Ecim |
23.1.2010 21:30:36
S tím vytěsněním je to velmi složitá otázka. Jedni známí se po smrti jedné ze svých dcer přestěhovali a změnili zaměstnání, aby o jejich minulosti nikdo z jejich okolí nevěděl. Znám ale i jiné lidi, kteří o svých mrtvých dětech mluví často a na první pohled při tom vypadají vyrovnaně.
Před pár lety jsem se o jiných známých dozvěděla, že jim kdysi před lety také umřelo malé dítě, a přiznám se, že bych byla raději, kdyby se mi tato informace vůbec nedonesla. |
Ecim |
23.1.2010 21:26:04
Štěpánko, já se školným také nesouhlasím. Zavedla bych ho třeba jen pro ty, kteří studium neúměrně protahují, ale jinak ne. Jak zajisté víš, jsem ze sociálně slabé rodiny a kdybychom neměli vyřešenou bytovou situaci a kdybychom museli s bratrem ještě platit školné, tak fakt nevím, jak bychom to vedli. To si nechci v žádném případě stěžovat, jen popisuji situaci, protože jako bývalá "socka" vidím věci třeba i v trochu jiných souvislostech. Manžel je z mého pohledu z dobře situované rodiny (dostal byt a auto, ale žádný rozmazlenec to není) a když si představím, že bychom oba začínali od nuly, tak bychom to sice také nějak zvládli, ale bylo by to velmi náročné. A kdybychom k tomu měli ještě splácet půjčky, tak fakt nevím.
|
Hanka 75 |
23.1.2010 21:13:04
Dávám ti ve většině za pravdu, až na to, že mlčet navždy napovažuji za dobré řešení. Měla to říct, kdy a kde nevím, věřím, že se manželovi přispěvatelky mohlo ulevit. Možná to měl vědět už dříve, možná už jako dítě. já třeby myslím, že to měl vědět o začátku (např. stejně jako se doporučuje, aby adoptované děti věděli o své adopci od začátku) a že když by se zvolila vhodná forma a doba sdělení, obviňování ze smrti apodobné věci by se tím minimalizovali. Však to jde sdělit i citlivě a možná tomu jde dát i hezký rozměr. Říct to jen tak mimochodem u po takových x-letech u kávy, mi přijde naprosto nevhodné, přece jen to není maličkost. Neobviňovala bych ji, chápu, že asi též v rodině měli vnímání "pánbůh dal, pánbůh vzal", ale nejšťastnější to jistě není. Však se zamysleme, jak bychom vnímali, že jsme měli a přišli o dalšího sourozence, byť by to nebylo dvojče. Když si to přdstavím, tak by mne též asi mírně šokovalo, že to mamka řekne u kávy takto. To, že to s manželem asi zamávalo, jak jsem pochopila s příspěvku, může být též o tom, že pro dvojče je to jiné, protože se mnou by to asi tak nezamávalo.
|
štěpánka |
• |
23.1.2010 21:07:30
No, mě jenom mrzí, že jsem si vybrala takové "lukrativní" zaměstnání. Vždy, když slyším, jak bude školné na VŠ, protože si na to vysokoškoláci mohou půjčit a po skončení VŠ hravě splatit. Chacha... Jestli budou učitelé, doktoři, nebo něco podobného, dostudují a mnoho let budou živořit (ono 15 000 hrubého, což je současný nástupní plat učitele nestačí třeba u nás v Praze ani na bydlení, že...)
Nedávno jsem četla na nějakém internet.zpravodajství informaci o vzrůstajícím počtu sebevražd a depresí čerstvých VŠ - v době krize nezavadí o práci a mají půjčky, tedy dluhy, které musí splácet. Podotýkám, že ve Velké Británii. Doufám, že takto to pro mé děti nedopadne.... Nechci zpět bývalý režim, ale toto a bytová situace mě hrozně štvou a nechápu, čím jsme si to "zasloužili".... |
Ecim |
23.1.2010 20:53:25
Štěpánko, tak s tím ukončením studia a vrhnutím se do normálního života jsem to měla úplně stejně. Škola mě sice velmi bavila, ale "normální život" měl také spoustu výhod (pravidelný příjem i režim). Kdybych ale šla pracovat hned po maturitě, tak jsem si pracovní život tolik nevychutnala. Vždycky jsem šílela, když mi tekly nervy před zkouškami a někdo mi říkal, jak se mám skvěle, zatímco po studiu už to bude jen nudná šeď. Nesmysl.
|
štěpánka |
• |
23.1.2010 19:57:20
Winky,
já to vnímám tak, že o vzdělání se naopak mluví tak, že by mělo být SOUČÁSTÍ života a ne se omezit jen na dětství nebo mládí, mělo by probíhat celý život. Podívej na dnešníé VŠ studenty, většina z nich při studiu i pracuje, budue si vlastní "život" po škole již na škole, zařizují si i samostatný život. Aby vzdělání bylo součástí života, to je asi ideál. já sama se kdysi těšila, kdy už to bude za mnou, abych se tedy mohla vrhnout do normálního života, což jsem ihned po státnicích udělala, i když řada mých spolužáků pokračovala ve studiu dále.... |
štěpánka |
• |
23.1.2010 19:52:46
Nechci hodnotit formu příspěvku, na který jsi reagovala.
Ale z toho, co napsala Daniela to vypadá, že její manžel VĚDĚL, nějak podvědomě, jak to právě dvojčata umí, že měl někoho, kdo mu celý život chyběl. Proto se cítil nekompletní. Jinak souhlasím s tím, že jeo matka nejspíše chránila sebe. Právě proto, aby se nezbláznila ze smrti jednoho dvojčete a byla v pořádku pro žijící miminko (a další děti, pokud ještě další má), vytěsnila tento zážitek natolik, že svého syna neinformovala. Nechci hodnotit co je nebo není správné, ale z info, které tu Daniela poskytla je to jasné. |
štěpánka |
• |
23.1.2010 19:46:55
Jary,
nevím, jaké máš osobní zkušenosti s dvojčaty. Ale zcela jistě se mýlíš. Věř, že být dvojčetem a vychovávat dvojčata (dosaď trojčata,....) je JINÉ než vychovávat děti různě staré, než mít sourozence mladší, starší. Neříkám, že je to lepší nebo horší, ale prostě to je JINÉ. Mám dvojčata a než se mi narodila, setkala jsem se ve svém okolí s mnoha dvojčaty. Kdybych se včas nedostala k informacím o tom, jak je to jiné, rozhodně bych měla více starostí. Nechci to tu podrobně rozepisovat. No a že se teď o dvojčatech více mluví? No, ono se teď vůbec o lecčems více mluví, protože jsou prostě nové poznatky, nové informace. Dříve také neprospívjící dítě bylo flink, nebo hlupák a bylo přesunuto do zvláštní školy. Dnes neí člověk, který by neslyšel o různých poruchách učení (disgrafie apod) nebo chování ADHD. Tak bych mohla pokračovat donekonečna. Vždy znovu mě překvapuje, jak tady na Rodině jsou prezentovány takovéto kategorické názory. Já osobně si myslím, že když do něčeho nevidím, nebo s tím nemám osobní zkušenost, nemohu radikálně soudit tak ani tak. |
23.1.2010 19:00:14
DAnielo, to byla jako reakce na mě??? Bez těch sprostejch nadávek by to nešlo??? V jednom příspěvku napíšeš, že novorozenci nic nevnímají, v druhém popisuješ, jak se tvůj manžel, aniž by věděl, že nějaké dvojče měl, cítil nekompletní. Pouze se ti snažím ukázat, že si protiřečíš. Pokud by novorozenec nebo embryo v prenatálu nic nevnímalo, necítil by se tak, jak se cítil. Toť vše. Je mi líto, že tvé dítě a ty s ním jste měli tak těžký start. To ale neomlouvá tvou vulgaritu.
|
23.1.2010 18:40:29
Tak pokud chcete srovnávat smrt a týdenní odloučení, tak jste s prominutím úplně blbá. Když matka při porodu zemře, tak si dítě nějaké následky samozřejmě odnese, ale když jí týden neuvidí a pak s ním bude od rána do večera následujících X let, tak ho to opravdu nepoznamená. Věřím, že matky nedonošenců by s vámi rády polemizovali, neboť jste právě mnoho tisíc dětí, které se ročně narodí v ČR a jsou nějakou dobu v inkubátorech, odsoudily k psychickým problémům.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.