| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nová dobrodružství Toma Sawyera

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 82 [Dalších 22 >>]
Pe-Tang
  • 
25.1.2011 11:43:41
Teď jsem se dočetla, jak se "przní" knihy jen kvůli tomu, že jsou na dnešní dobu moc dlouhé. S Petrou-Neomi stopro souhlas :-) http://www.novinky.cz/kultura/223263-postriziny-aneb-doba-zkracovani-kdy-kniham-chybi-i-tri-sta-stran.html
25.1.2011 8:30:46
I když nevěřící, také mi to nevadí. Myslím si, že když žijeme v určité křesťansko-židovské kultuře, tak znalost aspoň základních biblických příběhů patří k základnímu vzdělání.
Jája
  • 
25.1.2011 8:12:10
Vietnamci nejsou muslimi, ale drtivou většinou buddhisti, část konfuciáni, tak 8% křesťanů a na poč. 20.stol. tam vzniklo nové náboženství, zvané kaodaismus. My se tu většinou potkáme právě s těmi buddhisty.
25.1.2011 8:11:58
Petro, a co je to vlastně v křesťanském duchu?

Různým odkazům na křesťanství se nevyhneš, co třeba jen takové Narodil se Kristus Pán? I ostatní koledy jsou víceméně o tom, jak pastýři viděli hvězdu a šli přivítat Ježíška.

A co vysvětlení, že Vánoce se slaví (nebo aspoň začaly slavit) jako připomenutí Kristova narození (plus ten pohanský slunovrat, ale to by na děti ve školce asi bylo trochu moc)?

Já jsem pohan jak poleno, ale na tomhle neshledávám vůbec nic špatného, naopak.
Petra Neomi
  • 
25.1.2011 0:48:55
Podívej, co dělá Neff s Vernem. To mi opravdu vadí, to, že se v knížce vymění "niga" za "slave", to je opravdu kosmetická úprava.
Petra Neomi
  • 
25.1.2011 0:45:26
No, já nejsem Vietnamka, ale kdyby ve školce vedli děti ke slavení vánoc v křesťanském duchu, tak by mi to vadilo, co je na tom divného?
MarkétaP + 4 dcerky
24.1.2011 21:40:24
Binturong, nenavrhuju nic, dávám jako podnět k zamyšlení. V Karle stejě jako v bibli Kralické jde počítám o víceméně sporadický výskyt, tedy viz výše - lze nechat třídu/dítě se pobavit a vysvětlit. V tom Huckovi Finovi je to dejme tomu každá třetí stránka? (BTW, já tuhle knížku moc ráda, jenže jsem si taky vědomá, že jednak znám český překlad, jednak nemám stejné kulturní zázemí a tudíž je mi problém amwrického otroctví a jeho následky v současné společností spíš zajímavým kulturním fenoménem než nečím prožívaným.

Dovedu si představit, o kolik ostřeji bych vnímala, kdyby byl někdo v dětské knížce setrvale nazývaný prašivým židem a třebaže by to v tehdejším kontextu byla jen lehce přezíravá přezdívka, v dnešním kontextu a s ohledem na to, co chci dětem předat, si dovedu představit, že sice s lítostí, ale nedala bych to osmiletému dítěti číst, byť by šlo o jinak milý příběh.
Binturongg
24.1.2011 21:22:13
Markéto - hm, takže co navrhuješ v dalších vydáních povídky Karla od Boženy Němcové, kde se píše:

"Děvčata rostla jako z vody a než se nadála, byly z nich děvky..."

Nebo oslovení "Panno" - taky nic moc, dnes to má pejorativní nádech..
Alca
  • 
24.1.2011 20:36:07
Ahojky, tak ve Vietnamu znaji Vanoce, slavi je trochu min, ale v Cesku je slavi taky a jejich deti je klidne slavi se stromeckem a darkama.Takze prosim slavte je ve skolkach dal! pro deti je to krasa. Ve Vietnamu jsou i katolici. K tomu chozeni do kostela, do kostela prece chodi i hodne lidi kteri jsou neverici, je to tam pekny, nase rodina verici je a moje deti chodi radi, podivat se , posedet. Rozhodne bych nikdy nerikala ze nekdo nekam nema chodit protoze je to jina vira. Hele a ti muslimi kdyz jim to tady vsechno tak vadi tak at jdou dom nezvali jsme je.
Jája
  • 
24.1.2011 20:25:59
S Vietnamci jsem kamarádila a hlídala jsem i vietnamské děti. Oni sice české Vánoce neslaví, ale pro děti stromeček v Čechách klidně ozdobí a nadělí si i dárky, a to jen proto, aby se jejich děti pak ve škole necítily méněcenné. Svůj Nový rok pak slaví tak, že odlétaji do Vietnamu, protože jejich oslavy trvají i 14 dní, popř. slaví na tržnici Sapa v Praze.
Potkala jsem se i s tím, že vietnamské děti chtěly chodit v neděli do českého kostela, protože tam chodili jejich kamarádi ze školy (rodina žila nějaký čas na Moravě) a bylo jim líto, že kamarádi tam chodí a on ne. Myslím, že vietnamská maminka se nezlobila, když jsme si s dětmi vysvětlili otázky víry a odvedli děti na jiné myšlenky.

Osobně považuju za přínosné, když se děti ve škole seznamují s jinými kulturami, nejen dříve s ruskou a dneska s americkou. To je moc jednostranný pohled.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 82 [Dalších 22 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.