| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč je v ČR nízká informovanost o očkování?

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 228 [Dalších 168 >>]
kili
  • 
22.1.2011 21:37:32
- nechápete zjevně podstatu věci a pořád tu píšete nějaké vlastní nápady, na které se mi už nechce reagovat. S takovou argumentací na kompetentních místech skonříte po první větě.

Zákon 258/2000 Sv, o ochran ě veřejného zdraví v platném znění určuje m.j. :

§ 45

(1) K ochraně před vznikem, šířením a k omezení výskytu infekčních onemocnění spolupracují zdravotnická zařízení státu a osoby provozující nestátní zdravotnické zařízení (dále jen
"zdravotnické zařízení") s orgány ochrany veřejného zdraví a provádějí opatření stanovená tímto zákonem nebo opatření přijatá orgány ochrany veřejného zdraví na základě tohoto zákona. Náklady spojené s takovou činností, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, hradí stát v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem.

(2) Zdravotnická zařízení jsou povinna zajistit a provést pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování, očkování při úrazech, poraněních, nehojících se ranách a před některými léčebnými výkony, popřípadě pasivní imunizaci fyzických osob, které mají v péči, [například podáním dalších imunobiologických
přípravků36)] v rozsahu upraveném prováděcím právním předpisem nebo mezinárodní smlouvou, kterou je Česká republika vázána.

§ 46

(1) Fyzická osoba, která má na území České republiky trvalý pobyt, cizinec, jemuž byl povolen trvalý pobyt, cizinec, který je oprávněn k trvalému pobytu na území České republiky, a dále cizinec, jemuž byl povolen přechodný pobyt na území České republiky na dobu delší než 90 dnů nebo je oprávněn na území České republiky pobývat po dobu delší než 90 dnů, jsou povinni podrobit se, v prováděcím právním předpisu upravených případech a termínech, stanovenému druhu pravidelného očkování. Prováděcím
právním předpisem stanovené skupiny fyzických osob a fyzické osoby, které mají být zařazeny na pracoviště s vyšším rizikem vzniku infekčních onemocnění, jsou povinny podrobit se ve stanoveném rozsahu stanovenému druhu zvláštního očkování.

(2) Před provedením pravidelného a zvláštního očkování je fyzická osoba povinna podrobit se v případech upravených prováděcím právním předpisem vyšetření stavu imunity (odolnosti). Pravidelné a zvláštní očkování se neprovede při zjištění imunity
vůči infekci nebo zjištění zdravotního stavu, který brání podání očkovací látky (trvalá kontraindikace). O těchto skutečnostech zdravotnické zařízení vystaví fyzické osobě potvrzení a důvod upuštění od očkování zapíše do zdravotnické dokumentace.

(3) Zjistí-li příslušný orgán ochrany veřejného zdraví, že se nezletilá fyzická osoba nepodrobila očkování nebo vyšetření podle odstavce 2, a jde-li o nezletilou fyzickou osobu, která nemá zvoleného praktického lékaře, stanoví jí rozhodnutím povinnost
podrobit se tomuto očkování nebo vyšetření v určeném zdravotnickém zařízení.

(4) Jde-li o osobu, která nedovršila patnáctý rok svého věku, odpovídá za splnění povinností podle odstavců 1 až 3 její zákonný zástupce.12)

(5) Orgán ochrany veřejného zdraví, který vydal rozhodnutí podle odstavce 3, požádá určené zdravotnické zařízení, aby očkování nebo vyšetření provedlo. Určené zdravotnické zařízení je povinno žádosti vyhovět.

- očkování není dobrovolné

- lidé jsou informováni a informace jsou jim dostupné

- lékaři netvrdí, že nejsou vedlejší účinky očkování

- příběhy na i.netu nemají vypovídací hodnotu,

kytka 3
22.1.2011 21:25:37
- očkování je stanoveno zákonem a je povinné, soud nezrušil zákon, který povinnost očkování určuje
kili napsal
- lékař nemá jediný důvod k obavám z postihu ze strany hygienických stanic, Vaše znalosti o jejich právech a povinnostech jsou nicotné,
--------
bohužel někteří lékakaři nic osvých právech a povinnostech neví, hygiena jim v minulosti psala, že pokud jí sami nebudou hlásit neočkované děti, hrozí jim 2 mil. pokuta - lékařce byl problém vysvětlit ,že musí dodržovat zákony a nemůže vždy dělat to ,co tvrdí paní na hygieně
------
- MUDr. Cabrnochová vystupuje za SPLDD, tedy za praktické lékaře pro děti a dorost, nikoli za pediatry, nejsou žádní praktičtí dětští lékaři a Cabrnochová myslím není ani předsedkyní SPLDD,

Kopíruji: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně- je dobrovolným sdružením lékařů, farmaceutů a ostatních pracovníků ve zdravotnictví. Jejím předsedou je prof. Blahoš, v předsednictvu je jedním z celkem 15 členů též Dr. Cabrnochová

Tato společnost má přes stovku odborných společností. Mezi nimi jsou mj dvě pediatrické společnosti:
1. Společnost dětských lékařů, jejíž přesedou je prof. Janda. Členy jsou především lékaři pracující v nemocnicích. http://www.cpsjep.cz/
2. Společnost praktických dětských lékařů, jejíž předsedkyní je Dr. Cabrnochová. Členy jsou praktičtí dětští lékaři. http://www.detskylekar.cz/
(Počty členů: http://www.cls.cz/prehled-clenu)

Obě společnosti pořádají konference a kongresy, zabývají se vzděláváním svých členů. Obě společnosti mají mezinárodní kontakty, jsou členy mezinárodních organizací - to vše se lze dočíst na jejich stránkách.
Dr. Cabrnochová je i místopředsedkyní Vakcinologické společnosti ...

Podstatné je dětská lékařka Hana Cabrnochová "doufá, že se poslanci rozhodnou povinnost očkování zachovat"(viz. např v HN)
a jsme už opět u základního problému- zachovává se něco co existuje. Ale u nás povinnost očkování neexistuje. Jak tohle ale vysvětlit některým lékařům?
kytka 3
22.1.2011 18:19:34

majo níže vysvětluji, proč je očkování dobrovolné.
Stát si u nás nedokázal poradit s určitými soc. skupinami 20 let, skutečně není vhodné aby kvůli tomu kriminalizoval (pokutoval za přestupek) slušné rodiče.

Občas ta poslušná většina je překvapena, jak některé soc. skupiny vědí co je jejich právem a povinností.
Jak by ve srovnání s nimi dopadlo mnoho pediatrů?

I v případě možnosti pokutovat - víte asi kdo platí náklady na exekuci,není-li dobrovolně pokuta uhrazena, když povinný nic nemá
Bumbi&05,08,10
22.1.2011 18:14:08
možnost svobodné volby lékaře je jen čistě teoretická - zkuste si svobodně zvolit zubaře či u žen gynekologa. Pohoříte. Budete rád, jestli najdete vůbec nějakého zubaře, který vás milostivě vezme. Zrovna tak možnost svobodně si zvolit lékaře k porodu. Nemožné.
Bumbi&05,08,10
22.1.2011 17:55:08
napsal - že je předepisuje lékař jste napsal, čtu celou diskusi
kytka 3
22.1.2011 17:54:39
No tak kili, celý rozsudek NSS jsem prostudovala nejen já, ale i ten co psal zprávu na stránkách NSS ( může být chápána jako vysvětlení pro méně chápavé).
-Zákon č.258/2000 Sb.znají i soudci, nejen já

- shrnu to: když nebude existovat povinnost,( tj. v zákoně- viz. zákon Listina) byla a bude v našem demok. státě vždy protiprávní sankce.

- snažím se aby někdy má argumentace pobavila, vysvětlila jsem jak snadno nedemokraticky by šlo prosadit očkování proti moru,(je to usměvné?) někomu ale může podobně vadit nyní "povinný" záškrt ...

Kili:"... důvodem k přesvědčování těch, kteří nejsou v dané věci rozhodnuti. Mně se to jeví jako házení klacků pod nohy těm, kteří chtějí dobrovolné očkování".
Kili očkování je dobrovolné. Mne děsí, když je z diskuzí na internetu vidět, že lidé vlastně nejsou informováni ( o imunitě po očkování apod.). To je dost krátkozraké. Zatajování informací. Neznám osobně nikoho, o kom bych věděla že má následky po očkování ( horší je - lékaři tvrdí že nejsou). V zahraničí se nic netají, před očkováním musí rodič dostat pravdivé inf. A pak očkuje 90% většina, jako jí většina některé "závadné" potraviny, apod. Nic není ideální.
Já když pak z internetu čtu příběhy těch co měli následky po očkování, vidím:
1.rodič se měl dobrovolně rozhodnout
2.kdyby lékař k očkování nepřistupoval "je to povinné" a neočkoval rutinně, některým tragédiím se dalo předejít- třeba by nenaočkoval děti, které vůbec očkovat neměl

maja
  • 
22.1.2011 17:03:05
řimbabo, nezlob se, ale všichni lidé, pro které by se očkováním stalo dobrovolné, neuvažují jako ty. Čili zodpovědně a tak.... jsou prostě lidi, kteří by se na jakékoli očkování vykašlali, třeba i jen z důvodu, že mohou mít dětí jako smetí a vůbec je tudíž nějaké komplikace z nemocí a následně jejího rozšiřování na ostatní populaci netrápí. Myslím, že některé opravdu slabé sociální skupiny si ani neumíš představit ... právě proto jsem i já ráda, že základní očkování je povinnost.
kili
  • 
22.1.2011 15:01:41
Vy jste čím, že se mi pokoušíte něco vysvětlit ?
Můžete se pokusit vysvětlit akorát Váš vlastní náhled, což se Vám podařilo.

kili
  • 
22.1.2011 14:58:36
- kdybyste prostudovala celý rosudek NSS a patřičně rozuměla rozhodnutí ve věci kasační stížnosti, rozuměla byste možná více věci, o které píšete.

- kdybyste znala Zákon č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, zejména jeho §45 a §46, věděla byste, jak je stanovena povinnost očkování

- kdybyste znala dobře obé výše znmíněné, pochopila byste, v čem je problém s onou sankcí a proč se má měnit zákon i jeho prováděcí vyhlášky tak, aby sankce za porušení byly možné

- z výše uvedenéh plyne i Vaše nepochopení mého textu, na který reagujete

- Vaše spekulace o tom, kdo co chce komu vnutit, jsou úsměvné a nemají nic společného se skutečností.
Spolu s falešnými argumenty jsou dobrým důvodem k přesvědčování těch, kteří nejsou v dané věci rozhodnuti. Mně se to jeví jako házení klacků pod nohy těm, kteří chtějí dobrovolné očkování. Podobně to bylo při snaze změnit přístup státu k neselektivnímu očkování novorozenců proti TBC.
kytka 3
22.1.2011 14:55:13
Kilinapsal
Opět jste (a nejen Vy) předvedla to, co utvrdí zákonodárce v potřebě přesněji uzákonit povinné očkování tak, aby porušení té povinnosti bylo spojeno se sankcí. Exhibicí výmyslů se těžko dá někdo přesvědčit,... , zkloušíte argumentovat v oblasti, která je Vám zcela neznámá, byť možná máte pocit, že ji znáte dobře.

- jak a proč musí být povinnost stanovená zákonem jsem se vám
2 x pokoušela výše vysvětlit. Můžete se podívat i na stránky NSS nebo stačí selský rozum. Stačí si i přečíst Listinu...
Mne by vážně zajímalo zda to skutečně nechápete? Nebo jde o manipulaci? Prosazovat takto jediný správný názor?
Jestli tomu skutečně jen nerozumíte "neargumentujte v oblasti, která je Vám zcela neznámá"
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 228 [Dalších 168 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.