| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mezi trestem a týráním je velice křehká hranice

Příspěvky 110 z 54 [Dalších 44 >>]
Lucka+ syn
  • 
8.3.2013 14:12:59
Jsem dítě osmdesátých let a popravdě, tam kde nestačilo vysvětlování a poučování přilétl pohlavek nebo plácnutí po zadku. Osobně si myslím, že mě a ani mojí sestře to neublížilo. Vždy to mělo opodstatnění. Jsme slušní lidé se vštípenými pravidly, které budu předávat svému synovi.
Ano budu ráda, když se má výchova bude schopna obejít bez fyzických trestů, ale pokud již jiná cesta nebude... Když nebude schopen nebo ochoten dodržovat pravidla po dobrém tak přijde trest!

Striktně liberární výchova je v USA a podívejte se jak to tam vypadá. Násilí a střelba po školách.
Ruku na srdce chtěly by jste se něčeho podobného dočkat i tady?
Jana + Adámek 2 roky
24.7.2011 8:40:02
přesně tak, aby dítě dostalo přiměřeně po zadku není týrání. Akce-reakce, ty kopneš ještě jednou, já plácnu. Taky malého nejprve upozorním, že pokud ho upomenu ( už potřetí ) a naposled a neposlechne, tak jednu ránu na zadek dostane, to se pak strašně diví, že jsem to udělala.
Petra
  • 
20.5.2011 1:42:19
Přiznám se, že toto mě docela rozesmálo - taková ta rada, že máte dítě lépe hlídat a držet ho za ruku, že za jeho vběhnutí do silnice může rodič. No nevím, máte malé dítě (děti) a zažila jste to někdy? Ono záleží dost na celkové situaci. Je něco jiného, když opravdu malé dítě nechá rodič volně pobíhat kolem silnice, moc si ho nevšímá a pak se rozčiluje, že tam vběhlo, protože např. uvidělo na druhé straně pěknou kytičku nebo něco podobného. Ale tady se v příkladu asi spíš jednalo o situaci podobnou té, která se mi taky stala - držím dítě za ruku, vysvětluju, ale ono se maximálně vzteká a řve, protože nechtělo jít ještě domů, a nakonec se mi vykroutí z ruky a skočí přímo do silnice - samozřejmě celé v takové rychlosti, že ho jaksi před tou silnicí znovu chytit nestačíte. A to jsem si myslela, že ho držím pevně, ale vztekající se dítě má holt velkou "páru" a člověk mu zas tu ruku, za kterou ho drží, nechce rozdrtit, že... To pak chápu to ulítnutí s plácnutím po zadku. Já mu teda neplácla, protože to nikdy nedělám, ale vynadala jsem dost... Na každý pád by mě nenapadlo se mu omlouvat, že to byla moje chyba, že jsem ho dost pevně nedržela :-))))
Jarka C
13.5.2011 3:55:35
Pod frazi "pretahnutim na svou stranu" myslim pretvorit dite na takove, ktere je ochotne se mnou spolupracovat (po vetsinu casu). Kazdy den se snazim stravit alespon jedenkrat 15minut s kazdym ditem, kdy je pozornost pouze na nem (nezvednu telefon, nenecham se vyrusit vecmi, ktere mohou pockat, a necham na diteti zvolit, jak by rado s danym casem nalozilo) - idealne tohle delam pred veceri - to se pak vari mnohem snadneji :-). Dale se pak snazim, aby deti vedeli, ze mi na jejich nazoru zalezi a diskutujeme veci dohromady. Nezname na to, ze maji posledni slovo, stale rozhoduju ja, ale casto je do procesu rozhodovani zahrnu a jejich prani zvazim. Snazim se, aby deti ukony, ktere mohou zvladnout sami, delali sami (treba oblekani a chystani si veci). A pak taky se snazim je povzbudit ve vecech, ktere se uci a ocenuji pokrok, ne vysledek (kdyz namaluji obrazek, tak si o nem popovidame, o barvach, ktere zvolili, co nakreslili a tak, radeji nez jim jen rict: To je ale pekny obrazek.).
Prikladu je cela rada a nejsem si jista, kde zacit. Pokud mi napisete situaci, se kterou prave bojujete, rada vam napisu, jak bysme se s tim v nasi rodine vyporadali mu. Samozrejme je pak plne na vas, zda by se vam to tak taky libilo nebo ne.
Aignes +1
13.5.2011 0:01:42
Muzete prosim uvest par prikladu, " pretahnout dite na svou stranu"? Nejsem si jista, jestli si ten termin spravne vykladam a jestli si predstavuji pod nim to spravne vysvetleni. Dekuji. A.
Jarka C
11.5.2011 3:57:18
Souhlasim, ze kazde dite je jine a ma jiny temperament. A kazdy den chysta nove zkousky pro rodice. Cetla jsem knizku, ktera me velmi inspirovala a ve ktere vysvetluji, ze kazde dite se snazi zavdecit. Zalezi na nas, zda ho v tom podporime. Kdyz deti "neposlouchaji", tak se snazi neceho dosahnout - bud na sebe upoutat pozornost, stat se sefem v dane situaci, oplatit krivdu, nebo se uplne prestanou snazit. Na kazdou situaci pak je mozne uplatnit ruzna reseni, at uz je to maximalni pozornost na dite na 10-15 minut, nabidnout moznosti a nechat dite rozhodnout (pouze v ramci techto moznosti), zeptat se, zda jsme jim nejak ublizili a ukazat soucit, a podporit je tim, ze si vsimneme malych vysledku a uspechu. U vetsich deti/teenageru pak navrhuji reseni konfliktu dohromady a zeptat se jich, co by pomohlo, aby urcite hranice dodrzovali. Uz jsme psala, ze je neuveritelne, jak pomaha pretahnout deti na svoji stranu a ne se nad nimi snazit vyhrat.
... Vim, ze je to spousta teorie .. porad je dulezite taky zustat sama/sam sebou. :-)
Jíťa
  • 
10.5.2011 14:34:05
Patřím mezi ty, které za určitých okolností souhlasí s fyzickým trestem jako posledním zoufalým pokusem o výchovu, když všechno ostatní selhává.

Bytostně ale nesouhlasím s příkladem uvedeným v článku: Dát dítěti na zadek za to, že vběhlo do silnice je nebetyčná blbost. Stává se to sice dost často, člověku prostě ujedou nervy, to chápu. Ale nemělo by to tak být! V první řadě je to chyba především toho rodiče, měl dítě lépe hlídat, případně zajistit (= držet za ruku). Připadá mi nefér trestat dítě za vlastní chybu a ještě pro to hledat nějaké omluvy. Naopak rodič by se v takové situaci měl omluvit dítěti.
10.5.2011 10:44:36
Teoreticky souhlasím, přečetla jsem RaR a řada věcí se mi líbila, a zkoušela jsem je. Jenže bohužel asi ne na všechny děti tohle vždycky funguje. Co když člověk vymezí a přiměřeně věku vysvětlí hranice a dítě je opakovaně nererespektuje? Je opravdu vždycky možné používat jen přirozené následky a ne tresty? Problém je, že každé dítě je jiné a i každý rodič jinak zvládá své emoce. Zkrátka nejsme roboti. A nevím jak jsou na tom jiné matky, ale co mě občas vytočí můj puberťák, tak, že bych mu nejradši jednu vrazila. Ovládnu se, v tomhle věku už je fyzický trest špatně, tak jen ječím.

A určitě je dobře, že se vůbec fyzické tresty řeší. Naštěstí je dávno pryč doba, kdy se nikdo nedivil, když chlap přišel domů a preventivně zmlátil manželku i děti.
10.5.2011 10:31:01
to je přesně, stejně tak, když na syna začnu ječet~f~, to už jsem vytočená. Když se dokážu udržet a být v klidu, zvládne se to líp. Jenže nejsem robot~d~, takže když byl syn malý, občas jsem plácla. A teď občas ječímm.
ALL
9.5.2011 14:30:49
Výstižné ~R^
 Příspěvky 110 z 54 [Dalších 44 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.