| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dospívání, náročné období pro všechny zúčastněné

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6169 z 69 
MartinaNov (dva rošťáci
27.1.2011 14:10:55
zatím neřeším, mám syny maličké.... do budoucna ale nepochybuji, že i toto téma se u nás bude přetřásat.

Věřím v odbornou léčbu a naprostou důslednost rodičů. Spousta dospělých se neumí zbavit závislosti - z pohodlnosti, jak to pak má zvládnout dítě??

27.1.2011 13:32:39
No, dost možná nejde o samotnou skutečnost, že se rodiče rozvedli, ale o nějakej konkrétní průvodní jev, kterej trvá a něco by se s nim dělat dalo.

Teď plácnu: např. rodiče zaměstnaný svýma problémama a sami na nervy nedopřávaj dětem tolik pozornosti, jako dřív. Po rozvodu by se mohli zaměřit na to, aby ji opět dopřávali.

Ne, že by to vždy muselo souviset s rodiči...

Rekreační konzument hlavně pravděpodobně žádnej problém nemá, tak ani není co řešit. Předpokládám, že řešení je třeba tam, kde dotyčnej už fakt není schopnej normálně fungovat (což je ovšem fakt jen zlomek uživatelů).
27.1.2011 13:31:43
ze ho z leceni v Ricanech vyhodili po 3 dnech, protoze mel problemy prestat. Potom autorka rika, ze jim syn opet "pristal" doma. Takze nad nim zlomila hul i lecebna po jednom incidentu?
Jinak mi pripada, ze rozvod a tolerance otce tady hraje hodne velkou roli, nevim, jaky vztah ma autorka se synem, ale malokdy zacne dospivajici automaticky poslouchat novou pritelkyni sveho rodice. K webovym strankam atp. autorce skutecne blahopreji, jde o velmi zasluznou cinnost, jen jsem trochu skepticka, jak moc to pomuze v jejim konkretnim pripade. Z meho laickeho pohledu by meli hrat hlavni roli rodice, nebo alespon otec, u ktereho syn nejvic bydli.
27.1.2011 13:20:42
Snažit zjistit proč si šlehá?

Hele, ne vždycky je to důvod, který by se dal změnit.
Zakladatelka píše, že mladej začal v době, kdy se rodiče rozvedli.
Takže z mého pohledu důvod zjišťovat nemusíš.

Jenže jedna věc jsou "psychologické důvody" kdysi v dávnověku,
úplně jiná věc genetické dispozice, které vedou k tomu, že u něj vznikne závislost.
a třetí věc je povaha, která souvisí s tím, jestli se mu chce nebo nechce přestat a když se mu přestat chce, tak jestli to dokáže- protože má silnou vůli.





Eva 95,06
  • 
27.1.2011 12:23:47
No celá naše rodina je nekuřácká,tak nemám ani tušení,jaké jsou pro kuřáky pomůcky atd,jen jsem chtěla říct,že mne docela šokovalo,kolik mladých si to chodí kupovat a ani se netají pro jaký účel,spíš naopak.Připadalo m to,jako kdo nehulí ten je blbej:-)
Jíťa
  • 
27.1.2011 12:04:58
Mě to přijde příliš zjednodušené. Rodiče se nestarají, neřeší, tolerují, dávají druhou šanci... bla bla bla. Autorka píše z pozice ne-rodiče. Vztah rodič-dítě je v období dospívání velmi křehký a rodič, ač o problému ví, nemá příliš mnoho možností jak ho řešit.

Návštěva odborníků je možná dobrá věc. Teď ještě nějakou skutečně prakticky použitelnou radu, jak tam to dítě nenásilně dostat. Pokud má dítě problém s drogama (nebo s čímkoliv jiným jako anorexie, sebepoškozování...) tak jakýkoliv rodičovský pokus mu odborně pomoci vyhodnotí úplně jinak. Hrozí nebezpečí, že čím více se budeme snažit situaci řešit, tím více se bude zhoršovat, protože dítě bude hledat stále víc útěchy právě v těch drogách.

V první řadě je potřeba začít včas (už při podezření) řešit příčiny problému - tedy obvykle upravit vztahy v rodině, změnit chování vůči ohroženým dětem. Nevyčítat, neřešit jestli si šlehlá a jak dlouho, ale snažit se zjistit proč si šlehlá.
Binturongg
27.1.2011 11:37:43
Eva - ve sbírce dýmek mého otce je spousta těchto pomůcek ještě ze 60. let, tohle se prodávalo nejen puberťákům odjakživa.
A za bolševika navíc patřilo k bontonu big beatové mládeže - mít něco podobného ze Západu ~;)

Přesto znám z širokého okruhu otcových přátel pouze jednoho alkoholika.
Žádného jiného huliče ani notora ne, a to v tom v mládí jeli všichni (tehdy se to dalo i pěstovat normálně na zahrádce ~;) )

Bohužel je jiná doba a mám takový pocit, že dnešní mládež je tak nějak ohroženější, "modely" marjány jsou vychytanější... ~7~
Eva 95,06
  • 
27.1.2011 11:11:59
Občas se stavím za kamarádkou v trafice a jen jsem žasla,kolik věcí je v prodeji pro kuřáky marihuany,šlukovačky,tabatěrky,drtičky atd.A taky jsem jen zírala,kolik pubertáků chodí tyhle věci kupovat
Binturongg
27.1.2011 10:17:21
(před pár lety jsem mj. zpracovávala bakalářku a diplomku o návykových látkách), ale myslím sí, že z pohledu člověka, který pracuje se závislými, notabene se závislými na alkoholu a marihuaně (čili na těch "lehkých drogách"), se nutně musí jednat o téma bagatelizované.
Závislých na těchto látkách je skutečně mnoho.

Avšak z pohledu běžného konzumenta, který pije či hulí (nebo obojí) v mezích, či z pohledu člověka, který takových konzumentů zná poměrně mnoho (většinou je jim 30 - 65 let a činnost beze změny k horšímu provozují desítky let), se naopak jedná o téma zbytečně nafukované.

Jak řekl jeden z uživatelů obojího (pivo téměř denně aspoň 1, 1-2x týdně 3-6piv, 5x do roka 1 joint) - pít i hulit se musí pro radost, nikoli ze zvyku nebo nedejbože z deprese.

S výrokem nemusíme a můžeme souhlasit, ovšem výsledkem zůstává, že ve společnosti bude vždy jisté procento lidí patologicky závislých na alkoholu, marihuaně, čokoládě, na práci, na internetu, na cigaretách... Represe a striktní zákazy v tomto směru (místo prevence a omezení), jsou cesty do pekel.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6169 z 69 

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.