| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co pro nás znamená vlastní jméno?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 68 [Dalších 48 >>]
Binturongg
26.6.2011 9:23:35
Jano - Keviny jsem za svou kariéru potkala dva a byli to stejní chudáci z podobných rodin, jako třeba jediná Cassandra (něco jako Vopičková či Vopršálková), kterou jsem kdy potkala.
Nevěřím na Kevina jako diagnózu v zemích, kde je to jméno běžné, dokonce se mi líbí, ale u nás, pokud se tak jmenuje dítě s typicky českým, někdy legračním příjmením, toto jméno (bylo vybráno jako zástupné, potože ho článek uvádí - stejně tak jsem mohla napsat tu Cassandru nebo třeba Rogera) diagnostikuje rodinu, tj. prostředí, v němž dítě vyrůstá.
Až později se zjistí, jakým směrem je rodina ulítlá, a co je třeba zohlednit, ale Kevin Vopička, ani Kevin Procházka pro mě není důkaz zdravého rozumu rodičů... ~d~
Jana, školkáč a školák
  • 
25.6.2011 22:55:34
Kolik znáš Kevinů, že si troufáš tvrdit, že Kevin je diagnóza? Já tedy neznám žádného.
25.6.2011 15:31:43
Naše nejmladší se jmenuje Rosalie Ludmila, tak trochu po praprababičce,která byla Rozarie.Dětem i mě a manželovi se to jméno velmi zamlouvalo a myslím, že i Rozy je v poho.No jsou ji teprve 2 roky, tak uvidíme.Druhé jméno si vydobil manžel,protože je to prý české nejlíbozvučnější.Myslím, že i ve spojení s příjmením-začíná Wz... se to nijak nepere.Mimochodem já se jmenuji Ilona a byla jsem dlouho jediná, kdo toto jméno v mém okolí nosil.Začalo se mi líbit až ve chvíli, kdy mě jako dospělou oslovovali Poláci-v polštině to fakt zní nějak líp. No už od puberty se představuju jako Ilon.Žádný zázrak, ale jsou i horší :-))Syn se jmenuje Patrik a v 98 to nebylo moc rozšířené.A prostřední dcera je Adriena.~;)
Binturongg
25.6.2011 0:52:46
Pokud máš za manžela cizince, jako má moje sestra, mužsko-ženské nezní tak děsně ~;)
Alice (Kuba 8/98, Adélka a Anetka 2/07)
  • 
24.6.2011 19:44:13
Tak já jsem ta cvoklá, která používá dvě příjmení. :-) A to od chvíle, co to zákon povolil, tedy od srpna 1998. Nechala jsem si to změnit 3 dny před narozením syna. Aby mi "zůstala" minulost a zároveň abych patřila k nové rodině. Nejdřív jsem se nevešla do žádných kolonek, ale řekla bych, že už na to úřady zareagovaly a formuláře upravily. A už si nepřipadám ani jako exot, protože stejně cvoklé se nějak množí, a to zrovna nemyslím ty "celebrity" jako jsou Eliáš Voláková nebo Jákl Vítová. Musím přiznat, že v mužsko-ženské podobě mi to přijde ještě mnohem cvoklejší.
nel, dcera 10/2006
  • 
24.6.2011 13:41:23
Ačkoliv se mi jméno Lenka líbí, tak mě rozčilovalo, že je jich všude tolik, na gymplu nás bylo nejdřív 6 Lenek a 6 Jan, brr. Takže pro dceru jsem chtěla takové jméno, aby se na ulici otáčela sama. Takže je Berenika a překvapilo mě, že během asi půl roku od narození jich nějak moc přibylo.
Binturongg
24.6.2011 12:33:46
Alice jako taková se mi moc nelíbí,pokud je vyslovována česky, ale v překladu je to Alenka a připomíná mi mou první a nejoblíbenější knížku Alenka v říši divů (Alice in the Wonderland). Ve třídě jsme Alici měli a posměšné verše na její jméno tu čtu poprvé. Sakra! Že jsem to nevěděla před 30 lety! ~t~
Binturongg
24.6.2011 12:30:39
i na znamení zvěrokruhu. Nikoli bezvýhradně, považuji to však za jakousi magickou součást osobnosti člověka.
Zatím mi to u každého dost odpovídalo.

Je ovšem potřeba opravdu nesoudit ukvapeně, jelikož i já se domnívám, že zrovna konkrétně Kevin je diagnóza, stejně jako řada jiných, na naše poměry šílených jmen a v kombinaci se jménem Vopička, Vopršálek, Smrt, Mrzout, Krajňák, Ušák atp. lze už poměrně snadno určit diagnózu rodičů dítěte, potažmo tedy i dítěte samotného, jelikož pokud je někdo té mozkovny a žaludku, že dá svému vlastnímu, chtěnému!!! potomkovi jméno Cassandra Tupá apod., je jasné, že dítě nevyrůstá v běžné a normální famílii a bude třeba to zohlednit ~d~ ~2~

Sama jsem pro jména neobvyklá, pokud se netlučou s příjmením a působí zvukomalebně, nikoli jako pěst na oko, protože stejně jako mě dokážou vytočit nesoudní rodiče Esmerald, Celestýnů aj., nechápu, proč se ze 35 dětí ve tříde musí 15 jmenovat Natálka, Anetka nebo Adélka.
Trocha originality by neškodilo, ale je to samosebou jen můj názor - není to tak strašná věc jako Kevin ~t~

Dokážu pochopit a líbí se mi jména intelektuálních rodin, kdy je tedy třeba nejen dítě originálně pojmenovat, ale též naučit ho s tímto "postižením" žít ~:-D , ale kdy jsou dodržovány určité zásady a je znát opravdu pečlivý výběr dle mnoha kritérií, pak nevadí Rozárky, Jenůfky, Hátičky, Agáty, Stázičky, Amálky aj. :-)
Alice (Kuba 8/98,Adélka a Anetka 2/07)
  • 
24.6.2011 12:24:29
Své jméno "ALICE" jsem nesnášela asi do 16-17 let...znáte to...ve škole "Alice, ty dubová palice; Alice krabice; Alice slepice..." atd. Kolem 10. roku jsem se ptala rodičů, proč mi dali takové jméno a od maminky se mi dostalo odpovědi, že jsem měla být nejdřív Liliana, poté Alena - jenže to bych byla v rodině pátá, tak "vymysleli" Alici. No a tatínek mi odpověděl "buď ráda, že se tak hezky jmenuješ, máš jméno po dceři T. G. Masaryka, ale nikde to neříkej" (jsem ročník 1975). Na své jméno jsem si zvykla a teď jsem ráda, že se tak jmenuju. K loňskému svátku jsem dostala od kamarádky pohled, na jehož čelní straně bylo jméno ALICE a popis, co znamená a jsem to celá já. :-)
23.6.2011 19:29:30
S Bambulou se toho sice moc dělat nedá, ale to nejhorší, co mohli, s ním asi udělali.~:-D Já jsem si myslela, že je to nějaký vtip, když jsem to jméno poprvé zaslechla.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 68 [Dalších 48 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.