolem sebe a svalování viny za to, že piju na vše a všechny okolo, jsem nastoupila do protialkoholní léčebny (samozřejmě víceméně proti své vůli a díky mým nejbližším, za což jsem jim teď neskonale vděčná).
Úplně nejtěžším momentem pro mě bylo přijmout skutečnost, že jsem nikdy vlastně neměla důvod pít, že vše, co jsem za důvody svého pití vydávala, byly jen výmluvy a důvody zástupné. Prostě jsem pila, protože se mi to líbilo. Svést své pití na něco jiného je vždy jednodušší a líp se s tím vyrovnává, toto jsem zpracovávala ještě po ukončení léčby. Takže u mě příčina i důsledek splynuly v jedno.
Ani si nedokážeš představit, jak moc si teď užívám střízlivý život. Netvrdím, že je to vždy jednoduché, že nikdy nemám chuť se napít, že mi vše vychází. Ale je mi neskonale lépe bez chlastu a jsem na sebe pyšná, že to zvládám.
Držím ti moc pěsti! I ty to zvládneš.

ještě pro zajímavost přikládám odkaz - http://www.reflex.cz/Clanek37888.html
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 241 [Dalších 201 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.