| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Horečka: spojenec, ne nepřítel

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 74 [Dalších 34 >>]
13.1.2011 0:08:56
Mám za to, že je v nich jiná náplň (měla jsem zato, že snad líh?), rtuťové jsou ty klasické, zakázané teploměry.
Ani s rychloběžkou nemám dobré zkušenosti (stejně jako s digitálními teploměry, jak jsem psala výše). Stačilo, aby se kojenec zavrtěl (jakože se vrtěli oba pořád - komu by se líbil teploměr v řiti, že~d~), a naměřená teplota slezla rychleji, než jsem ji stačila přečíst. Takže jsem se díky tomu naučila teplotu celkem dobře u svých dětí odhadovat, měřím je výjimečně, protože to, že nejsou v pořádku, poznám i bez měření.
Měřím (a to jedině klasickým rtuťovým teploměrem) obvykle v případě, kdy potřebuju zjistit, že je starší dítě bez teploty a může z postele (resp. z gauče, v posteli bych ho neudržela) - u mladšího (2,5 roku) je to jedno, protože ho stejně v posteli neudržím, ani když má 39°C~d~ - leda když usne~2~, a potom v případě, kdy potřebuju vědět, jestli horečka přesahuje 39°C a mám jim dát Panadol (ale i to se dá odhadnout - je to stav, kdy ztrácejí zájem o hraní a jsou mimořádně zvadlí).
12.1.2011 23:58:48
Mám s digitálními teploměry taky špatnou zkušenost - rovněž s měřením v podpaží (a v zadečku se mi nechce měřit už ani mladšího, dvouletého). Naštěstí doma jeden rtuťový teploměr mám, kdybych jejich zákaz prodeje zaregistrovala včas, tak jsem si bývala koupila aspoň 2 do zásoby~:(
kili
  • 
12.1.2011 22:10:34

pár připomínek

- tím neotvíráním úst bych si tak jist nebyl, ale opatrnost na poranění ja zachraňujícího tajk zachraňobvaného je na místě

- výborná připomínka - uložení křečujícího dítka,
pro případnou resiuscitaci vždy na pevnou (tvrdou ) podložku

- volání pomoci dříve než po odeznění křečí, prvně volat pomoc lidí nablízku, po minutě pak 155

- opatrně se záklonem hlavy, zejména u malých kojenců
není záklon hlavy ideální pro uvolnění dýchacích cest

- risiko FK se nijak nezvyšuje prodělanými již FK, takže není vyšší a další FK jsou stejně pravděpodobné jako u toho, kdo je neměl
Sněhulka a sněhuláčci
12.1.2011 21:57:33
diky vam obema za info, moje mamka mi rikala, ze jsem to mivala, tak me tak pri cteni clanku napadlo, jestli nas to taky neceka...
Lenka
  • 
12.1.2011 21:32:26
PP u křečí(i u epileptického záchvatu): dítě nezaléhat, "neprat" se s ním. Nechat ho, ať se samo "vykřečuje". V zádném případě se mu nesnažit násilím otevřít pusu nebo nějak rovnat končetiny. Důležité, je dbát na to, aby se dítě nezranilo - nespadlo např. z přebal. pultu, nesjelo ze schodů a pod. Jak už tu zaznělo, FK trvají většinou krátce. Pro rodiče či jiné počovatele jsou ale nespírně psychicky náročné. Po odeznění záchvatu křečí, MUSÍ dítě vidět pediatr. Klidně volejte 155 - naprosto indikovaný výjezd! Po záchvatu jsou děti unavení, často spaví, můžou být zmatení. Důležité je, aby po záchvatu dostatečně dýchaly. Pokud by se vám dýchání dostatečné nezdálo, stačí většinou zaklonit hlavu - záklon oddálí dýchácí cesty a ty se pak stanou průchodnějšími.
Pokud se u vašich dětí záchvat FK objeví, můžete je pravděpodobně čekat u horečnatého stavu vašeho dítěte i v budoucnu, ale není to na 100%.
Pokud máte, aplikujte do zadečku Diazepam, při křečíćh NIKDY NIC do pusinky!!! Hrozí nebezpečí vdechnutí.
kili
  • 
12.1.2011 20:34:47
sledujete základní životní funkce, dbejte na volné dýchací cesty, pokud nedýchá, postupuje podle

http://www.resuscitace.cz/?page_id=42

nezapomeňte volat pomoc

febrilní křeče tzrvají většinou krátce, cca 1-2 minuty, někdy i 5 a vyjímečně více, zdá se to rodičům jako věčnost.

Pokud máte můžete podat Diazepam Desitine do konečníku v dávce dle tělesné hmotnosti
Sněhulka a sněhuláčci
12.1.2011 20:23:48
A může zde někdo tedy poradit, co dělat, když začnou febrilní křeče, jaká je první pomoc?
12.1.2011 14:57:51
Mám digiteploměr a je přesný, mám ho odzkoušený se rtuťovým. Za naprosto nepřesné považuju takové ty bezdotykové-jen se namíří na čelo jako čipový snímač. Proti takovému jsem si dovolila protestovat u lékaře v nemocnici, když mi malou měřilia zdálo se jim, že je bez teploty. Měřili jsme druhým a byl tam rozdíl celý stupeň. Takže ráno měla doma malá 38,2 a za 2 hodiny u doktora 36,5. Takže se na mě dívali, co tam jako chci, ale na ušním mi dali za pravdu, měla zánět. Rostu taky z odhadování teploty stylem: má studené ruce, nemůže mít teplotu. Prostě se na svoje dítě podívám a odhadnu, trefuju se do půl stupně.
12.1.2011 12:42:59
Mám úplně stejný problém. V podpaží naměřím třeba 36 a v konečníku přes 39.~a~
11.1.2011 23:00:52
Dcera, když měla křeče, tak nebylo reálné jí teplotu změřit. Měřili jsme cca po 10 minutách, to už jí to hooodně kleslo a to na 38,5 , takže se dá předpokládat, že předtím měla 40 nebo o trošičku víc. Každopádně jsem pak spala (teda spíš bděla) s ní v posteli až do rána a do cca 6 let jsme jí kontrolovali při každé horečce třeba po hodině. Teď už se nebojíme, opravdu měla křeče naposledy v 5 letech a navíc jen lehčí, žádné bezvědomí, jen blouznila a klepala se.
Osvědčilo se nám, počkat, až se jí ohřejí končetiny a pak jí vzít peřinu a přikrýt něčím lehčím, ona se prostě při té horečce nedokázala odkopat a přehřívala se.
Ale léky proti horečce podávám i tak jen zcela vyjímečně, spíš na bolest, protože moje děti jsou schopné, jakmile jim horečka klesne pod těch 38,5°C, řádit po bytě a neudržím je v posteli, to toho pak vždycky lituju, že jsem se unáhlila, protože nemocné dítě má ležet a ne běhat po bytě a myslet si, že už mu nic není.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 74 [Dalších 34 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.