| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mezi trestem a týráním je velice křehká hranice

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 54 [Dalších 34 >>]
marina+1
9.5.2011 12:03:05
Jarko, máte úplnou pravdu, mě se také daří vychovávat bez křiku a bez trestů. Děti jsou milé, vstřícné, pomáhají, snaží se ve škole... Proč trestat? Není už snad neúspěch sám o sobě dost velkým trestem? To život nás trestá za chyby, proč by měli trestat ještě i milující rodiče?
Vyrostla jsem v rodině, kde se týralo všemi možnými prostředky, takže jsem k emocím velmi citlivá. Pokud chceme děti, které nás respektují, respektujme je. Pokud chceme děti, které pomáhají, pomáhejme jim. Pokud je chceme naučit prosit a zdravit, prosme a zdravme. Sama jsem měla problém používat slovo "prosím" - a proč? U nás doma se používalo zřídka a nikdy směrem k dětem.
To my máme děti naučit, jak se vyrovnat s emocemi nebo jak má vypadat pozitivní partnerská komununikace. Kdo chce vychovávat, nechť vychová napřed sám sebe!!!
A ještě něco - stejně jako platí, že za jesle je domov důchodců, tak platí, že kdo bije své dítě, bude také jednou bit svým dítětem, až bude stár a sláb.
Co ho naučíte, to vám vrátí!!!

Hanka 75
8.5.2011 23:18:39
Já fyzickým trestům nefandím. A zjistila jsem, že děti někdy neposlouchají, protože jsou nějak indisponované, něco je bolí, něco na ně leze, nebo jen mají žízeň, hlad, tlačí je bota... když je trest první volbou, tak mě z toho běhá mráz po zádech.
Také mám zkušenost, že někdy pomůže odměnu první dát, první vyhovět jejich přání a pak děti udělají co chci. Tj. jestli i odměna má být např. vždy po splnění povinnosti, dodržení řádu, tak tu uniká výborná výchovná možnost.
Dlouhý
7.5.2011 22:30:01
Co si z dobsonovek pamatuju, tak tam jde o udržení autority v rodině. Samozřejmě obalené láskou shora, zdola.

Čili rodič prostě nesmí připustit neposlušnost, neúctu k sobě či druhému rodiči, neúctu k věcem které jsou v hodnotách rodiny "svaté", lhaní... To jsou v podstatě ty základní hodnoty v nichž člověk musí udržet převahu a nepřipustit moc kompromisy.

A v případě narušení těchto věcí a rodiných řádů (spaní apod.) má přijít trest ještě dřív než se rodič naštve. A v určité době je to trest nejlépe tělesný. Trest který má vlastně ZAMEZIT porušování řádu, čímž by rodiče měli mít takovou tu sitauci, že rodina je stádečko, které jde pohromadě atd. Že jejich slovo platí a nemusí se později vynucovat.

Já jsem si s tím nikdy nerozuměl, ač jsem jinak Dobsona měl docela rád a získal od něj řadu hodně cenných informací kolem ADDH, kolem léčby atd. I proto, že jsem děti cítil spíše jako mladší partnery, které musíme někdy i tvrdě vést, ale není mým úkolem jim vštěpovat moje cíle a hodnoty, jako spíše hledat co je do nich vloženo. A snažit se jejich porozumění naklonit k dobrému, jakho vnímám já, ale připustit vždy v této věci diskusi. (Protože moje hodnoty jsou přeci dobré a tak mají převahu a dokážou zvítězit.) A hodně se mi to zatím osvědčilo.
Mirka+5
  • 
7.5.2011 21:16:49
Zažila jsem psychické týrání od bývalého manžela ale uvědomila jsem si to,až jsem dostala odvahu o tom jak mě ponižuje a uráží mluvit. Do té doby jsem jen hledala chybu v sobě a snažila se vše dělat jen tak jak si přál on, abych nemusela poslouchat jaká jsem nula, nicka a ubožačka.Naštěstí byl tak "pracovně vytížený, že neměl moc času na děti a ty byli tohoto ušetřeny. Teď už jsme s dětmi sami a máme klid.
Jarka C
7.5.2011 21:09:09
Je tezke odpoutat se od fyzickych trestu, kdyz jsme v dobe fyzickych trestu a kriceni vyrostli. Jde to a fandim vsem ostatnim, kteri hledaji alternativni postupy, aby nasli jine moznosti vychovy. Mne pomaha nesnazit se nad detmi vyhrat a ovladnout je, ale pretahnout je na svoji stranu a primet je ke spolupraci. Je to tezsi, nez jim narezat nebo se na ne vykricet, ale vysledek je dlouhodoby a vytvari rodinu s demokratickym pristupem. Jsou to stale rodice, kteri stanovuji hranice a kteri rozhoduji, ne deti; ale deti se citi respektovany a snazi se zavdecit namisto hledani novych zpusobu, jak nastvat rodice. K pretahnuti deti na svoji stranu treba pomaha pochvala v dobe, kdy jsou "hodne"; pokud chceme rict neco negativni, jde to mozna rict pozitivne. Namisto rozkazu, je muzeme pozadat. Je to uplne jine, nez na co jsme zvykli, ale v nasi rodine to funguje, a tak jsem to chtela tady taky prihodit. :-)
Katka
  • 
7.5.2011 20:45:01
Já byla jako malá bita jako žito. Matka věčně ožralá, otčím taky a hrál automaty, doma nic k jídlu, věčně samá modřina, do školy sme chodili neučasaný, neumytý, nikomu to nebylo nápadný, ale každý naši rodinu znal a věděl co se děje. Chtěla jsem do děcáku, byl to můj dětský sen, zažít co to je mít vlastní kolo, hračky... Nevyšlo to, dnes vychovávám svoje děti, bez křiku bez bití. I když někdy je to nad mé síly.
7.5.2011 20:36:43
Presne tohle jsem chtela napsat. Fyzicky trest bez emoce, s nadhledem, mi prijde naproste scifi. Jeste nikdy jsem se s nicim takovym nesetkala. Mozna jen v pripade, kdy matka vypraskem vyhrozuje pul hodiny a pak sve slovo musi "ze zasady" dodrzet, ale to jsou prave situace, kdy by melo jit fyzicky trest nahradit necim jinym.
7.5.2011 17:20:45
Monty, já taky. Ne teda že by mi jím vyhrožovali, ale doufala jsem, že třeba přijde socilální pracovnice a řekne, že mě vyměnili v porodnici a nejsem jejich a půjdu do DD (nebo do jiné rodiny). Máma vyhrožovala, že se z nás zblázní (podotýkám, že jsme byly normální, relativně "hodné" holky); když se kdysi zpozdila, ségra už si o ni dělala starosti, ale já tajně doufala, že se třeba fakt zbláznila, je v blázinci a nepřijde. Hodně mi vadily hádky rodičů a matčino vyčítání, že máme raději tátu, když ona se tak stará a on ne, už tehdy jsem si říkala, jestli to jako myslí vážně, jestli vážně očekává, že si tím získá naše sympatie a tátu zavrhnem nebo co... ~a~. Ona to v podstatě byla pravda, ale holt výchova žádná může napáchat méně škody než výchova špatná. Nakonec jsem se asi vychovala sama, ale byla to fuška.
7.5.2011 13:29:33
Právě, že za děti máš zodpovědnost, kdežto za manželku ne, v tom je velmi důležitý rozdíl.
Já mám zkušenost, že někdy nebo některému dítěti stačí domluvit, jinému ne. A vzhledem k nebezpečným věcem, se kterými se děti setkávají (silnice, zásuvky, rychlovarná konvice, nůž (do určitého věku samozřejmě)...) jim prostě nemůžu stokrát v klidu říct jen, že to nemají dělat.
Taky máme dost omezený byt, nemáme vypolstrovanou místnost, kde by se mohlo dítě uklidnit, ani nemůžu batole nebo předškoláka vystrčit za dveře na chodbu v paneláku, aby se vyřvalo venku a přišlo až se uklidní (to jde na chalupě, kde se navíc děti dostatečně vylítají). Ale zkuste být měsíc doma se dvěma téměř hyperaktivními ukašlanci, kteří se neustále vzájemně provokují...

Na dceru fungovalo jedině jedna na zadek tak do tří let. Potom taky trochu odloučení (poslat uklidnit vzteklouna do vedlejšího pokoje), ale ještě po druhém roce to nešlo, protože by si akorát ublížila (o rozbití věcí nemluvě) - bouchala vztekle hlavou o dveře, o peřiňák, o zeď... S postupujícím věkem není potřeba k tomu přistupovat tak často, ale když mi utekla v 5 letech do silnice, tak dostala taky.

Děti ví, že je máme rádi, když se uklidní nebo omluví, tak se obejmeme (sami se přijdou přitulit). A po vychladnutí si to povětšinou znovu vysvětlíme, co bylo špatně a proč se tak nemůže chovat. A snažím se jim i tu jednu neplácnout ve vzteku (myšleno mém).

Taky se nepovažuji za mistra světa a když něco udělám špatně, dětem se též omluvím.
A zrovna v případě, že se s bráchou mydlí je rozděluju každého jinam, ale netrestám fyzicky - protože zrovna v téhle situaci by v tom měly zmatek. Ale když jednou, dvakrát varuju a jejich chování je bez odezvy, dostanou.

Před pár týdny jsem četla knížku Kevina Lemana: Do pátku bude vaše dítě jiné. A zjistila jsem, že vlastně spoustu těch věcí intuitivně používám. Pro inspiraci určitě doporučuju.
7.5.2011 13:23:36
Tenhle článek má náš syn ve slabikáři v první třídě. Naštěstí se tomu smál a když pak ségra nepoprosila, tak jí se smíchem říkal: "maminka tě nezná." No přišlo mi to taky divný, takovej článek.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 54 [Dalších 34 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.