| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Angličtina na základce? Z mých zkušeností k ničemu

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 114 [Dalších 54 >>]
Miriam, 4r + 2r
  • 
4.3.2010 2:29:27
No super, akurat to podplacanie deti je ubohe. Je smutne, ze takyto pristup ku vzdelaniu podporujeme a este mu aj tlieskame. Co rozdava p. ucitelka vo vyssich rocnikoch, ked uz zmrzlina a falosne peniaze nezaberaju ?
Tenna /2
3.3.2010 23:44:13
Moje zkušenost s angličtinou na ZŠ: syn (třeťák)chodí do školy, která se "prsí" výukou angličtiny od první třídy. Chtěl chodit, tak od té první třídy chodil. Nečekala jsem zázraky, ale výsledek byl ještě horší, než můj předpoklad - za dva roky pár barev a počítání do deseti (možná do dvaceti). Od třetí třídy povinná AJ dvakrát týdně, výsledky opět tristní, není schopen říct jedinou větu, plete se mu jedno přes druhé. Neumí prostě skoro nic (a to není v žádném případě hloupý, je ve všech předmětech jedničkář). Nezbyde, než od příštího roku ho přihlásit do nějakých kvalitních kurzů (za těžké peníze ~n~ ), zatím to s ním doháním sama. Dcerka chodí do školy, která výuku jazyků nijak speciálně nepropaguje, nicméně od první třídy mají také možnost angličtiny, začala chodit a umí už tolik, že se nestačím divit - prostě štěstí na šikovnou paní učitelku. A tak to podle mne na většině základních škol je - jen a jen o náhodě, na co zrovna natrefíte. Je to velká škoda, že ve věku, kdy by děti měly možnost naučit se jazyk perfektně, bez přízvuku, nemají všechny tu příležitost.
lucyová (kluci 07/2006 + 05/2008)
  • 
3.3.2010 23:42:14
Ten poslední odstavec - to je přesně to, co jsem psala výše. Hlavně aby se dobře napsal diktát a doplňovačka na nepravidelná slovesa. Co na tom, že pak člověk nedokáže cizinci vysvětlit cestu jinak než rukama nohama.

Taky mě mrzí, že se to od našich časů zjevně moc nezměnilo. V létě jsem mimoděk vyslechla konverzaci děvčat na sousední zahradě - starší sestra zkoušela tu mladší z angličtiny. A nevěřila jsem svým uším: "Ty seš úplně blbá, přece je: zájmeno, modální sloveso v základním tvaru, infinitiv, ..." a dál už to ani nedokážu reporodukovat. Prostě šprtaly stavbu anglické věty. A ta starší dusila mladší tak dlouho, až ta jí to odpapouškovala. Zjevně se to po nich ve škole takhle chce. Slečny tak 12 - 14 roků. Jímala mě hrůza z toho, že se takhle pořád učí.
lucyová (kluci 07/2006 + 05/2008)
  • 
3.3.2010 23:28:28
Jo, základní slovíčka ano, ale když jsem viděla učebnici neteřinky (2. třída), kde na stránce o jídle měla málem celý jídelníček, tak mě brali čerti. Proč by 1. rok, co se učí angličtinu, měla umět 8 druhů nápojů a neumět stvořit jednoduchou větu?

Tu přirozenost, jak se učí děti mateřský jazyk, jsem pozorovala na svém starším synovi - začal mluvit hodně brzy a tak třeba gramatické jevy si dovozoval na základě aktuálních znalostí (takžebyly perly jako skloňování "mamkovi" dle vzoru tátovi :-)). Postupně se to spravovalo, ale vždycky dokázal ŘÍCT, co potřeboval.

Ad věty - možná je to trochu individuální. Mně to naopak vyhovuje, všechny mé jazykové znalosti dosud stojí na modelových větách, které jsem se naučila v začátcích. Do těch prostě dosazuju. Takže odpadá ono éééé, když mozek projíždí všechny osoby daného slovesa, pak tvoří tvar příslušného času a pak zapomene, co vlastně chtěl říct.
Ale i tak si myslím, že obecně platí, pokud se hned od začátku jede výhradně na slovíčka a gramatiku a netrénuje se vyjadřování za pomocí toho, co umím, zbrzdí to schopnost promluvit o pár let.
3.3.2010 20:55:57
Winky, k některým těm profesím, u kterých se předpokládá práce přes čas, hromada papírování atd. patří i takové, u kterých - pokud chceš držet trend a nebo se rychle přizpůsobit probíhajícím změnám - vzděláváš se ve svém volném čase (večery, víkendy, dovolená) - a dokonce za své peníze!
Winky
  • 
3.3.2010 20:42:21
ba ba, v práci jsme museli "zdarma" (tj. jako bonus ke své dosavadní práci) tvořit třeba konkrétní metodiky a postupy k dosažení předepsaných standardů kvality.... to bylo hodin a tun papíru.... no ale "muší to bét" řekl říďa - a bylo... Je kvanta profesí kde se k vlastní práci přidruží hromada papírování, obzvlášťe pokud jde o instituci co spadá pod stát potažmo kraj. "nahoře" se něco vymyslí a "dole" se to musí udělat, pokud možno včera. A když se změní zákon, šupky dupky znova tráva na zeleno a patníky na bílo. Nic nového pod sluncem.

Je fakt že určité "služby" a "dozory" mi taky přijdou dost irelevantní pro práci učitele, ale v dnešní době kdy se neustále "vyhodnocují a eliminují rizika" aby náhodou někdo někoho nežaloval že si došel újmy ve veřejném prostranství ... :-( spíš se to bude stupňovat než ubývat, chjo.

A k těm jazykům resp. jejich výuce obecně - trend "všechno všem" mě prostě přijde zvrácený, rvát angličtinu horem dolem do dětí které nemají evidentně zájem, chuť, motivaci nebo prostě jen nedostatečný drteček talentu na jazyky mi vadí. Respektive vadí mi to, že musí všichni dosáhnout na nějakou pofiderní úroveň jenže výsledkem je akorát znechucení něčeho, co je skutečně užitečné a to na jakékoliv úrovni. Když doučuju děti ca 14-16 let, které zajímá akorát "co jim ta úča dá za známku když udělají tolik a tolik chyb" a ne to co skutečně dovedou a co se svými znalostmi dokážou..... je mi to nesmírně líto jakým směrem se výuka ubírá.
3.3.2010 20:23:25
Projekty, na jejichž základě lze získat peníze z fondů EU, píší i lidé jiných profesí. A bez školení; zadarmo, ve volném čase.
Prostě proto, že jim (a nebo i jejich zaměstancům) přinese na další období práci :-) (v přeneseném slova smyslu).
3.3.2010 20:07:44
no to mas pravdu, ale at tedy jazyk na skole neuci vubec a rodic se o to postara!
Ja mam zkusenost z jedne prazske skoly (kam bohuzel syna nevzali, neb byl natresk) zemaji anglictinu EXCELENTNI a navic pul hodiny s cizojazycnym lektorem! Skola je to statni, ale pravda je, ze tim, ze nas nevzali jsem se jiz nedozvedela, zdali povinne rodice doplaceji. Ale i tohle by byla varianta! Rada bych priplacela na vyuku jazyka ditete, pokud by byla kvalitni!
3.3.2010 19:53:37
Jinak výuku ve větách jako začátečník (jiného jazyka než angličtiny) jsem zažila a moc mi to nesedlo. Myslím, že bych to uvítala tak o rok později.
A to jsem člověk, který není na jazyky blbý, respektive prý mám talent. Ale to je jen názor.
3.3.2010 19:47:37
lucyová, jenže když se něco učíš, tak se ta základní slovíčka přece jen hodí. Jinak kamarádka je velmi osvětová a moderní učitelka. Mladá holka, co do školy dělá spoustu věcí. Stejně se nezavděčí.
Jinak já měla na ZŠ velmi dobrou výuku a ta slovíčka mi dala dost.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 114 [Dalších 54 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.