| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nová dobrodružství Toma Sawyera

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 82 [Dalších 52 >>]
MarkétaP + 4 dcerky
25.1.2011 23:31:27
Nemusí je ignorovat, já s tebou víceméně souhlasím. Jen jsem chtěla poukázat, že když Neomi mluví o pohanech, nemyslí tím ateisty :)

Na okraj, když jsem sledovala pár předvánočních diskusí, tak ono i v rámci jedné kulturní tradice existuje tolik variant, zejména pro některé křesťanské denominace velmi nepřijatelná postava Ježíška jako vánočního "skřítka" nosícího dětem dárky, že nemusíme chodit ani do jiných kultur, aby se ukázalo, že zrovna pohled "paní učitelky" není přijatelný pro všechny české děti ;)

Dodám, že osobně je mi sympatické, když ve školce/škole učitel využije různosti národností a kultur ve třídě a seznámí děti prostřednictvím jejich spolužáků s různými "světy", u různých témat, nejen zrovna u Vánoc.
Apolena.
25.1.2011 23:15:30
Tak už jsem zjistila, že knihu mají v naší knihovně :-).
Jen si nejsem nějak moc jistá, že sepětí s přírodou a zachování posvátného místa se docílilo tím, že se vymlátily stromy v posvátném háji a na jejich místě se postavil obrovský kostel, který je většinu času lidem nepřístupný.
Binturongg
25.1.2011 23:05:18
Sylvo - kvůli pár pokryteckým uživatelkám Rodiny nemůžeš zatěžovat svou pozitivní auru ~:-D
Ježíšek za to nemůže a křesťanské svátky taky ne ~;)

Takhle to totiž působí, jako bys byla vyznavač globalizace ~t~

Právě jsem strávila už podruhé hodinu ve vaně s Václavem Cílkem a jeho knihou Krajiny vnitřní a vnější. Jsem ve dvou třetinách, příště to docuknu.

Určitě si tuto knihu opatři a přečti - myslím, že je pro Tebe jak stvořená a já u toho řvu nadšením!
Ten člověk byl v minulém životě druid - a nejen to ~s~ ~:-D

Díky této četbě jsem zjistila, co dalo - mimo jiné - současným pohanům, skrytým pohanům a polovičním pohanům křesťanství: Odkaz pradávných náboženství, kultury a historie.
Pokračovat to zjevně nemohlo, ale nezapomnělo se právě díky křesťanství, které zachovalo nejen téměř všechny svátky a posvátná místa, na nichž vystavělo své svatyně, ale i božstva, pouto s Přírodou atd. atd.

A tenhle člověk to vidí - všiml si toho, rozebírá to, zkoumá, filosofuje, vědecky podkládá...

Zkrátka, jsem nadšena! ~R^ ~g~

Poslední pasáž, kterou jsem četla, byla o "Zeleném muži", který je zobrazen v mnoha významných sakrálních památkách... ~;((
Binturongg
25.1.2011 22:50:32
Markéta - ahááá, už to chápu. Ano, tak jsem to myslela. I ateistům nosí zhusta dárky Ježíšek i pro ateisty jsou vánoce svátky lásky, naděje a rodiny..., a protože jsou ateisté, měli by správně vánoce úplně vynechat? Ignorovat? ~d~
MarkétaP + 4 dcerky
25.1.2011 22:44:33
Pak ovšem nevím, cos myslela tím, že Vánoce jsou pro pohany kulturní svátek. Nejsou, slunovrat je pro ně svátek (jak to chápu) náboženský. Kulturní je pro ty, kdo náboženskou rovinu neprožívají.
Apolena.
25.1.2011 21:56:07
Binturong,
však jsem psala, že mně křesťanské vánoce nevadí.
Psala jsem, že chápu, že lidem jiného vyznání může celkem oprávněně vadit vyzdvihování křesťanských tradic na úkor těch ostatních, v naší zemi tradičních, nenápadné protlačování křesťanských hodnot do života všech lidí bez ohledu na jejich víru či nevíru.
Moje lehká alergie na "křesťanské svátky" a "křesťanské tradice" (všeobecně) vznikla až tady na Rodině, kdy jsem zde byla několika křesťankami vyfuckována, že si já pohan dovoluju drze slavit vánoce coby den narozenin "jejich" Ježíše Krista.
Binturongg
25.1.2011 21:31:20
Sylvo - vždyť to ví každý a nikdo nikomu nebrání učit i o ostatních nebo předcházejících náboženstvích či božstvech, ale zapírat kulturní tradici je nesmysl.
To by se rovnou mohli všichni vyfláknout na celou historii a učit se pouze o obdobích, která za něco stála (dle názoru toho kterého člověka ~;) )

Ať chceš nebo ne, židovskokřesťanská kulturní i historická tradice tu je po tisíciletí a žádný druid ani Matka Země to nezmění - už proto, že nejde o nic nového. Druidy jen vystřídali kněží, Zemi Bůh, slunovrat vánoce... - zjednodušeně řečeno.

A hlavně fakt nevidím důvod - bráno čistě historicko kulturně i nábožensky, proč se neustále separovat a hledat ty rozdíly, popř. říkat "Já takový nejsem, protože věřím jinak a v něco jiného" - každý rozumný člověk (čili žádný ortodoxní vyznavač) ví, že jsou všechna náboženství velmi úzce spjatá, stejně jako třeba pohádky a pověsti - mají stejný prazáklad...

Ta předzježenost při výrazu "křesťanské svátky" je zbytečná - každý si je může prožívat nebo neprožívat jak chce a tvářit se na učitelky, které s dětmi kreslí jesličky s Ježíškem jako na pátera Koniáše vnucujícího víru a modlářství, se už začíná podobat právě tomu, že černoch nesmí hrát černocha, protože je černoch ~;)
Binturongg
25.1.2011 21:17:05
mira - zhruba něco takového se tu celou dobu snažím říct ~:-D ~R^
Binturongg
25.1.2011 21:15:41
Markéta - jaks na to proboha přišla? O ateismu nepadlo slovo ~e~ ~:-D
mira
  • 
25.1.2011 19:23:06
Nicméně je nepopiratelné, že většina naší společnosti, ač ateisté, se ke hlásí ke křesťanské tradici, nikoli k pohanské. 2 dny jsou Státními svátky založenými na křesťanské tradici a 4 dny Ostatní svátky založené na křesťanské tradici, je třeba vnímat, že tento odkaz tu je, je třeba dětem vysvětlovat, proč tyto svátky slavíme a proč je jinde a jiní neslaví, a ne s výmluvou o multikulturní společnosti sice využívat volných dnů, ale vehemntně před dětmi ve školách a školkách zapírat, proč volno je. Což se netýká jen svátků vzešlých z křesťanských tradic, ale i vsátků připomínající důležité události, nevidím důvod, proč o nich mlčet.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 82 [Dalších 52 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.