| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pralesní výchova v džungli velkoměsta

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3139 z 39 
Pawlla
27.12.2010 18:54:17
Ale na druhou stranu nebudu dělat něco jen proto,že to jde,nebo proto,že je to momentálně in.~;)
čiči + Maty (21m)
  • 
27.12.2010 18:17:39
Mám pocit, že poslední dobou čtu hrozně moc článků a diskuzních příspěvků, proč něco nejde.
Nejde dodržet koncept kontinua, bezplenkovka nejde, protože by člověk nedělal nic jiného, látkovat nejde, protože je to dřina, nosit dítě nejde, protože navázat šátek je moc složité, nedat dítěti čokoládu nejde, protože ji chce, porodit bez medikace nejde, protože máme všechny ty vymakané přístroje, bonding po porodu nejde, protože dítě je třeba okamžitě ošetřit...
Tisíce důvodů, proč něco nejde, proč se nechceme změnit, nechceme naslouchat, nechceme zkoušet nové, jiné.
Nějak jsem ze všech těch nejde unavená. Protože ta "nejde" jsou jen v našich hlavách...

Koncept kontinua přeci není jen o výchově dětí. Je to i o myšlení dospělých. Takže první co se musí stát není, že dítě musí být pro KK vhodný materiál, ale musí se něco změnit v našich hlavách. O tom to celé je, o tom jak myslíme.
Kopřiva Dvoudomá
27.12.2010 14:48:29
Teorie o pudu sebezáchovy je pěkná věc, a zrovna tohle nám docela funguje. Ale když pominu, že mé dítě by v pralese zahynulo, protože se neumělo napít z prsu a zvládlo to až po několika dnech na novorozenecké JIP, a že i pak si vymyslelo pár pěkných anomálií, musím bohužel konstatovat, že se nedrží literatury a svoji savčí matku si nehlídá a nenásleduje ji, jak píše paní Liedloffová.

Savčí matka ho v tom nechala párkrát vymáchat, nikde ho nelovila, klidně ho nechala zdrhnout (když nebyly poblíž silnice). Ale dítě to moc netrápilo, jelikož je společenské, odlovilo si někde náhradní mateřský objekt (zpravidla nějakou důchodkyni) a klidně by s ní odešlo domů.

Někde udělali soudruzi od Amazonky chybu. Nebo já :-)
Binturongg
27.12.2010 13:16:06
To jen nepralesní civilizace potřebuje jedince jako je Bibi, popř. můj bratranec, který má od batolecího věku už 28 let naprosto jasnou touhu vrhat se střemhlav do nebezpečí.
Bratranec chtěl být profihasičem - ani ne tak proto, jaký je humanista, ale proto, že mu přijde fajn balancovat na žebříku 50m nad zemí a nechat se olizovat plameny z oken ~t~
Sen mu nevyšel - živí se muzikou ~:-D

Nicméně obávám se, že v nepralesní civilizaci by se pralesní matky zatraceně rychle přizpůsobily oslintaným ručkám v elektrice, kluzištím na silnicích, auto moto provozu, úchylákům, civilizačním chorobám atp. ~d~

Každopádně - neustálé dotyky, kontakt s dítětem, snaha rozumět mu, reagovat na jeho signály... to vše je správné a to vše přispívá k lepšímu vývoji...
Na to věřím já (i když odkládám dítě cca od 10m do postýlky a místo šátkování jsem kočárkovala ~;) )
Gajka + 2
27.12.2010 11:45:15
Také to tak nějak máme :) mladší syn je tak diametrální opak staršího, že nás to až šokuje...především postrádá jakýkoliv pud sebezáchovy a co hůře - ani se nepoučí, ač sletěl po hlavě z 8 schodů, tak ho hodinu později jsem ho zachytila na poslední chvíli, šplhá, leze a to ještě ani pořádně nechodí... teď v hotelovém pokoji během prvních 5 minut našel na zemi šroub v hmoždince a strčil ho do zásuvky (naštěstí hmoždinkou napřed), netuším, kde se tam to tam vzalo na zemi, ale fascinovala mně jeho schopnost to najít, najít zásuvku a zastrčit....odvodila jsem si z toho závěr, že by tedy zřejmě v přirozeném prostředí pralese nepřežil, stejně jako některá mláďata mají prostě smůlu, jsou málo opatrná, nedrží se u mámy a chytí je předátoři a prostě nepřežijí.
Hilly.
27.12.2010 11:11:44
"pralesní výchovou". On když člověk jede podle instinktů, tak ve výsledku zjistí, že je to opravdu asi to nejlepší.
Ovšem nesmí se tato kniha brát doslova, to by mohlo být taky pěkně nebezpečné. Zvláště u momentů, které tak dobře vystihuje autor. Některé děti ty pudy sebezáchovy prostě nemají...Nebo se dlouho chovají "rozumně", rodič zpohodlní, začne jim důvěřovat, a pak najednou něco provedou.
Kniha koncept kontinua mi hodně dala,v pozitivním slova smyslu, ale mám k ní jisté výhrady..Občas tam zazní blábol, který je dnes už prostě prokazatelně chybný(o homosexualitě atd.)
wer
27.12.2010 10:36:18
moc pěkný článek~R^
Pawlla
27.12.2010 9:36:28
Skvělý článek jako vždy~R^
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3139 z 39 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.